Una dintre cele mai importante și mai misterioase civilizații din istoria lumii a dispărut fără prea multe explicații. Din fericire, în continuare, ne putem bucura de moștenirea pe care a lăsat-o și de bijuteriile arhitecturale.
Mayașii au fost una dintre cele mai complexe civilizații indigene din lume. Au rămas în istorie drept un popor cu descoperiri remarcabile în ceea ce privește matematica, arhitectura, astronomia și chiar scrierea.
Civilizația mayașă s-a dezvoltat în anul 2000 î.Hr., iar apogeul a fost atins în perioada clasică. Atunci, s-au conturat primele orașe, precum Palenque, Calakmul și Tikal.
Mayașii erau organizați în orașe-state independe, la conducerea cărora se afla un rege. Încă de pe atunci, fiecare oraș dorea să dețină puterea, așa că exista o rivalitate între ele.
Se spune că mayașii au fost adevărați ”stăpâni ai lumii”. În continuare, interesul cercetătorilor este destul de mare pentru această civilizație apusă. Au luat naștere multe teorii și ipoteze cu privire la mayași și la stilul lor de viață, care mai de care mai interesante.
Mayașii erau împărțiți în mai multe clase, în funcție de nivelul lor. Exista clasa superioară din care făceau parte regii, preoții și nobilimea, clasa de mijloc, formată din comercianți și meșteșugari și clasa inferioară a lucrătorilor și fermierilor.
Copan și Tikal au fost orașele unde era vizibilă inclinația mayașilor pentru agricultură și negoț. Aceștia plantau porumb și fructe exotice pe care le comercializau. Așa au început să se dezvolte aceste orașe, devenind adevărate minuni pentru lumea de atunci.
În Tikal se aflau numeroase piramide, simbol al luxul de la acea vreme. Europenii din Evul Mediu nici măcar nu îndrăzneau să își imagineze așa ceva. Însă, construcțiile opulente nu sunt singure elemente definitorii pentru mayași.
Civilizația mayașă a fost responsabilă pentru dezvoltarea unuia dintre cele mai sofisticate sisteme de scriere. Cunoscut sub numele de scriere hieroglifică mayașă, acest sistem nu era deloc ușor de stăpânit. Combina semne logografice și silabice pentru a reprezenta cuvinte.
Declinul civilizației mayașe a început în anul 900 d.Hr. Atunci, majoritatea orașelor au început să fie abandonate, însă, asta nu a însemnat că civilizația maya a dispărut complet. Până la sosirea conchistadorilor spanioli, cultura mayașă a evoluat, iar o parte din populație a locuit în orașul Chichén Itzá.
Specialiștii au încercat să analizeze motivele care au dus la declinul acestei populații impresionante, iar principala teorie este legată de agricultură. Fiind o lume agrară, seceta și-a pus amprenta asupra agriculturii care era, de altfel, principala lor sursă de hrană.
O altă teorie a specialiștilor susține că declinul mayașilor a fost influențat de cei care trăiau în centrele urbane. Dorința de putere i-ar fi făcut pe aceștia să poarte lupte dure care s-au soldat cu distrugeri în masă.
În ciuda dispariției lor, mayașii continuă să fie recunoscuți drept una dintre civilizațiile sofisticate ale lumii. Moștenirea pe care au lăsat-o sub forma arhitecturii, a artei sau a scrierii este, în continuare, o sursă de inspirație pentru lumea modernă.