News

Clădirea Guvernului României este deteriorată. Ce sumă uriașă se va investi în renovarea energetică a Palatului Victoria

Clădirea Guvernului României, aflată în Piața Victoriei, va intra într-un amplu proces de reabilitare. Suma necesară renovărilor este colosală
19.04.2023 | 12:22
Cladirea Guvernului Romaniei este deteriorata Ce suma uriasa se va investi in renovarea energetica a Palatului Victoria
Sediul Guvernului României va fi renovat energetic Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Guvernul României
ADVERTISEMENT

Clădirea Guvernului are nevoie de renovare energetică. Pe o listă cu cereri de finanțare aprobate, întocmită de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, proiectului „Eficientizarea energetică a clădirii Guvernului-Palatul Victoria” îi este repartizată suma de 58.388.690,13 lei cu TVA, adică aproximativ 11,85 milioane euro.

Serviciile de proiectare pentru lucrările la clădirea Guvernului costă 550.000 euro

Până la demararea acestor lucrări, Secretariatul General al Guvernului, care administrează Palatul Victoria, a postat, pe 15 aprilie 2023, pe portalul achizițiilor publice, consultat de FANATIK, un anunț de participare la o licitație deschisă pentru atribuirea contractului „Achiziție servicii de proiectare pentru întocmirea DALI, întocmirea studiului istoric, a documentațiilor necesare pentru obținerea avizelor/ acordurilor/ autorizațiilor și după caz pentru revizuirea certificatului de urbanism în cadrul proiectului de investiții PNRR – „Eficientizarea energetică a cladirii guvernului – Palatul Victoria”.

ADVERTISEMENT

Valoarea totală estimată a contractului este de 2.690.000 lei (aproximativ 550.000 euro), iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilit pentru 18 mai 2023. „Clădirea, aflată în domeniul public al statului, aparținând patrimoniului național, a suferit în decursul celor peste 80 de ani de funcționare, etape de uzură fizică, care au dus la deteriorarea majoră a finisajelor, a unor elemente constructive și a stării tehnice a instalațiilor”, se menționează în caietul de sarcini.

„Pentru buna funcționare a întregului ansamblu, dar și pentru reducerea cheltuielilor de întreținere și pentru eficientizarea energetică a clădirii se impune ca aceste lucrări de intervenții si modernizare să fie continuate, astfel încât să nu prezinte pericol în exploatare, iar noile instalații realizate, moderne, să nu rămână racordate la vechea instalație realizată în urmă cu peste 80 de ani”, se mai arată în document.

ADVERTISEMENT

Serviciile care fac obiectul achiziției vor fi prestate prin luarea în considerare a concluziilor: raportului de expertiză de rezistență în vederea reabilitării termice a clădirii Guvernului României, Palatul Victoria, întocmit de Intergroup Engineering SRL, întocmit în data de 13.05.2022; raport de audit energetic pentru Palat Victoria, întocmit de Ing. Amelia Giantaru în luna Aprilie 2022; tema de Proiectare, întocmită de autoritatea contractantă; certificatul de Urbanism nr. 64/ 181100 din 07.02.2023, emis de Primăria Municipiului București, se mai scrie în caietul de sarcini.

Renovarea clădirii Guvernului are ca scop reducerea consumului de energie

Regimul tehnic al clădirii arată că este vorba despre un corp de clădire, C1, cu rol de construcție administrativă și social – culturală, cu Subsol + Parter+ Mansardă + 4Etaje + terasă, având suprafața construită la sol de 4202 mp și suprafața construită desfășurată de 22.653 mp. Suprafața terenului este de 11.492 mp (7.776 mp din acte și 11.492 mp din măsurători, teren împrejmuit), se mai arată în documentele consultate de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Întocmirea documentațiilor necesare obținerii avizelor/ acordurilor/ autorizațiilor, a studiilor solicitate prin certificatul de urbanism sau după caz, de alte structuri avizatoare, inclusiv pentru obținerea avizului de la mediu și de la Ministerul Culturii, se vor face în termen de 30 de zile de la semnarea contractului.

Întocmirea expertizelor/ studiilor de specialitate se va face în termen de 70 zile de la semnarea contractului, iar întocmirea DALI/Deviz general în 50 de zile. Prin realizarea renovării energetice a Palatului Victoria se urmărește reducerea consumului anual specific de energie finală pentru încălzire (estimată între 40% și 60%), reducerea consumului de energie primară, reducerea nivelului anual estimat al gazelor cu efect de seră la sfârșitul implementării proiectului.

ADVERTISEMENT

Palatul Victoria se află pe lista monumentelor istorice

Eficientizarea energetică a clădirii în care își desfășoară activitatea Guvernul României va fi realizată prin reabilitarea termică a elementelor de anvelopă, reabilitarea sistemului de încălzire și de furnizare a apei calde, modernizarea instalațiilor de iluminat și de aer condiționat din interior, instalarea de sisteme alternative de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

Palatul Victoria, proiectat inițial pentru sediul Ministerului Afacerilor Externe al României, a fost construit după planurile arhitectului Duiliu Marcu (1885-1966). Lucrările de edificare a Palatului Victoria au început în anul 1937, pe locul fostului palat al Prințului Grigore Sturdza, ridicat în anul 1901, și s-au încheiat în anul 1944.

În urma bombardamentelor aviației germane din cel de-al Doilea Război Mondial, din august 1944, edificiul a fost grav avariat. Lucrările de renovare au fost reluate și finalizate în anul 1952, când clădirea a devenit sediul Consiliului de Miniștri, iar la începutul anilor ’70, a fost într-o aripă a acestuia și Ministerul de Externe. După Revoluția din 1989, clădirea a devenit sediul primului guvern al României post-comuniste. Palatul Victoria a fost inclus în lista monumentelor istorice în anul 2004.

ADVERTISEMENT