Life

Clădirea din România care a fost prima cu un sistem anti-cutremur pe role din Europa. Puțini români știu de ea

Clădirea din România care a fost prima din Europa cu un sistem anti-cutremur pe role. Nu muți români știu despre ea. Unde se află.
02.06.2024 | 11:17
Cladirea din Romania care a fost prima cu un sistem anticutremur pe role din Europa Putini romani stiu de ea
Clădirea din București dotată cu sistem anti-cutremur pe role. A fost prima din Europa de acest gen. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Clădirea din România care a fost prima din Europa dotată cu un sistem anti-cutremur pe role. Locul era foarte popular în secolul trecut. Multe persoane veneau aici.

Clădirea din România care a fost prima cu un sistem anti-cutremur pe role din Europa. Unde se află

Garajul Ciclop, de pe Bulevardul Magheru din București, a fost prima clădire din Europa dotată cu un sistem anti-cutremur pe role. Acest loc este o clădire unică în Capitală.

ADVERTISEMENT

În București, la începutul secolului XX, se dorea redarea unui amestec între 5th Avenue și Broadway din New York, cunoscute pentru magazinele de lux, dar și pentru teatre sau cinematografe.

În 1913, bulevardul se numea “Ion C. Brătianu”, dar și-a schimbat denumirea în 1931, atunci când se numea “Take Ionescu”. Denumirea din prezent, “General Gheorghe Magheru”, a fost dată începând cu 1948.

ADVERTISEMENT

Pe acest bulevard era construite clădiri moderne și înalte, de 10 etaje. Priveliștea era ceva nou pentru locuitorii Capitalei, iar cei mai conservatori erau nemulțumiți.

Al doilea cel mai bogat român de la acea vreme era Dumitru Bragadiru. Acesta era, totodată, unul dintre cei mai înstăriți industriași din Europa și deținea mai multe terenuri și proprietăți.

ADVERTISEMENT

Unul dintre terenuri era pe bulevardul Magheru, la numărul 42, pe colț cu strada C.A. Rosetti. Bragadiru a decedat în 1915, iar moștenitorii săi s-au bucurat, din 1923, de terenul ce avea peste 3.600 de metri pătrați.

În 1928, terenul a fost dat în chirie către Societatea Comanditară CICLOP. Prin contract, aceasta se obliga să ridice o clădire de mari dimensiuni, din beton armat, ce avea să aibă 4 etaje și subsol, având suprafața de aproximativ 1.350 de metri pătrați.

ADVERTISEMENT

Clădirea a fost realizată peste doi ani și a fost dată în folosință începând cu 29 aprilie 1930. În doar câțiva ani, acest loc a devenit unul dintre cele mai circulate din Capitală.

Ciclop, una dintre principalele atracții de pe bulevard

Ciclop avea un aspect impunător și găzduia mai multe lucruri, cum ar fi garaj, cafenea sau magazin. Oamenii își achiziționau mobila de aici sau mergeau la diverse expoziții.

În primă fază, clădirea trebuia să fie un etaj supraetajat, iar la parter să fie găzduit un atelier auto de mari dimensiuni. Totul ar fi urmat să fie dispus pe cinci niveluri, notează B365.ro.

Spațiile de parcare și cele tehnice se aflau la subsol, dar și spații comerciale. Locurile de parcare și spațiile tehnice erau dispuse și la etajele superioare. În 1938, s-a amenajat o cafenea la parter. Etajele 5 și 6 au fost adăugate în 1940. Acestea aveau scopul de a fi spații de birouri.

Având în vedere momentul construirii, arhitectura era una destul de modernă. În 1950, garajul a fost naționalizat și și-a păstrat unitatea. Au mai rămas deschise câteva restaurante și cafenele, iar șoferii și taximetriștii din zonă aveau nevoie de clădire.

În anul 2001, garajul Ciclop a fost retrocedat parțial moștenitorilor lui Bragadiru de către Traian Băsescu, cel care era primar la vremea respectivă. În 2015, a fost retrocedată în proporție de 100%.

Încă din 2017, moștenitorii au anunțat că vor să vândă imobilul. Aceștia cereau 18 milioane de euro pentru clădire, iar în 2019 au scăzut prețul la 10 milioane. După aceea, prețul a fost disponibil doar după contactarea casei de licitații unde este listată clădirea.

Din cauza faptului că este clasificat ca monument istoric, vânzarea clădirii Ciclop este dificil de realizat. Lucrările de reabilitare se pot face doar dacă sunt respectate anumite cerințe speciale. De altfel, este nevoie de un aviz de la Ministerul Culturii.

Reabilitările nu pot fi făcute după bunul plac al noului proprietar, ci trebuie să respecte stilul arhitectural inițial al acestei clădiri, dar și alte indicații.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ –...
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a...
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Impactul cumplit a trezit localnicii din somn
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat,...
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat, la limită, o confruntare teribilă între cele două femei
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin...
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin poștă. Ce au de făcut
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar...
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar a avut parte de o moarte cumplită