Life

Clădirea faraonică din România, construită la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. S-a ales praful de ea și astăzi este în paragină

Clădirea faraonică din România de care s-a ales praful, construită la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. A rămas în paragină.
11.05.2024 | 19:43
Cladirea faraonica din Romania construita la ordinul lui Nicolae Ceausescu Sa ales praful de ea si astazi este in paragina
Clădirea din România de care s-a ales praful. Sursa foto: Wikipedia –Cristian-Mihail Miehs/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Clădirea faraonică din România lăsată în paragină, construită la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. S-a dorit dezvoltarea acesteia, dar s-a ales praful de ea.

Clădirea faraonică din România de care s-a ales praful. A fost construită la ordinul lui Nicolae Ceaușescu

Dâmbovița Center, fosta Casa Radio, este o clădire din București situată aproape de râul Dâmbovița și de Cotroceni. Această clădire a fost construită la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, dar nu a fost terminată.

ADVERTISEMENT

Construcția clădirii a început în 1986, pe locul unde era un hipodrom. Aceasta urma să găzduiască Muzeul Național de Istorie a Republicii Socialiste România.

Cu toate că doar fațada clădirii a fost terminată, clădirea a fost inaugurată pentru a privi parada de la 23 august 1989. Clădirea se află pe strada Știrbei Vodă, Sectorul 6 din București.

ADVERTISEMENT

Imobilul, care se afla în administrarea Ministerului Culturii, a trecut în administrarea Radio Televiziunii Române, astfel încât să fie asigurat un nou sediu pentru Radiodifuziunea română, “Casa Radio”.

Ulterior, Casa Radio a devenit un proiect imobiliar propus spre dezvoltare. Proiectul e dezvoltat de compania Plaza Centers din Israel, condusă de afaceristul Mordechay Zisser, care s-a stins din viață între timp.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat cu proiectul de dezvoltare

Casa Radio a fost concesionată pe 49 de ani de la statul român pentru a realiza un proiect imobiliar imens. În trecut, investitorul a spus că a plasat 85 de milioane de euro aici, fără costul de achiziție al companiei. Șantierul este, însă, abandonat de mult timp, conform profit.ro.

Acesta ar fi trebuit să fie realizat într-un parteneriat unde Plaza Centers deținea 75% din proiect. Restul participațiilor sunt deținute de autoritățile române, precum și de o companie cu capital turcesc.

ADVERTISEMENT

Noul proiect urma să se numească “Dâmbovița Center”. Criza financiară din anul 2008 a pus proiectul pe pauză. Deși a fost anunțată reluarea acestuia, locul a rămas în continuare un șantier.

În 2013 și 2014, Plaza Centers a trecut printr-un proces de insolvență. Compania a vândut, pe rând, cele șase terenuri achiziționate la noi în țară.

Plaza Centers a anunțat că e de acord să prelungească termenul de vânzare a cotei sale de 75% din proiect către AFI Europe, până la 31 decembrie 2023. AFI Europe a semnat pentru cumpărarea proiectului de la Casa Radio, pentru suma de 60 de milioane de euro.

Pentru a se putea încheia tranzacția, autoritățile române erau nevoite să îndeplinească anumite condiții. Una dintre acestea era acceptarea noului investitor de către Guvern.

Mai mult, era nevoie de confirmarea că perioada de concesiune de 49 de ani începe, cel mai devreme, din 2012. O altă condiție era ca autoritățile române să accepte structura actualizată a proiectului, precum și orarul nou al lucrărilor.

În ziua de astăzi, Casa Radio a rămas un proiect care nu a mai fost dezvoltat. Clădirea a rămas în paragină, deși s-a dorit a fi o construcție modernă.

ADVERTISEMENT
Tags:
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am...
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am vrut să-l supăr”
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele...
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele exacte
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris!...
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris! Ghinioanele nu se mai termină pentru tenismenă
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină...
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte
Imagine rară cu cei doi băieţi ai lui Florin Răducioiu! Cu ce se...
Imagine rară cu cei doi băieţi ai lui Florin Răducioiu! Cu ce se ocupă Andrea şi Alessandro: Nu trebuie să le fie ruşine!
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Iulia Vântur pe aceiași scenă cu Jason Derulo. Unde va cânta artista în...
Iulia Vântur pe aceiași scenă cu Jason Derulo. Unde va cânta artista în fața a mii de oameni
Câți bani a câștigat Simona Halep în urma victoriei de la TAS. Nici...
Câți bani a câștigat Simona Halep în urma victoriei de la TAS. Nici nu se compară cu cât primea înainte de suspendarea pentru dopaj
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”