Ciuperca recomandată de specialiști pentru o imunitate crescută. Este foarte benefică pentru mai multe funcții ale organismului. E consumată mai ales în țările din Asia.
Anumite alimente pot face adevărate minuni pentru organism, datorită substanțelor nutritive pe care le conțin. Unele fructe sau legume, de exemplu, sunt pline de vitamine și minerale și protejează organismul de diferite afecțiuni.
Există, însă, și unele ciuperci care au multe beneficii. Un exemplu este dat de hericium erinaceus, cunoscută și ca ciuperca coamă de leu, care crește pe trunchiurile lemnoase ale copacilor.
Aceste ciuperci sunt mari și albe. Pe măsură ce cresc, sunt foarte asemănătoare cu coama de leu, motiv pentru care au această denumire.
Această ciupercă este foarte sănătoasă datorită beneficiilor pentru imunitate. Totodată, susține și buna funcționare a creierului, dar și a inimii.
Substanțele bioactive din aceste ciuperci au mai multe efecte pozitive asupra organismului, mai ales pentru creier, intestine și inimă, după cum spun specialiștii.
Ciuperca poate proteja împotriva demenței, dar contribuie și la recuperarea mai rapidă a celulelor nervoase. De altfel, reduce inflamațiile și oferă protecție împotriva ulcerului stomacal.
Consumul acestui tip de ciupercă ajută și la reducerea stresului oxidativ. Proprietățile nutritive ale acesteia contribuie la lupta împotriva cancerului.
Un alt beneficiu al acestui tip de ciupercă este faptul că ameliorează simptomele depresiei. Ciuperca este foarte populară în țările din Asia datorită beneficiilor pe care le are pentru sănătate.
În medicina tradițională chineză, aceste ciuperci au o istorie îndelungată. Hericium erinaceus au devenit foarte populare și apreciate de-a lungul timpului datorită beneficiilor enumerate în rândurile anterioare.
Ciupercile coamă de leu pot fi găsite în diverse forme, cum ar fi ceaiuri, tincturi, capsule sau chiar pulberi.
Persoanelor care suferă de diabet le este recomandat de specialiști să consume acest tip de ciupercă.
Diabetul apare în momentul în care este afectată capacitatea organismului de a gestiona nivelul de zahăr din sânge. Astfel, nivelurile cresc încontinuu.
Din cauza nivelurilor ridicate de zahăr în sânge, pot apărea și alte complicații, cum ar fi leziuni nervoase la nivelul mâinilor și picioarelor, boli renale sau chiar pierderea vederii.
Consumul de ciupercă coamă de leu poate contribui la gestionarea simptomelor diabetului. Nivelul de zahăr din sânge este ținut sub control, iar efectele secundare ale bolii sunt reduse.
Au fost efectuate mai multe studii pe animale, iar acestea au demonstrat că ciuperca coamă de leu poate duce la scăderea considerabilă a nivelului de zahăr din sânge la șoarecii normali, dar și la cei care sufereau de diabet.
Efectele ciupercii au fost vizibile chiar și atunci când șoarecilor le-au fost administrate doze zilnice de până la 6 mg pe kilogram de greutate corporală, informează Healthline.com.
Hericium erinaceus are, astfel, un mare potențial ca supliment terapeutic pentru cei care suferă de diabet. Cu toate acestea, e nevoie de mai multe studii pentru a afla cu exactitate cum se utilizează în cazul oamenilor.