News

Ciucă și Ciolacu, declarații de dragoste eternă. Ce ar putea zdruncina coaliția PSD-PNL. „Momentul crucial e 2023, când vor înceta să vină banii de cheltuit”

Premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu se arată tot mai încrezători în viitorul actualei alianțe de guvernare și după momentul alegerilor din 2024
18.04.2022 | 18:30
Ciuca si Ciolacu declaratii de dragoste eterna Ce ar putea zdruncina coalitia PSDPNL Momentul crucial e 2023 cand vor inceta sa vina banii de cheltuit
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, tot mai încântați de funcționarea coaliției. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Ultimele cifre ale unui sondaj intern comandat de PNL și făcut public chiar la congresul partidului unde Nicolae Ciucă a fost ales președinte arată o încredere tot mai mare a electoratului partidului pentru alianța cu PSD.

Ciucă și Ciolacu, susținere pentru alianța PNL-PSD

Un recent sondaj de opinie, realizat de CURS la comanda PNL, plasează PSD la 35% în intențiile de vot a românilor, cu o scădere de un procent însă în jurul valorii la care social-democrații au rămas în ultimele luni de zile. În schimb, în ceea ce privește PNL, partidul este văzut cu o susține a 23% din electorat, cu trei procente mai mult față de un sondaj similar realizat în urmă cu o lună. De subliniat, că sondajele Avangarde, realizate la comanda PSD plasează PNL în jurul unui scor de 17%. În ceea ce privește evoluția celorlalte partide, sondajul CURS plasează AUR pe locul trei, cu 12% în ceea ce privește intenția de vot, cu trei procente mai puțin în comparație cu luna trecută, și USR cu 11%, cu un singur procent mai mult decât în sondajul anterior.

ADVERTISEMENT

Mult mai interesant însă, sondajul comandat de către liberali arată că actuala alianță cu PSD este văzută într-o lumină mult mai bună comparativ cu alianța încheiată cu cei de la USR. Astfel, guvernarea alături de PSD este văzută drept utilă de un procent de 38%, față de doar 31% care o consideră inutilă. În schimb, alianța dintre PNL și USR este văzută ca utilă de doar 19% dintre respondenți, în timp ce 40% dintre aceștia o caracterizează ca fiind inutilă.

După publicarea acestor cifre sâmbătă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că după alegerile parlamentare din anul 2024, cea mai bună alianță rămâne, în viziunea sa, tot colaborarea politică PSD-PNL-UDMR, împreună cu minoritățile.

ADVERTISEMENT

„Chiar dacă premierul a devenit automat un adversar politic al meu și al PSD cred că putem colabora. Rotația premierilor va avea loc categoric anul viitor. Un prim-ministru din partea PSD. Suntem oameni de onoare, așa este protocolul. Se vede că este o coerență guvernamentală de când PSD a venit la guvernare. După alegerile din 2024, la cum arată acum procentele din sondaje, soluția cea mai bună rămâne tot o coaliție asemănătoare. Este sistemul german, când fiecare candidează și apoi se pun toate în coș”, a declarat Marcel Ciolacu la postul Antena3, subliniind însă că la alegerile prezidențiale din 2024 nu va exista un candidat comun.

Luni, și premierul Nicolae Ciucă a lăudat modul de funcționare al actualei coaliții, susținând că aceasta se dovedește a fi fost „decizia unor oameni politici maturi”. „Anul trecut când s-a format această coaliție au fost multe semne de întrebare, puțini au fost cei care s-au așteptat să realizăm un astfel de demers politic, astăzi se dovedește că a fost decizia unor oameni politici maturi, responsabili, care au înțeles că avem nevoie de stabilitate politică și de decizii și programe politice coerente prin care să putem trece țara prin criză”, a declarat președintele PNL Nicolae Ciucă la Radio România Actualități.

ADVERTISEMENT

Analiștii politici sunt de părere că cifrele acestui sondaj trebuie văzute în lumina congresului PNL, acolo unde Nicolae Ciucă a fost votat președintele partidului cu o largă majoritate, dar și înțelese în lumina a ceea ce nu a fost făcut public.

„Sondajul apărut public a avut un scop precis, după părerea mea, și a avut legătură cu povestea internă din PNL. Sunt până la urmă cifrele făcute publice de Rareș Bogdan la momentul congresului. Deci trebuie să luăm acest sondaj nu cu un semn de întrebare, ci înțelegând că ceea ce ni se arată este doar o parte din ceea ce PNL a testat. Deci faptul că am avut acele informații publice cu privire la cum este percepută alianța, cum este percepută fosta alianță cu USR, este dorința PNL-ului de a arăta niște informații din cercetarea lor.

ADVERTISEMENT

Uitându-ne la faptul că este un sondaj făcut serios, cu un eșantion mare, făcut în persoană și nu telefonic, adică un sondaj în care s-au investit ceva resurse, ne arată că au testat mai multe lucruri decât vedem noi. Un alt fapt ce poate fi punctat e faptul că avem acele cifre în privința unui scor electoral, dar sondajul nu ne spune cu ce prezență la vot. Nu știm câți din cei întrebați au răspuns că ar vota mâine lucru crucial în orice chestiune electorală”, a declarat pentru FANATIK consultantul politic Adrian Zăbavă.

Opoziția speră în scufundarea PNL

Declarațiile liderilor PNL și PSD vin în contextul în care Florin Cîțu a fost înlăturat rapid de la conducerea partidului, acesta fiind aproape singurul lider liberal care, după ce a încheiat alianța cu PSD, a continuat să-i critice pe social-democrați. În contextul în care cele două mari partide par hotărâte acum să-și continue în liniște guvernarea, liderii din opoziție speră la scufundarea în sondaje a liberalilor tocmai pe motivul alianței cu PSD.

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, care între timp și-a înființat propriul partid, este de părere că cifrele sondajului comandat de PNL nici măcar nu pot fi crezute. „Sondajul ăsta cred că este o minciună gogonată. Nu știu cum acceptă o casă de sondare să difuzeze un partid politic un sondaj atât de vădit în contradicție cu realitatea. Nu mă miră, pentru că se știe că institutul CURS este institutul de casă al familiei Firea-Pandele.

Prin această alianță cu PSD, conducerea PNL rămâne o conducere complet ruptă de alegătorii liberali, și se pare că a decis să transforme partidul în vasalul PSD. Conducerea actuală a PNL-ului, ca să aibă măcar un miros de ciolan, o să țină partidul în stadiul ăsta de vasalitate față de PSD. În momentul de față PNL a devenit egal cu PSD. Niciun om de dreapta care crede în liberalism nu mai poate să aibă încredere în ceea ce se numește astăzi PNL pentru că a opta pentru PNL acum este o opțiune pentru PSD”, a declarat pentru FANATIK Ludovic Orban.

De partea cealaltă, cei de la USR speră și ei că electoratul liberal se va distanța de PNL tocmai prin prisma alianței cu PSD și a măsurilor pe care aceștia le iau, un exemplu în acest caz fiind intenția de mări pragul pentru achiziții publice directe la cinci milioane de lei.

„Este proiectul moșit de președintele Iohannis, proiectul cu care i-a păcălit pe alegătorii PNL, le-a spus că vrea să scape țara de PSD, însă în secret a gândit tot timpul această alianță nefirească și a format această alianță militaro-socialistă. Românii vor avea de ales foarte simplu, între această alianță, o coaliție a sărăciei, și un partid liberal autentic ancorat în valorile europene, așa cum este USR. De aici în colo va fi o luptă între noi și ei și sper ca de aici în colo să reușim să convingem cât mai mulți români până în 2024 că singura cale corectă este cea în care deciziile importante se iau în partidele politice și Parlament, și nu în alte foruri militarizate.

Sunt foarte multe lucruri care se întâmplă în foarte mare liniște. Și acesta este de fapt esența acestui proiect militaro-socialist. O capturare a țării în liniște în care instituțiile democrate sunt debalansate. Riscăm să ne îndreptăm în acest fel spre un regim iliberal. Ne vom opune oricăror măsuri lipsite de transparență. Cea cu achizițiile publice este doar una dintre ele, nu este deloc în regulă să se modifice peste noapte aceste praguri. Vor să sară licitațiile publice, asta este problema, la presiunea primarilor, a baronilor, la presiunea altor ordonatori de credite. Transparența privind cheltuirea banului public trebuie să rămână o parte esențială din funcționarea statului român”, a declarat pentru FANATIK Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR.

Experții din domeniu sunt însă de părere că în acest moment niciun partid de opoziție nu-și dorește ruperea acestei alianțe dintre PNL și PSD și că pentru acestea rodarea la guvernare a celor două mari partide este strategia corectă.

„În acest moment nu cred că opoziția își dorește ruperea acestei coaliții, fie că vorbim de AUR sau USR. Niciunul dintre cele două partide nu are un interes în ruperea acestei coaliții, pentru că e aproape imposibil ca oricare dintre ele să intre la guvernare alături de PNL sau PSD, în consecință, din punct de vedere strategic, politic, opoziția pentru ambele partide e mai prielnică și mai sănătoasă în privința anului electoral 2024”, a declarat pentru FANATIK consultantul politic Adrian Zăbavă.

În opinia acestuia, aprecierea pozitivă a alianței PNL-PSD comparativ cu fosta alianță dintre PNL și USR vine în contextul atât al crizelor economice și internaționale actuale dar și prin prisma faptului că cele două partide au reușit să cristalizeze un mod de cooperare. „Cred că se cristalizează un mod de funcționare între PNL și PSD, ambele partide știau la ce se înhamă, cred că a fost mai multă onestitate între PNL și PSD decât a fost între PNL și USR, și acest lucru se vede inclusiv în modul în care percepe publicul această alianță. E adevărat că alianța PNL-PSD poate avea pe termen mediu sau lung consecințe pentru un anumit segment electoral al PNL, în perspectiva fostei opoziții a PNL la PSD, dar, deocamdată, așa cum arată și realitatea politică, nici nu avem altă soluție la această alianță și cred că electoratul român înțelege acest lucru. Mai ales în contextul multiplelor crize pe care le trăim, de la război la criza energetică și problemele economice”, a mai precizat Adrian Zăbavă.

Ce ar putea rupe alianța dintre PNL și PSD

Consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că, deși în prezent riscurile ca alianța PNL-PSD să se rupă par reduse, acest lucru s-ar putea întâmpla în special la momentul mai 2023, atunci când între cele două partide trebuie să aibă loc rocada premierilor. „În ceea ce privește rezistența acestei coaliții, cred că în primul rând motivul cel mai serios pentru care această coaliție s-ar putea rupe ar fi nerespectarea termenelor înțelegerii, și mă refer la momentul mai 2023 când rotația cadrelor ar trebui să se întâmple și PSD să primească funcția de premier, totodată și cu alte schimbări de funcții. Înțeleg că nu a existat o negociere doar pentru funcția de premier, ci la momentul mai 2023 ar fi un cumul de funcții ce s-ar schimba între PNL și PSD”, a declarat acesta.

Alți analiști politici văd ruperea acestei alianțe mult mai probabilă în condițiile înrăutățirii perspectivelor economice ale țării. În opinia acestora, odată cu eșecul probabil al reformelor din PNRR și blocarea fondurilor de către Comisia Europeană ar putea apărea și tensiunile între PNL și PSD care să ducă la ruperea guvernării.

„Cred că opțiunea naturală nu este această largă coaliție PNL-PSD. În trecut am avut tipul acesta de coaliții mai degrabă conjunctural și nu neapărat ideologic, cât pragmatic. Fiind o coaliție atât de mare, tortul se împarte la mai mulți și atunci fiecăruia îi revine mai puțin, plus că mai e și UDMR pe lângă ei. Natural ar fi o coaliție mai aproape de 50%, dominată de un partid care să reușească accesul la resurse în primul rând pentru clienții lui, mă refer la partidele mari PNL și PSD care sunt partide clientelare. În acest moment sunt nevoiți să facă actuala coaliție să meargă pentru că nu aveau o altă soluție, nici unii și nici alții, în condițiile pe care și le-ar fi dorit, adică de acces nerestricționat pentru clienții lor politici la banii publici.

Personal nu mă aștept să reziste nici măcar până în 2024. Mă aștept ca banii ce sunt de împărțit în acest moment să scadă brusc în 2023. Asta din două motive: pe de o parte pentru că nu ne vom îndeplini jaloanele din PNRR, pentru că ei nu vor să facă și reforme, vor doar să facă cheltuiala, și atunci în cursul anului 2023 vor începe presiunile din partea Comisiei Europene și probabil vor veni mai puțini bani, iar în al doilea rând, așa cum arată toți indicatorii, situația economică a țării se va înrăutății, și vor fi și mai puțini bani din fonduri interne.

Nemaifiind miza banilor mulți de cheltuit se vor certa, cel mai probabil atunci când va trebui să fie făcută rocada. Acesta mi se pare a fi scenariul cel mai probabil, însă depinde foarte mult de cum vor evolua lucrurile și în plan internațional. Mesajul domnului Ciolacu pare a răspunde dorinței de stabilitate a cetățenilor pe fondul războiului, nimeni nu-și dorește să schimbi Guvernul, să cauți altă majoritate în timp ce ai un război la graniță. Atunci sunt nevoiți să rămână împreună cel puțin până se termină războiul”, a declarat pentru FANATIK sociologul Ovidiu Voicu, președintele Centrului pentru Inovare Publică.

În opinia acestuia, recentul proiect normativ prin care actuala majoritate vrea majorarea de până la zece ori a valorii contractelor prin achiziție directă, alături de cazurile de amenințări la adresa jurnaliștilor, așa cum a fost cazul Emiliei Șercan, ca și proiectele din Justiție, unde Comisia de la Veneția a criticat dur modul în care actualul guvern a desființat Secția Specială arată riscurile reale pentru democrația României pe care le poartă actuala super-majoritate PNL-PSD-UDMR.

„Aceste evoluții însă mi se par îngrijorătoare, însă nu sunt surprinzătoare. Din acest punct de vedere, al democrației și al statului de drept, mă aștept ca lucrurile să meargă mai rău. Și asta din același motiv: sunt mulți bani de împărțit. Banii din PNRR pe de-o parte, banii din programele naționale PNDL pe de altă parte. Acum vor proceduri rapide, să ajungă banii la clienții lor, fie că vorbim de baroni locali sau firme de partid. În același timp, există îngrijorarea că peste o perioadă, șase luni un an, procurorii s-ar putea uita, sau presa s-ar putea uita ce-au făcut cu banii.

Și atunci sunt luate măsuri să împiedice acest lucru, pe unii încearcă să-i sperie, cum este Emilia Șercan, sau cum este Cristi Pantazi, pentru alții schimbă legislația. Avem acum un proiect de lege, depus de aceeași majoritate, PNL-PSD-UDMR, care ridică pragul de investiții directe și limitează rolul Curții de Conturi, care nu stă cuminte la locul ei. Deci, pasul următor, ne așteptăm să încerce să controleze justiția, pentru că cine se poate uita mai bine decât procurorii la cum s-a cheltui banul public, ori aceștia trebuie ținuți sub control”, a precizat sociologul Ovidiu Voicu.

ADVERTISEMENT