News

Ciudăţenii la U Cluj, echipa de tradiţie care riscă retrogradarea: 2 milioane € buget, preparator de la Bayern şi salariu imens pentru doctorul acuzat de dopaj!

23.10.2019 | 15:32
Ciudatenii la U Cluj echipa de traditie care risca retrogradarea 2 milioane E buget preparator de la Bayern si salariu imens pentru doctorul acuzat de dopaj
U Cluj are un buget extrem de mare pentru Liga 2 şi dă salarii ciudate! Fază din meciul cu Cupă de la Craiova. Foto: rpressport.eu
ADVERTISEMENT

U Cluj, una dintre cele mai cunoscute şi iubite formaţii ale fotbalului românesc, riscă să ajungă în Liga 3. Şi asta în situaţia în care are un buget imens, 2 milioane de euro, la care multe formaţii din România nici nu visează, plus salarii extrem de consistente nu pentru Liga 2, ci pentru fotbalul românesc în general! În plus, pe lista celor mai bine plătiţi oameni de la club se regăsesc preparatorul fizic, om trecut pe la Bayern Munchen, şi doctorul, care în trecut a fost acuzat de dopaj!

U Cluj, loc de Liga 3, buget de Liga 1! 252.000 de euro se duc pe patru salarii!

U Cluj a ratat promovarea în Casa Pariurilor Liga 1 în sezonul precedent, pierzând barajul cu Hermannstadt (0-2 la Cluj şi 1-0 la Sibiu). Pentru că era anul centenar al clubului (înfiinţat în 1919), Primăria Cluj a mărit bugetul în vederea urcării în prima divizie. Chiar dacă nu s-a reuşit acest lucru, toată lumea se aştepta ca în acest sezon cel puţin, “U” să defileze. Mai ales că amibiţiile clujenilor au făcut ca 2 milioane de euro să devină bugetul total al formaţiei, după ce au avut undeva în jur de 1,5 la finalul sezonului precedent. Numai că, situaţia este cu adevărat dramatică în acest moment: după 12 etape, “U” ocupă locul 17, unul retrogradabil în Liga 3!

ADVERTISEMENT
Jucătorii de la U Cluj după victoria din Cupă de la Craiova. Foto: rpressport.eu
Jucătorii de la U Cluj după victoria din Cupă de la Craiova. Foto: rpressport.eu

Ciudăţeniile nu se opresc însă doar la suma imensă bugetată pentru a finanţa clubul, ci şi la felul cum este ea împărţită la nivel salarial. În timp ce mulţi dintre jucători sunt plătiţi cu sume destul de mici, 252.000 de euro se duc pe patru salarii! Dintre care, două nici măcar nu sunt ale jucătorilor. Unul cei mai bine remuneraţi oameni din club este preparatorul fizic, Riccardo Proietti. Şcolit la Coverciano şi trecut pe la Bayern Munchen (sezonul 2007-2008, când a fost în stafful lui Ottmar Hitzfeld, care a câştigat titlul în Bundesliga), şi-a mai trecut în CV formaţii precum Empoli, Pescara şi Grasshoppers Zurich (Elveţia) şi încasează 5.000 de euro lunar la U Cluj! Asta în condiţiile în care lucrează doar trei săptămâni pe lună la formaţia ardeleană, cealaltă dedicând-o naţionalei Israelului, care este al doilea job pentru el.

Doctorul ia 4.000 de euro pe lună şi e acuzat de dopaj!

”El lucrează mult pe forţă funcţională. Are nişte metode mai aparte şi mijloacele de testare sunt de asemenea, speciale. Dacă fotbalistul e prea obosit spre exemplu, îl oprim din antrenament. Are un aparat cu un soft preluat de la NASA, care îi spune cât şi cum trebuie sa se antreneze un jucător”, spunea despre Proietti Mihai Teja, cel care a lucrat cu el la Gaz Metan Mediaş, echipa care l-a adus în România. “Îl ştiu de la Coverciano şi am tot ţinut legătura. Am vrut să-l aduc de mult, dar nu puteam pentru că avea contract mare. I-am zis că voi prelua o echipă din Liga 1 din România şi mai mult în glumă i-am propus să lucreze la noi”, mai spunea Teja despre el.

ADVERTISEMENT
Riccardo Proietti (stânga) alături de Ottmar Hitzfeld, la Bayern Munchen
Riccardo Proietti (stânga) alături de Ottmar Hitzfeld, la Bayern Munchen

Nu este însă un caz singular. Doctorul celor de la U Cluj este plătit cu 5.000 de euro pe lună, la fel ca Proietti, îar acesta are un trecut extrem de controversat. În 2016, în timp ce era medicul lotului olimpic al naţionalei Moldovei, a fost acuzat de dopaj! Alexandru Buza, pe numele său, a fost acuzat că de presa de peste Prut că s-ar fi aflat în spatele afacerii de dopaj în care unui canotor moldovean i s-a retras medalia obţinută de Rio de Janeiro. În plus, Buza nu are drept de practică în România, iar în trecut a fost anchetat de organele statului de peste Prut pentru constitutirea unui grup infracțional care se ocupa cu traficul de migranți!

Kay, 6.000 de euro pe lună!

Şi la nivel de salarii situaţia este una cu discrepanţe. Astfel, majoritatea fotbaliştilor au salarii la nivelul de sus al ligii secunde, cu două excepţii. E vorba despre Kay, fundaşul din Insulele Capului Verde, care a mai evoluat şi pentru Craiova în fotbalul românesc. Acesta, de altfel, a şi spus în momentul în care a semnat cu “U” că a renunţat la oferte “de sute de mii de euro” din Slovacia pentru a ajunge la Cluj. Nici aici însă nu joacă “pe seminţe”. 6.000 de euro pe lună este remuneraţia pentru fotbalistul care nu a evoluat pentru “U” în acest sezon!

ADVERTISEMENT

A existat o problemă cu acesta: după transferul în România, Kay nu a primit viza de la Centrul de Medicină Sportivă din Cluj, în urma controlului fiindu-i constatată o afecţiune la inimă care îi poate cauza oricând decesul! Acesta este şi motivul pentru care fotbalistul nu a prea fost folosit până acum de “U”.

  • 17 este locul pe care îl ocupă U Cluj după 12 etape în Liga 2
  • 5.000 pe lună este salariul lui George Florescu, cel mai bine plătit jucător de la U Cluj după Kay
ADVERTISEMENT
Tags: