News

Clădirea Ministerului de Externe se poate prăbuși la cutremur. În imobilul cu clasa I de risc seismic lucrează sute de oameni

O parte din imobilul în care funcționează Ministerul Afacerilor Externe a fost inclus anul acesta pe lista clădirilor cu clasa I de risc seismic.
07.11.2022 | 10:33
Cladirea Ministerului de Externe se poate prabusi la cutremur In imobilul cu clasa I de risc seismic lucreaza sute de oameni
Sediul din Aleea Modrogan al Ministerului de Externe s-ar putea prăbuși în cazul unui cutremur asemănător celui din 1977 Colaj foto: Fanatik Sursa foto: Hepta, INFP, google.maps
ADVERTISEMENT

Cutremurul din dimineața zilei de joi, cu magnitudinea de 5,4 pe scara Richter, cel mai mare din România în ultimii doi ani și jumătate, a readus în discuție starea precară a multor clădiri din București, în special cele construite până la cutremurul din 1977. În București, conform Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), există 2653 de imobile cu risc seismic, din care 363 sunt încluse în clasa I de risc seismic.

Expertul care a evaluat clădirea: “Construcția este susceptibilitate de a se prăbuși, local sau general”

Imobilele încadrate în această clasă, conform AMCCRS, prezintă pericol major de prăbușire în cazul unui seism cu magnitudinea mai mare de 7 pe scara Richter. Unele imobile, amplasate în zone aglomerate, având de multe ori mai mult de 6 etaje, câteodată și spații comerciale la parter, se consideră că reprezintă pericol public și reconsolidarea lor este obligatorie.

ADVERTISEMENT

Pe lista întocmită de AMCCRS se află imobile plasate, în general, în zona centrală a Bucureștiului. Printre acestea se află și instituții publice, precum clădirea de birouri a Primăriei București, din strada Academiei, construită în 1906 și inclusă pe listă în 2012. Pe aceeași listă se mai află sediul Avocatului Poporului, un imobil construit în 1912, Palatul Centrului Militar, ridicat în 1890, Facultatea de Chimie a Universității București, din Șoseaua Panduri, construită între 1862-1926, precum și fostele cinematografe Studio, Patria și Pro, clădirea în care se află Teatrul Foarte Mic, construită în 1890. Toate aceste clădiri se află de mai mulți ani pe listă alcătuită de AMCCRS.

O apariție recentă pe lista clădirilor incluse în clasa I de risc seismic este reprezentată de sediul Ministerului Afacerilor Externe, din Aleea Modrogan nr. 14. Ministerul are două sedii, unul în Aleea Alexandru, unde se lucrează cu publicul, celălalt în Modrogan, destinat personalului MAE. Imobilul a fost construit între 1946 și 1949 și este format din mai multe corpuri de clădire. Două tronsoane ale clădirii, unul cu subsol, parter, pod, două etaje și mansardă, celălalt cu subsol, parter, pod, trei etaje și mansardă, au fost incluse în clasa 1 de risc seimic de către Dragoș Marcu, președinte al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri, cel care  a realizat expertiza tehnică a clădirii MAE.

ADVERTISEMENT

Dragoș Marcu a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK: „Imobilul din Aleea Modrogan nr. 14 este alcătuit din trei corpuri de clădire. Două din cele trei corpuri evaluate au fost încadrate în clasa RsII, iar al treilea în RsI.  În termeni simpli construcția este susceptibilitate de a se prăbuși, local sau general, sau de a experimenta avarii extinse sub acțiunea cutremurului de proiectare. Acest cutremur care ar putea prăbuși construcția ar avea o magnitudine Mw>7.2-7.5.”

Consolidarea sediului MAE ar putea începe la anul

Expertul a dezvăluit că lucrările de consolidarea a clădirii vor începe, probabil, la anul. „La fel ca majoritatea instituțiilor statului, MAE a fost și este interesat pentru a obține fonduri prin PNRR. Eu cred că ei au depus pentru accesarea de fonduri prin PNRR. Dar de depus, au depus mulți. Nu stăpânesc care sunt criteriile pentru acceptare, dar este posibil ca și consolidarea și reabilitarea acestei clădiri să fie acceptată pentru a primi fonduri. Dacă va fi acceptată (și din câte știu se va decide până la 31 decembrie) atunci licitarea, proiectarea și construirea  vor demara repede, primele activități la începutul anului viitor, iar lucrările de consolidare propriu-zise în cursul anului viitor.”, a mai declarat Dragoș Marcu.

ADVERTISEMENT

Tronsoanele cu clasa I risc seismic incluse pe listă de Dragoș Marcu au o suprafață totală de 6.480 metri pătrați. În această clădire vin zilnic la lucru o mare parte din cei peste 1.000 de angajați din București ai ministerului. Pe site-ul MAE se specifică faptul că sunt 1.061 de posturi în centrala ministerului, din numărul maxim de posturi, care este 2.651. Aceste posturi se împart între cele două sedii, din Aleea Modrogan și din Aleea Alexandru.

„Numărul maxim de posturi din cadrul MAE este de 2.651, exclusiv demnitarii, cabinetul ministrului, secretarilor de stat și cabinetul subsecretarului de stat, din care 1.061 în Centrala ministerului, exclusiv demnitarii, cabinetul ministrului, secretarilor de stat și cabinetul subsecretarului de stat. Numărul maxim de posturi prevăzut pentru serviciul exterior este de 1.590. Serviciul exterior al Ministerului Afacerilor Externe cuprinde misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale”, se scrie pe site-ul MAE.

ADVERTISEMENT

În cazul unui cutremur asemănător celui din 1977, în București ar putea muri peste 6.500 de oameni

FANATIK a solicitat MAE un  răspuns la întrebarea câți angajați ai ministerului lucrează în clădirea din Aleea Modrogan și a dorit să afle dacă imobilul aflat în clasa 1 de risc seismic se află într-un program re renovare/consolidare. MAE a confirmat primirea solicitării, i-a dat un număr de înregistrare, dar nu a oferit un răspuns până la ora publicării materialului.

Comitetul Municipal București pentru Situații de Urgență a elaborat un Plan de Analiză și Acoperire a Riscurilor al Municipiului București pentru anul 2022. Documentul precizează că, în cazul unul cutremur similar celui din 1977, aproximativ 23.000 de clădiri pot suferi avarii semnificative. „În cazul unui seism puternic pot muri peste peste 6.500 de oameni şi ar fi peste 16.000 de răniţi grav, aproximativ 10.500 spitalizaţi şi în jur de 13.000 răniţi uşor. Numărul de clădiri de locuit care ar suferi avarii semnificative (peste gradul 3 de avariere) în condiţiile de scenariu date (cutremur similar celui din 1977) este de ordinul a 23.000.”, se arată în document.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, zona care include cele mai multe clădiri cu risc seismic, a spus că este nevoie de o nouă lege care să permită primăriior să consolideze imobilele respective. “În acest moment există o legislaţie care mai degrabă nu-ţi permite să consolidezi clădirile cu risc seismic. Degeaba avem un buget generos la Sectorul 1 dacă n-avem atribuţii administrative! Codul administrativ actual este o aiureală pentru primăriile din Bucureşti. O spun din nou răspicat: Capitala are nevoie de o nouă lege care să permită primăriilor să acţioneze”, a postat Armand pe Facebook.

 

ADVERTISEMENT