Clădirea bijuterie din București care s-a deschis publicului. Este veche de sute de ani, dar a fost restaurată și consolidată. Cei care vor să o admire, o pot vizita gratuit.
În București, aproape că fiecare stradă are o clădire bijuterie, cu o istorie aparte. În timp ce unele dintre ele au fost date complet uitării, altele au renăscut din propria cenușă.
Este și cazul clădirii situate pe strada Plantelor, nr.4 din București. Este un imobil impresionant care acum, după ani de zile, și-a deschis ușa pentru vizitatorii dornici să-i cunoască povestea.
Clădirea uimitoare a fost proprietatea căpitanului Dimitrie Pandele. Acesta a făcut parte din burghezia Capitalei, de unde și gusturile alese. Cei care vor trece pragul casei sale, vor observa că niciun detaliu nu este întâmplător.
Spre deosebire de alte vile de pe Calea Victoriei, imobilul de pe strada Plantelor nu este la fel de impunător. Însă, măreția lui nu este dată de dimensiuni, ci și frumusețea arhitecturală și de istoria interesantă.
În prezent, cei care aleg să viziteze casa burghezului Dimitrie Pandele, vor descoperi, de fapt, un ansamblu format din două corpuri și o grădină. Locuința a fost ridicată în anul 1981, iar fostul grajd a fost ridicat în 1897.
Ambele corpuri de clădire se remarcă datorită arhitecturii unice. Construit la finalul secolului XIX, nu este de mirare că acest imobil poartă amprenta stilului eclectic.
Curioșii care vor să viziteze vila, vor descoperi în spatele ușilor sale un adevărat spectacol de culori, detalii și piese scumpe. Fiecare încăpere are stilul ei, iar muralele sunt pictate în ulei de Franz Eichele.
Imobilul este clasat monument istoric clasa B, iar recent, a fost consolidat și restaurat din fonduri europene. În prezent, acesta este sediul pentru un centru cultural.
Cei care vor să viziteze vila burghezului Dimitrie Pandele o pot face gratuit. Este nevoie doar de o programare pe email. Ușile vilei sunt deschise publicului de miercuri până vineri, între 12:00-18:00.