News

Civilizația misteriosă din mijlocul deșertului. Au construit clădiri monumentale și aveau cunoștințe vaste de astronomie

22.05.2020 | 13:20
Civilizatia misteriosa din mijlocul desertului Au construit cladiri monumentale si aveau cunostinte vaste de astronomie
ADVERTISEMENT

În urmă cu 1.000 de ani, chacoanii, o civilizație misterioasă, prosperau în mijlocul unui deșert, iar clădirile construite de aceștia, rămase intacte, ne arată foarte multe lucruri legate de cultura acestui popor.

Civilizația misteriosă din mijlocul deșertului

În inima Bazinului San Juan, din nord vestul arid al New Mexico, se află una dintre cele mai mari comori antice din Statele Unite: un complex vast de construcții, realizate între 850 și 1250, ce ar fi putut găzdui în jur de 5.000 de oameni, notează BBC.

ADVERTISEMENT

Zona deșertică în care se află Canionul Chaco are parte de ierni reci și veri aride, cu numai 22 cm de ploaie în fiecare an și, în aceste condiții, chacoanii au făcut din acest loc unul prosper.

În 1907, această zonă a devenit parc național istoric, ce conține 13 ruine majore și mai mult de 400 de situri arheologice. Pueblo Bonito, cel mai mare sit excavat, se întinde pe aproape 8.000 metri pătrați și conține în jur de 800 de camere, poziționate în forma literei D.

ADVERTISEMENT

Arheologii au descoperit aici un sistem de irigații sofisticat, în timp ce căile de acces erau perfect aliniate pentru a facilita comunicare a celor 2.000 de oameni care ar fi putut locui aici.

Clădiri monumentale, realizate într-un mod aparte

Aproximativ 20.000 de grinzi au fost folosite la realizarea acoperișurilor, distruse odată cu trecerea anilor, aduse, cel mai probabil, din Munții Chuska, aflați la o distanță de peste 112 km.

ADVERTISEMENT
Sursa foto: santafenewmexican.com
Sursa foto: santafenewmexican.com

Un alt lucru impresionant găsit aici a fost construcția drumurilor, întinse pe o distanță de aproximativ 650 km, în timp ce unele au o lățime de 9 metri, săpate pe alocuri direct în solul tare.

De-a lungul anilor, arheologii au venit cu mai multe teorii legate de motivul instalării chacoanilor în această zonă deloc prietenoasă. Cu toate că locul părea a fi un centru de comerț, clădirile sugerează că aici ar fi putut fi un loc de ceremonii important, accentuând astfel cunoștințele astronomice impresioante pe care acest popor le avea.

ADVERTISEMENT

Pereții sunt aliniați cu axa răsăritului în timpul echinocțiului, în timp ce căile de de acces din partea de nord sunt poziționate aproape perfect spre nord.

Triburile contemporane din New Mexico, cum ar fi Zuni, consideră în continuare locul ca fiind unul sacru și revin aici mereu pentru diverse ceremonii.

Din 1987, Parcul Național Istoric al Culturii Chaco, alături de alte mici situri ce aparțin acestui popor, fac parte din patrimoniul Mondial UNESCO. Cu toate acestea, în ultimii ani, cea mai mare provocare a acestui sit a fost legată de extracțiile de petrol și mineritul din jurul canionului.

În 2019, Senatul Statelor Unite a introdus Actul de Protejare a Moștenirii Culturale Chaco care, dacă va fi aprobat, va interzice astfel de activități de exploatare pe o rază de 16 km în această zonă.

 

ADVERTISEMENT
Tags: