Alegeri 2024

Ciucă, noi precizări despre sistemul Patriot pentru Ucraina. „Este nevoie de negociere vizavi de ceea ce putem să primim în schimb”

Ciucă, despre sistemul Patriot, înaintea ședinței CSAT. „Procesul este unul de durată, să vedem care sunt consecinţele unei astfel de decizii”
17.06.2024 | 09:09
Ciuca noi precizari despre sistemul Patriot pentru Ucraina Este nevoie de negociere vizavi de ceea ce putem sa primim in schimb
Nicolae Ciucă a explicat că livrarea unui sistem Patriot pentru Ucraina este „un proces de durată” / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a făcut, duminică seara, noi precizări despre sistemul Patriot care ar putea fi trimis în ajutorul Ucrainei, spunând că răspunsul României, la peste o lună de la solicitarea SUA, nu este unul tardiv, ci ține de procedurile îndeplinirii unei analize minuțioase. Recent, România a operaționalizat un al doilea sistem Patriot.

„O capabilitate militară de o importanţă strategică pentru România”

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a vorbit, duminică seara, despre răspunsul României, ce poate părea întârziat, la solicitatea SUA ca aliații să ofere sisteme Patriot în sprijnul Ucrainei. La începutul acestei luni, ambasadorul american la București, Kathleen Kavalec, a precizat că președintele american Joe Biden „nu ar cere niciunui aliat să-și pună în pericol securitatea”, lipsindu-se de aceste sisteme, și că, și în cazul României, decizia furnizării unui sistem Patriot pentru Ucraina revine în exclusivitate Bucureștiului.

ADVERTISEMENT

„Este o capabilitate militară de o importanţă strategică pentru România şi de curând m-am bucurat că al doilea sistem s-a operaţionalizat, deci este sută la sută operaţionalizat, ceea ce înseamnă o siguranţă consistentă pentru apărarea spaţiului aerian al ţării noastre. Atunci, când vine vorba despre o asemenea capabilitate, lucrurile nu se decid într-o săptămână sau în două săptămâni. Aici este nevoie ca instituţiile de specialitate să vină să facă analizele şi să prezinte toate scenariile legate de ceea ce înseamnă predarea sau donarea unui astfel de sistem. Nici nu ştiu dacă este vorba de predare, de donare, de vânzare”, a explicat Nicolae Ciucă la Prima News.

„Nu ştiu, nu am discutat, nu mai sunt membru în CSAT”

Nemaifiind membru al CSAT, Ciucă a spus astfel că nu poate preciza condițiile în care România poate oferi Kievului un sistem Patriot, donat, predat sau vândut. „Nu ştiu, nu am discutat, nu mai sunt membru în CSAT. De când am plecat, e o chestiune personală de respect şi demnitate faţă de cei care rămân acolo”, a spus Ciucă.

ADVERTISEMENT

Dat fiind contextul războiului început de Rusia în Ucraina, este practic imposibil ca orice formă prin care un sistem Patriot va ajunge pe mâna ucrainenilor să nu fie negociată și aprobată de SUA, producătorul acestor sisteme.

Negocieri de durată

Nicolae Ciucă a subliniat că, indiferent de forma predării unui sistem Patriot, este vorba de un proces care necesită timp. Trebuie analizate, în toate structurile, consecințele livrării lui, dar și, după cum spunea și președintele Klaus Iohannis, ce se așteaptă și ce poate primi România „la schimb”, pentru a compensa lipsa unei astfel de capabilități.

ADVERTISEMENT

„Procesul este unul de durată. Pe de-o parte să vedem care sunt efectele, consecinţele unei astfel de decizii şi instituţiile de specialitate trebuie să vină cu această analiză. Apoi trebuie să vedem, exact ce am înţeles de la declaraţia domnului preşedinte atunci, că România nu poate să se lipsească de o astfel de capabilitate, fără să primească ceva în schimb care să compenseze. Ca atare, iată, este nevoie şi de un proces de negociere vizavi de ceea ce putem să primim în schimb. Şi atunci procesul durează mai mult, probabil că s-au finalizat toate aceste proceduri şi urmează să aibă loc CSAT”, a precizat președintele PNL.

Klaus Iohannis a declarat recent că săptămâna aceasta va convoca o ședință CSAT iar pe ordinea de zi figurează și chestiunea sistemului Patriot pentru Ucraina, însă Nicolae Ciucă a declarat că „nu poate specula” ce decizie va fi luată în cadrul acestei ședințe. Ulterior Administrația Prezidențială a menționat că pe ordinea de zi figurează „analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei”, cât și  „forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025”.

ADVERTISEMENT

 

Antrenor nou în Superliga! A semnat cu 2 zile înainte de startul sezonului:...
Antrenor nou în Superliga! A semnat cu 2 zile înainte de startul sezonului: „Bun venit!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică...
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică la Bac. Visează să dea la Drept
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a...
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a părăsit România, unde a venit pentru a-şi vedea tatăl la azil!
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur,...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
HARTA URȘILOR din ROMÂNIA! Unde e PERICULOS să MERGI
HARTA URȘILOR din ROMÂNIA! Unde e PERICULOS să MERGI
Răsturnare de situație. De ce a murit tânăra atacată de urs la Bușteni....
Răsturnare de situație. De ce a murit tânăra atacată de urs la Bușteni. Medicii au stabilit totul
Drumul care îi scapă pe șoferi de traficul infernal. Acces mai rapid spre...
Drumul care îi scapă pe șoferi de traficul infernal. Acces mai rapid spre mare
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o...
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o cameră de hotel din Milano. ”S-a dus inocența! Pe urmele mamei, din păcate”
„Cum să îi fie ruşine?” Reacția lui ÎPS Teodosie, după ce o femeie...
„Cum să îi fie ruşine?” Reacția lui ÎPS Teodosie, după ce o femeie căsătorită s-a plâns de o situație care pare rușinoasă pentru familia ei
Secretul longevității Sofiei Vicoveanca, la 82 de ani: „Eu mănânc fructele, nu le...
Secretul longevității Sofiei Vicoveanca, la 82 de ani: „Eu mănânc fructele, nu le storcesc pe față!”. De ce se ferește total, ca să nu-și distrugă vocea?