News

Ciucă, mesaj pentru Maia Sandu la începerea negocierilor Chișinăului de aderare la UE. „Vom fi împreună în marea familie europeană”

Ciucă, mesaj pentru Maia Sandu, după demararea negocierilor de aderare la UE. „Am convingerea că vom fi împreună în marea familie europeană”
21.06.2024 | 23:04
Ciuca mesaj pentru Maia Sandu la inceperea negocierilor Chisinaului de aderare la UE Vom fi impreuna in marea familie europeana
Nicolae Ciucă a felicitat-o pe Maia Sandu, la ora când Republica Moldova începe negocierile de aderare la UE / Foto: Inquam Photos, George Călin
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a felicitat-o, vineri, pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu ocazia semnării decretului de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. „Este un pas important pe drumul vostru european, drum pe care România vă va fi alături”, a transmis Ciucă.

Ciucă: „Felicitări tuturor fraților noștri de peste Prut”

„Astăzi, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind începerea negocierilor de aderare la UE. Felicitări tuturor fraților noștri de peste Prut! Este un pas important pe drumul vostru european, drum pe care România vă va fi alături”, se arată într-o postare a lui Nicolae Ciucă pe contul Facebook.

ADVERTISEMENT

Președintele PNL a arătat că europarlamentarii liberali au susținut tot timpul începerea negocierilor pentru ca Republica Moldova să adere la familia Uniunii Europene și că vor continua să sprijine acest drum, până când Chișinăul va fi „în marea familie europeană”.

„Europarlamentarii PNL au fost mereu susținători activi ai demarării negocierilor și vor continua și în noul mandat să sprijine necondiționat procesul de aderare a Republicii Moldova. Sunt convins că, pe măsură ce instituțiile de la Chișinău vor implementa reformele necesare și pe măsură ce fonduri europene vor ajunge în localitățile de peste Prut, susținerea pentru UE va crește în Republica Moldova. Am încredere că într-o zi, nu foarte departe, vom fi împreună în marea familie europeană”, se arată în postarea lui Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Maia Sandu: „Am îndeplinit recomandările Comisiei Europene”

Maia Sandu a anunțat, la rândul,  ei că a semnat decretul privind demararea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE și că a desemnat-o pe Cristina Gherasimov, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, pe post de negociator-șef din partea Chișinăului.

„Republica Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene. Astfel, la doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, va avea loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova – UE, la 25 iunie, care fixează începerea negocierilor de aderare. În spatele acestor eforturi de modernizare a țării stau mii de oameni din instituțiile statului și munca fiecăruia dintre ei are un impact crucial asupra obiectivului nostru de țară – să pregătim Republica Moldova pentru aderare până în 2030. Moldova – membră a Uniunii Europene – este singura cale de dezvoltare prin care vom asigura pacea, bunăstarea și o viață mai bună pentru toți cetățenii noștri”, a scris Maia Sandu pe contul ei Facebook.

ADVERTISEMENT

Un proces lung și dificil

Cele 27 de țări ale Uniunii Europene au confirmat că vor deschide, marțea viitoare, negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, a anunțat vineri președinția belgiană a Consiliului UE pe rețeaua X. Miniștrii de finanțe ai UE, reuniți vineri la Luxemburg, au adoptat cadrul pentru negocierile cu aceste două țări candidate, confirmând un acord de principiu la care au ajuns ambasadorii lor la Bruxelles săptămâna trecută. Acest acord pregătește terenul pentru deschiderea oficială a negocierilor marți, la Luxemburg, potrivit aceleiași surse.

Negocierile de aderare dintre UE și o țară terță au loc în cadrul unei conferințe interguvernamentale (CIG). Conform unei surse diplomatice, cei 26 vor deschide în mod oficial negocierile cu Ucraina, marți după-amiază, urmată de Republica Moldova. Pentru ambele țări, va fi însă un proces lung și dificil, dincolo de euforia anunțului.

ADVERTISEMENT

Șefii de stat și de guvern ai UE deschiseseră calea negocierilor de aderare cu cele două foste republici sovietice la jumătatea lunii decembrie 2023. Dar Ungaria a pus frână deschiderii oficiale a negocierilor cu Ucraina, apreciind că nu au fost îndeplinite condițiile. La 7 iunie, Comisia Europeană a considerat că Ucraina și Republica Moldova au îndeplinit toate condițiile prealabile pentru deschiderea negocierilor oficiale.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Ce a ținut neapărat să îi transmită Irina Columbeanu tatălui ei, Irinel Columbeanu,...
Ce a ținut neapărat să îi transmită Irina Columbeanu tatălui ei, Irinel Columbeanu, după ce a venit în România să îl vadă!
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Loredana se retrage. Toată lumea a rămas mască
Loredana se retrage. Toată lumea a rămas mască
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România...
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România a câștigat procesul de arbitraj pentru Roșia Montană
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat,...
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat, necunoscut de români