O clădire impozantă, care face parte din lista monumentelor istorice și care era o ruină până de curând, a fost transformată radical și acum poate fi vizitată de turiști. Cât au durat lucrările de reabilitare și cât au costat?
Imobilul deosebit se găseștește în comuna Bonțida, din regiunea Ardealului, din județul Cluj. Arhitectura este asemeni unui castel și are ușile deschise o întreagă săptămână pentru vizitatorii pasionați de istorie și cultură.
Ați auzit până acum de Castelul Banffy din Răscruci? A fost deschis de curând, după mulți ani în care a fost lăsat în paragină. Se poate vizita de luni până duminică, individual sau în grupuri, în intervalul 9:00-22:00.
Pentru grupuri se face anterior o cerere. Castelul Banffy din Răscruci, comuna Bonțida, dispune de o capacitate maximă de 100 de persoane simultan. Investiția pentru reabilitare a costa 11 milioane de euro.
Lucrările de renovare au durat doi ani și au fost încheiate anul trecut. S-au finisat zidurile interioare și exterioare, tâmplăriile, instalațiile și componentele artistice. Nu a fost ușoară nici refacerea parcului din spatele castelului.
De asemenea, a fost decomaltat lacul care aproape că nu mai exista. S-a construit un ponton din lemn, s-au refăcut porumbarul din mijlocul lacului și fântâna arteziană. Totodată, s-au făcut și un pod peste canal și alei pietonale.
”Dragi vizitatori! Castelul Bánffy din Bonțida este mai mult decât o simplă clădire. Este un simbol al renașterii și al transilvanismului, adăpostind atât cultura contemporană, cât și meșteșugurile tradiționale.
Monumentul, care aproape că a pierit în urma celui de-al Doilea Război Mondial și a comunismului, este restaurat și readus la viață de către Fundația Transylvania Trust. Veniturile provenite din vizite sunt utilizate pentru restaurarea ansamblului.
Proiectul de Restaurare și valorificare a castelului Bánffy din Bonțida ca centru educațional a pornit în 2019. Scopul proiectului este consolidarea structurală a clădirii principale și restaurarea aripii neo-gotice, respectiv restaurarea și valorificarea fostei remize din curtea de onoare ca centru educațional”, apare pe site-ul oficial al castelului, despre care la un moment dat s-a spus că ar fi bântuit.