Castelul de pe Chei, o clădire cu o arhitectură unică, situată în București, în apropierea Pieței Unirii, se vinde. În ciuda faptului că se află într-o stare avansată de degradare, clădirea are un preț destul de mare.
Cunoscută și sub numele de Casa Pompiliu Eliade, această clădire are o istorie de peste un secol. Castelul a fost mulți ani reședința directorului Teatrului Național, imobil schițat de Bogdan Petriceicu Hasdeu.
Construcția a fost proiectată de arh. Henry Baron de Susskind în anul 1907, după o schiță semnată de Bogdan Petriceicu Hașdeu. Castelul de pe Chei a fost reședința lui Pompiliu Eliade (1869-1914), istoric literar, profesor de limba și literatură franceză la Facultatea de Litere din București, deputat PNL, membru al Ateneului Român și director al Teatrului Național (1908-1911).
După moartea lui Eliade, clădirea a trecut prin mai multe transformări majore. A devenind temporar cămin studențesc și locuință pentru personalități politice și juridice.
Apoi, imobilul a fost vândut magistratului Anton Rădulescu. De la mijlocul secolului trecut, în 1946, a devenit locuință pentru chiriași. În prezent este proprietate privată. Clădirea se află în stare de ruină și necesită lucrări ample de restaurare.
Acum, casa situată în Splaiul Independenţei, nr. 74, Str. B.P. Haşdeu (fostă Apolon), a fost scoasă la vânzare. Se pare că există un interes din partea investitorilor pentru restaurarea și transformarea ei într-un spațiu comercial sau cultural. Castelul de pe Cheiul Dâmboviței se vinde pentru suma de aproape 2 milioane de euro, notează B365.ro.
Castelul de pe Chei are, în ciuda degradării, o arhitectură mai rar întâlnită în București. La momentul construirii ei, în 1907, clădirea arăta ca un mic castel fantezist, apropiat de stilul bavarez, presărat cu reliefuri cu frunze și flori.
Castelul de pe Chei este considerat un monument istoric și arhitectural valoros pentru Capitală. Imobilul se remarcă prin dimensiunea sa destul de mare, de 454.61 mp. Proprietatea mai dispune de un teren cu o suprafață de 987 mp. Clădirea existentă are o suprafață construită la sol de 260 mp. Salvarea și restaurarea clădirii ar contribui la conservarea patrimoniului cultural al Bucureștiului, spun specialiștii.