Alegeri 2024

Ciucă, mesaj către Rusia. „România nu poate fi intimidată din punctul de vedere al securităţii”

Ciucă cere consolidarea democrației și apărării în România. „Va trebui să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate”
22.05.2024 | 12:55
Ciuca mesaj catre Rusia Romania nu poate fi intimidata din punctul de vedere al securitatii
Ciucă cere vigilență pe flancul estic al NATO, în fața unei Rusii agresive / Foto: captură, Facebook
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat, miercuri, la expoziția „Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024”, că „România nu poate fi intimidată din punctul de vedere al securităţii”, chiar dacă va trebui să „trăiască cu o Rusie agresivă în proximitate”.

Ciucă: „Să investim în apărare și să întărim democrația”

Nicolae Ciucă, președintele PNl, a declarat, miercuri, în alocuțiunea sa la deschiderea expoziției „Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024”, că „România nu poate fi intimidată din punctul de vedere al securităţii, fiind parte a celei mai mari alianţe militare defensive din lume,a unui sistem de descurajare foarte solid”.

ADVERTISEMENT

Președintele Senatului a subiniat garanția de securitate NATO pentru țara noastră dar aceasta însemnă sporirea vigilenței pe flancul estic al Alianței, în contextul răboiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina și al unei Rusii agresive în apropierea noastră.

„Avem umbrela de securitate a NATO, dar trebuie să ne facem datoria cât mai bine ca parteneri ai Alianţei în anii care vin. Faptul că suntem pe Flancul Estic al NATO ne obligă la vigilenţă mai mare pe termen mediu şi lung. Va trebui – probabil – să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate. Vom trăi în continuare cu ameninţări hibride, care vor căuta să ne slăbească sau să ne reducă încrederea în forţele noastre şi în parteneriatele pe care le avem.

ADVERTISEMENT

Pentru a face faţă cu bine acestei provocări pe termen lung nu e suficient să investim doar în apărare, ci trebuie de asemenea să întărim democraţia românească”, a spus Nicolae Ciucă.

„Radicalismul politic”, în serviciul Rusiei

Liderul PNL a avertizat asupra „radicalismului politic”, adică „vocile” celor care vor să abată România de la democrația occidentală, care sunt împotriva Uniunii Europene și apartenenței țării noastre la blocul comunitar, toate aceste demersuri făcând „un serviciu Rusiei”.

ADVERTISEMENT

„Radicalismul politic rămâne o problemă pentru România, fiindcă slăbeşte coeziunea socială. Vocile din România care atacă Uniunea Europeană, care-i atacă pe aliaţii noştri occidentali fac un serviciu Rusiei. Siguranţa României e o chestiune extrem de importantă, care porneşte de la responsabilitatea forţelor politice şi a tuturor românilor”, a spus Ciucă.

PIB-ul apărării și restartarea industriei de profil

Președintele PNL a subliniat că, încă din 2015, România a conștientizat necesitatea de a investi mai mult în apărare, în contextul în care pe tot continentul european s-au reluat dezbaterile despre reformularea unei paradigme de securitate în fața noilor provocări.

ADVERTISEMENT

„Încă din 2015 România a înţeles că trebuie să fie nu doar un beneficiar, ci şi un furnizor de securitate, în primul rând pentru sine şi apoi în regiune. Prin consensul tuturor actorilor politici, bugetul alocat apărării a crescut la 2% din PIB. Acest procent a crescut din nou la 2,5%. Este important ca o parte din aceste fonduri să fie utilizată inclusiv pentru restartarea industriei de apărare (…) 

În primul rând avem buni specialişti, apreciaţi în zona tehnică şi de expertiză militară, instruiţi inclusiv în cadrul NATO (…) În al doilea rând, România a avut o tradiţie pe zona industriei de apărare, pe care începe să o reia şi pe care o poate valorifica rapid. Recent s-au făcut paşi în direcţia bună, pe care i-am încurajat şi din postura de ministru al Apărării şi din cea de premier. Mă refer la parteneriate şi contracte importante pentru industria de apărare”, a explicat Nicolae Ciucă.

Investiții și parteneriate

Ciucă a subliniat, la capitolul investiții, fabrica de pulberi pe care România o va avea la Brașov, cea mai mare de acest fel din Europa, operaționalizarea Centrului de Întreţinere, Reparaţii şi Revizii pentru Elicoptere S-70 Black Hawk, și un hub industrial pe care compania Hamwha Aerospace (Coreea de Sud) vrea să-l facă în România.

„România va avea cea mai mare fabrică de pulberi din Europa, în judeţul Braşov. Ţara noastră va construi clădirea, iar Uniunea Europeană va finanţa dotarea fabricii de pulberi, vorbind de o investiţie de aproape 400 de milioane de euro. După 20 de ani de inactivitate, fabrica de armament din Reşiţa va produce în scurt timp obuze în baza unui contract semnat de Romarm, ca o subsidiară din România a unei companii britanice. 

La începutul acestui an, Centrul de Întreţinere, Reparaţii şi Revizii pentru Elicoptere S-70 Black Hawk din cadrul societăţii Aerostar S.A. Bacău a devenit operaţional. În parteneriat cu Aerostar, Lockheed Martin analizează deja oportunităţile de a integra la Bacău servicii de suport pentru alte produse”, a spus el.

 

 

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT