News

Clădirile care vor fi scutite de impozit. În ce condiții vor scăpa proprietarii de plata taxelor

Veste bună pentru acești proprietari. Clădirile lor ar putea fi scutite de la plata impozitelor și taxelor în anumite condiții.
21.05.2024 | 23:43
Cladirile care vor fi scutite de impozit In ce conditii vor scapa proprietarii de plata taxelor
Clădirile care vor fi scutite de impozit. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Clădirile vor fi scutite de impozite în anumite condiții, fiind vorba despre o categorie de imobile din România. Acești proprietari vor scăpa de plata taxelor, potrivit unui proiect adoptat de Camera Deputaților.

Clădirile din România care vor fi scutite de impozit

În acest sens, proiectul de lege a fost adoptat recent de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Cei care vor fi scutiți de la plata impozitelor și taxelor sunt proprietarii clădirilor clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice.

ADVERTISEMENT

Însă, asta se va întâmpla în cazul imobilelor care necesită anumite lucrări de renovare și reabilitare. Scutirea de la plata impozitelor se va aplica doar în perioada în care vor fi desfășurate reparațiile.

Mai exact, clădirile istorice care nu au fațada stradală ori principală renovată, pot scăpa de plata taxelor în perioada în care sunt efectuate lucrări, de la data autorizației de construire până în momentul în care va fi făcut procesul-verbal de recepție finală a renovărilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, „clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, care nu au faţada stradală şi/sau principală renovată sau reabilitată conform prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare, începând cu data autorizaţiei de construcţie şi până la data procesului-verbal de recepţie finală privind lucrările efectuate, cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, cu modificările şi completările ulterioare”.

Începând cu anul viitor, la 1 ianuarie 2025, legea va intra în vigoare, urmând fie promulgată de președintele Klaus Iohannis în curând. „În cazul lucrărilor de renovare sau reabilitare în curs de execuţie la data intrării în vigoare a legii pentru completarea art. 456 alin .(1) a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, scutirea se aplică potrivit prevederilor art.III, până la data procesului-verbal de recepţie finală”, se mai arată în lege.

ADVERTISEMENT

Agenții economici din acest oraș pot scăpa de plata impozitului pe clădiri

O decizie similară a fost luată în ianuarie 2024 de autoritățile locale dintr-un oraș important al României. Primăria Ploiești vrea să scutească de la plata impozitului pe clădiri și terenuri anumiți agenți economici.

Măsura va fi valabilă pentru trei ani, în perioada 2024-2026, potrivit presei locale. Însă, nu toate companiile se încadrează în această categorie. Pentru a fi eligibile, trebuie să îndeplinească anumite criterii.

ADVERTISEMENT

Concret, firmele care pot beneficia de ajutorul de minimis sunt cele a căror activitate are loc într-un parc industrial înființat conform Legii 186/2013. De asemenea, reprezentanții companiei trebuie să prezinte studiul de fezabilitate și planul de investiții.

Nu sunt acceptate societățile care fac parte din categoria „întreprinderilor în dificultate” sau care au emise decizii de recuperare a unui ajutor de stat.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur...
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru”
Tremură Dan Șucu din cauza turcilor, care i-ar putea băga afacerile în faliment! Imperiul patronul Rapidului se clatină!
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de...
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de ploi torențiale şi vijelii. În București și alte zone urmează două zile caniculare
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit...
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit să îi impresioneze! Dezvăluire şoc: Voia să fie soţie
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de...
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de ultimă oră
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului...
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului pentru toată lumea…”
Marele truc pentru a economisi curent. Răcirea apartamentului fără mari costuri
Marele truc pentru a economisi curent. Răcirea apartamentului fără mari costuri
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care...
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care spun totul
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Cum era să mergi la mare pe vremea lui Ceaușescu. Care erau stațiunile...
Cum era să mergi la mare pe vremea lui Ceaușescu. Care erau stațiunile de lux