Clădirea din România care e unică în lume, construită din ambiția lui Nicolae Ceaușescu. Peste 20.000 de oameni au lucrat la ea, timp de 7 ani, în trei schimburi.
Nicolae Ceaușescu a avut planuri mari pentru România în ceea ce privește construirea anumitor clădiri, precum și alte proiecte importante.
În perioada în care dictatorul a fost la conducerea țării, au fost realizate construcții importante, care au rămas bijuterii arhitecturale și în ziua de astăzi.
Metroul din București, Transfăgărășan, hidrocentrala Porțile de Fier I, barajul Vidraru, Canalul Dunăre – Marea Neagră și Casa Radio se numără printre cele mai importante proiecte din perioada comunistă, sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu.
Cel mai mare proiect arhitectural realizat în România a fost Casa Poporului sau Palatul Parlamentului, așa cum mai este cunoscută. Proiectul s-a numărat, de asemenea, printre cele mai importante din toată lumea.
Casa Poporului este, ca suprafață, a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon, precum și cea mai grea. Suprafața construcției este de 365.000 de metri pătrați. Suprafața construită de la sol este de 66.000 metri pătrați.
Decizia de a ridica această clădire a fost luată de Nicolae Ceaușescu la scurt timp după ce a avut loc cutremurul din 1977. Acest cutremur a lăsat anumite urmări în arhitectura orașului, iar dictatorul a vrut să modifice Bucureștiul ținând cont de realitățile politice.
Lucrările pentru Casa Poporului au început în anul 1983. Acestea nu au fost, însă, finalizate înainte de Revoluția din 1989, dar au continuat și după aceea.
În jur de 20.000 de oameni, 5.000 de soldați și 700 de arhitecți au muncit pentru a construi clădirea impunătoare. Lucrările au durat șapte ani și s-au făcut în schimburi, indiferent dacă afară era ger sau caniculă.
Arhitecta Anca Petrescu este cea care a gândit construcția, care are mai mult de 1.100 de camere, 12 etaje înălțime și câteva niveluri subterane. Înălțimea Casei Poporului este de 84 de metri.
Colosul arhitectural se află în centrul Bucureștiului, în Sectorul 5, pe locul numit astăzi Dealul Arsenalului. Clădirea se află pe locul al doilea în topul “celor mai costisitoare proiecte de arhitectură făcute vreodată”, după cum arată ArchDaily.
În anul 1989, costurile clădirii au fost estimate la estimate la 1.75 miliarde dolari americani. În 2006, au fost estimate la 3 miliarde de euro.
Casa Poporului deține trei recorduri mondiale, potrivit Guiness World Records. Este cea mai scumpă clădire administrativă din lume.