News

Ciuma roșie și mafia portocalie, atac frontal asupra pădurilor din România! Istoricul unui minister fără rezolvări

21.04.2021 | 15:16
Ciuma rosie si mafia portocalie atac frontal asupra padurilor din Romania Istoricul unui minister fara rezolvari
Pădurea, victimă în duelul polilor politici din România. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ciuma roșie și mafia portocalie au lansat de-a lungul timpului un atac frontal asupra pădurilor din România! Concret, tăierile ilegale au devenit un adevărat fenomen în timp ce autoritățile, indiferent de culoarea lor politică, s-au făcut că nu văd și nu înțeleg ce se întâmplă.

Activiștii de mediu și ONG-uri, dar și oameni simpli au atras atenția asupra camioanelor încărcate cu lemn și au arătat dezastrul din păduri.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, factorii de decizie au rămas impasibili. Și vorbim despre nu mai puțin de 17 guvernări și aproape 30 de miniștri care au condus Ministerul Mediului.

Ciuma roșie și mafia portocalie, atac frontal asupra pădurilor din România!

Cabinetul Petre Roman a fost primul care a înființat prin decret instituția. De industria lemnului s-a ocupat Ion Râmbu. Nu a rezistat însă prea mult în funcție. A fost înlocuit cu Valeriu Eugen Pop, cel care avea să recunoască la ani distanță că România era considerată cea mai poluată țară din Europa.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Când România a intrat sub zodia guvernului Stolojan, Marcian Bleahu a urmat în funcție. FSN devenea încet, dar sigur leagănul social democrației și la raport era cabinetul Văcăroiu.

Premierul l-a propus la Mediu pe Aurel Constantin Ilie, dar acesta nu bifează prea multe reușite. Fost ambasador al României în Rusia, Ilie a rămas doar cu mandatele numeroase de parlamentar.

ADVERTISEMENT

PNȚCD, prima mare schimbare în politica românească

PNȚCD-ul a propus prima modificare uriașă în politică după Revoluție. Dreaptaa intrat la guvernare și a anunțat cu surle și trâmbițe un alt aer. Doar că oamenii au constatat destul de repede că au rămas strict cu anunțurile.

Au urmat nu mai puțin de 3 miniștri la Mediu. Ioan Oltean, Sorin Frunzăverde și Romică Tomescu au sfârșit însă toți cu probleme serioase. Probleme de Justiție. Oltean a ajuns urmărit penal după ce a fost implicat în câteva dosare dubioase pentru retrocedări frauduloase.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Frunzăverde a devenit un adevărat baron local și a încheiat și el condamnat la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare.

Nu s-a terminat aici – Romică Tomescu a adus un prejudiciu serios de un milion de euro statului. Acesta a fost judecat și într-un dosar al tăierilor ilegale. Culmea, el a rămas în funcție și în următoarele două cabinete conduse de Radu Vasile și Mugur Isărescu.

Revenirea PSD-ului, primele acuze de stânga

Guvernarea Adrian Năstase a avut nu mai puțin de patru oameni în fruntea Ministerului Mediului. Aurel Constantin Ilie a fost primul, apoi Petru Lificiu, urmat de Ilie Sârbu și Speranța Ianculescu.

Culmea culmilor, primul, Petru Lificiu a avut curajul să spună că nu știa nimic despre acest domeniu, dar că a găsit niște materiale pe internet și și-a descoperit menirea.

Ilie Sârbu a avut probleme într-un dosar al retrocedărilor ilegale, în timp ce Speranța Ianculescu nu a apucat să se instaleze prea bine în post.

Struțo-cămilele din pădure

Guvernul Tăriceanu a mutat pădurile la agricultură și primii doi miniștri au aparținu de PNL. Vorbim despre Gheorghe Flutur și Dan Motreanu. La remaniere, Mediul este trimis pachet către UDMR pentru prima oară în istoria României. Attila Korodi a preluat responsabilitatea pasată deja de ani buni între PSD și PNL.

Sub guvernarea lui Boc au apărut la Mediu Nicolae Nemirschi și, atenție, Elena Udrea, aflată încă la debutul în politică. Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu a oferit din nou ministerul UDMR-ului. Laszlo Borbely și Attila Korody s-au ocupat de instituție.

Sursa foto – hepta.ro

Victor Ponta a mers inițial pe mâna Rovanei Plumb doar că nu a ezitat și a înființat și un post separat de ministru delegat pentru ape, păduri și pescuit. Lucia Varga a fost numită, dar aceasta a intrat rapid într-un conflict serios. Venită din PNL, Varga i-a acuzat pe pădurari că nu își depun declarațiile de avere și că nu există un control al averilor acestora.

A urmat Doina Pană de la PSD, Doina Pană care a devenit celebră după replica lui Victor Ponta. „Ce faci, fă, Doina, aici? Aveai chef de nişte inundaţii?”, i-a spus premierul de atunci ministrului Mediului.

Grațiela Gavrilescu este cea care a condus ministerul până la tragedia de la Colectiv care a schimbat din nou România politică, dar nu și obiceiurile.

Pădurile, ultimele pe listele politicienilor

Tehnocrații lui Dacian Cioloș au promis multe, însă Cristiana Pasca Palmer nici nu s-a instalat bine și Liviu Dragnea a dat lovitura în 2016. Drept pentru care Sorin Grindeanu a numit-o pe Adriana Petcu la Ape și Păduri.

Mihai Tudose a mizat totul pe Doina Pană, în timp ce Viorica Dăncilă a mers pe mâna lui Ioan Deneș. Moțiunea de cenzură a trimis PSD-ul în opoziție și Ludovic Orban a venit cu Costel Alexe la Mediu. După ultimele alegeri, dreapta a pasat din nou ministerul la UDMR și Barna Tánczos a preluat frâiele.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

17 guverne au fost schimbate de la Revoluție până în prezent și nu mai puțin de 28 de miniștri ai Mediului. Concret, am avut 14 oameni veniți de pe eșantionul stâng al politicii, 10 de dreapta și 4 din partea UDMR-ului care s-au ocupat de acest cabinet.

Nu s-a terminat deloc bine! De-a lungul istoriei sale, România a fost o țară acoperită în mare parte de păduri. Suprafața a scăzut însă dramatic în ultima sută de ani, ajungând azi la doar 29%, cu mult sub media europeană de 43%.

De altfel, specialiștii atrăgeau atenția, la un moment dat și spuneau că în fiecare oră, mai dispar aproximativ 6 hectare de pădure din tăieri legale și ilegale. În tot acest timp, politicul a tăcut și a dus un război surd între doi poli politici care au căutat să-și apropie supremația cu orice preț.

Doi poli politici care au schimbat oameni, funcții și posturi fără să fie atenți la drama din spatele pădurilor.

ADVERTISEMENT