Life

Clădirea veche de un secol din România care a ajuns o ruină și va fi demolată. Plouă prin acoperiș, a început să se dărâme și e înconjurată de gunoaie

Clădirea veche de un secol din România care va fi demolată, după ce a ajuns o ruină. E înconjurată de gunoaie și plouă prin acoperișul ei.
22.05.2024 | 13:05
Cladirea veche de un secol din Romania care a ajuns o ruina si va fi demolata Ploua prin acoperis a inceput sa se darame si e inconjurata de gunoaie
Clădirea din România care a ajuns o ruină. Sursa foto: Adevărul/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Clădirea veche de un secol din România care va fi demolată, după ce a ajuns o ruină în ultimii ani. A început să se prăbușească, iar prin acoperiș plouă. Mai mult, construcția e înconjurată de gunoaie.

Clădirea veche de un secol din România care a ajuns o ruină și va fi demolată

Schitul Moara Vlăsiei, din județul Ilfov, este o clădire de aproape un secol vechime. Aceasta a fost, însă, ignorată de autorități mai mulți ani. Această biserică poartă hramul Sfinţilor Constantin şi Elena, dar se află într-o stare destul de avansată de degradare.

ADVERTISEMENT

Lăcașul se află în câmp, iar în prezent stă să se prăbușească. Prin acoperișul clădirii intră ploaia, iar în jurul acesteia au fost aruncate multe gunoaie. Până acum puțin timp, oricine ar fi putut intra în biserică.

“Când am ajuns acolo, poarta era larg deschisă, la fel și ușa de la intrare. Singurul semn era cel legat de construirea unei noi biserici.

ADVERTISEMENT

În rest, totul era abandonat”, a spus Alex Găvan, fondatorul platformei civice “Împreună pentru Centura Verde”, iniţiatoare a legii privind Centura Verde Bucureşti – Ilfov, potrivit Adevărul.

Biserica a ajuns în paragină, iar autoritățile nu s-au mai ocupat de restaurarea ei. Din moment ce nu au fost luate măsuri de protecție, frescele de pe ziduri au fost și ele distruse.

ADVERTISEMENT

“Chiar și dacă la preluarea ei, nu mai putea fi restaurată, Biserica Ortodoxă Română (BOR) avea obligația, de bun gospodar, de a decupa și salva frescele ce mai puteau fi salvate și a le duce, de exemplu, la muzeul mănăstirii Căldarușani, de care am înțeles că ține acest schit”, mai precizează Alex Găvan.

După sesizarea sa, Arhiepiscopia Bucureștilor a închis biserica. La intrare au fost puse lacăte, dar și semne cu “accesul interzis persoanelor neautorizate”.

ADVERTISEMENT

Inițial, RAPPS au avut în administrare biserica, care a fost apoi preluată de BOR. “RAPPS-ul, cei care au avut inițial în administrare această biserică, sunt răspunzători de degradarea sa, iar BOR-ul, care au preluat-o după, sunt răspunzători morali pentru că nu au luat absolut nicio măsură pentru a nu mai curge apă prin acoperiș”, a mai spus Alex Găvan.

O nouă biserică va fi construită după demolare

Până de curând, biserica era în proprietatea statului. Clădirea este doar una dintre cele pierdute în conflictul restituirii terenurilor confiscate în timpul perioadei comuniste.

Membrii unei cooperative agricole și creștinii din zonă, adică din satul Vlăsia, s-au ocupat de construirea lăcașului de cult, în urmă cu aproape 100 de ani.

“A fost construită acum aproape 100 de ani de membrii unei cooperative agricole din perioada comunistă și de către creștinii din zonă, adică din satul Vlăsia.

Biserica a reintrat în proprietatea Arhiepiscopiei, iar expertiza tehnică făcută a arătat că lăcașul de cult nu este monument istoric și nu mai poate fi reabilitat.

Acesta nu a fost, așadar, abandonat de Biserică și de la preluarea lui se așteaptă finalizarea documentației necesare demolării și reconstrucției unei noi biserici”, a transmis Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Biserica a ajuns, în 2021, în posesia Arhiepiscopiei Bucureștilor, printr-o hotărâre de Guvern. La momentul respectiv, erau avute în vedere lucrări de restaurare, dar și organizarea unor proiecte culturale.

“Expertiza tehnică a concluzionat necesitatea demolării. Proiectele pastoral-misionare, culturale și social-filantropice vor fi realizate în noile spații ce vor fi edificate”, a transmis Arhiepiscopia Bucureștilor.

De asemenea, reprezentanții Arhiepiscopiei Bucureștilor au mai precizat că au fost făcute demersuri pentru a construi o nouă biserică pe alt amplasament.

Frescele din lăcașul de cult abandonat vor fi extrase și conservate folosind un procedeu special. Din cauza condițiilor precare, picturile vor continua, însă, să se degradeze.

ADVERTISEMENT