Fotbal intern

Clasamentul antrenorilor din Liga 1, în funcție de realizările din carierele de fotbaliști. “Regele” Hagi + Mihai Teja, singurul care nu a debutat la seniori

22.03.2020 | 17:00
Clasamentul antrenorilor din Liga 1 in functie de realizarile din carierele de fotbalisti Regele Hagi  Mihai Teja singurul care nu a debutat la seniori
Gică Hagi și Dan Petrescu, doi dintre cei mai importanți fotbaliști din istoria României. FOTO: Sportpictures
ADVERTISEMENT

Fotbalul a demonstrat, de-a lungul anilor, că pot exista mari antrenori care nu au avut performanțe notabile în cariera de jucători, Jose Mourinho fiind, poate, cel mai bun exemplu, însă cei mai mulți dintre tehnicieni au intrat în noul rol după o carieră importantă de jucător. În continuare, FANATIK îți prezintă clasamentul antrenorilor din Liga 1, în funcție de realizările din cariera de jucător.

Clasamentul antrenorilor din Liga 1 în funcție de performanțele obținute ca jucători

1. Gheorghe Hagi (FC Viitorul)

Gheorghe Hagi nu are nevoie de nicio prezentare, atât în România, cât și în afara granițelor. Unul dintre cei mai buni din toate timpurile, Hagi este cel golgheterul all-time al primei reprezentative, cu 35 de goluri, la egalitate cu Adrian Mutu, și a jucat în carieră la cluburi imense, precum Real Madrid, Barcelona sau Galatasaray.

ADVERTISEMENT

Printre altele, Gheorghe Hagi a câștigat trei titluri de campion în România cu Steaua, două Supercupe ale Europei, cu Steaua și Galatasaray, patru cupe ale Spaniei, două cu Real și alte două cu Barcelona, sau o Cupă UEFA cu gruparea din Turcia.

Hagi a jucat 122 de partide în tricoul primei reprezentative a României, și a bifat participări la turneele finale ale EURO din 1984, 1996 și 2000, și ale Campionatelor Mondiale din 1990, 1994 și 1998.

ADVERTISEMENT

2. Dan Petrescu (CFR Cluj)

Ca și Hagi, Dan Petrescu a fost component al „Generației de Aur”. Unul dintre cei mai buni fundași drepta din istoria României, actualul antrenor de la CFR Cluj a jucat pentru echipa națională în 95 de meciuri, purtând „tricolorul” la EURO 1996 și 2000 și la Mondialele din 1994 și 1998.

Dan Petrescu a jucat 190 de meciuri pentru Chelsea, unde a câștigat Cupa UEFA, Cupa și Supercupa Angliei. Cu Steaua, Petrescu a obținut trei titluri de campion național.

ADVERTISEMENT

3. Viorel Moldovan (Chindia Târgoviște)

Viorel Moldovan, unul dintre cei mai importanți atacanți ai României, a jucat pentru echipa națională în 70 de partide, reușind să puncteze de 25 de ori.

Moldovan a jucat în carieră la patru turnee finale, EURO 1996 și 2000, și Mondialele din 1994 și 1998, iar la nivelul echipelor de club a câștigat două Cupe ale României cu Rapid și un titlu în Franța cu Nantes.

ADVERTISEMENT
  • 50 de goluri în 94 de meciuri a reușit Viorel Moldovan la Nantes

4. Mircea Rednic (Poli Iași)

Actualul antrenor al lui Poli Iași a evoluat în peste 200 de meciuri pentru Dinamo și a bifat alte 140 de prezențe în tricoul belgienilor de la Standard Liege. La nivelui echipei naționale, Mircea Rednic a bifat 83 de selecții și participări la turneele finale ale EURO 1984 și Mondialului din 1990.

A câștigat trei titluri de campion în România, două cu Dinamo și unul cu Rapid, și patru Cupe naționale, trei în tricoul alb-roși și una cu formația din Giulești

5. Adrian Mihalcea (Dinamo)

Adrian Mihalcea a fost unul dintre atacanții importanți din istoria lui Dinamo, jucând 181 de meciuri în tricoul alb-roșu, perioadă în care a și marcat de 69 de ori. Mihalcea a câștigat trei Cupe ale României cu Dinamo și a bifat 16 selecții la prima reprezentativă.

6. Corneliu Papură (Universitatea Craiova)

Ca și Mihalcea, Corneliu Papură a fost un fotbalist important în istoria echipei pe care o antrenează. Fostul fundaș central a jucat 173 de partide în tricoul alb-albastru, a câștigat o Cupă a României. La nivelul echipei naționale, Papură a bifat 12 selecții și a făcut parte din lotul deplasat în Statele Unite ale Americii pentru Mondialul din 1994.

7. Leo Grozavu (Sepsi)

Leo Grozavu a jucat în peste 100 de meciuri la Dinamo, în perioada 1992 – 1998, iar singura experiență în afara României a fost la începutul anilor 2000, când a bifat 22 de prezențe în tricoul nemților de la Saarbrucken.

La nivelul echipei naționale, Grozavu, fost fundaș central, a bifat două selecții pentru prima reprezentativă.

8. Vasile Miriuță (Hermannstadt)

Vasile Miriuță a jucat 63 de meciuri în prima ligă germană, la Energie Cottbus, unde a marcat de 15 ori. În fotbalul românesc, actualul antrenor de la Hermannstadt a evoluat la FC Maramureș, Dinamo și Gloria Bistriță, în timp ce la nivelul echipei naționale are nouă selecții pentru Ungaria și un gol marcat.

9. Bogdan Vintilă (FCSB)

Bogdan Vintilă și-a petrecut cea mai mare parte a carierei la FC Argeș, unde a apărat în peste 200 de partide.

Singura experiență în străinătate a fost la Bursaspor, în timp ce la nivelul echipei naționale a bifat cinci selecții.

10. Marius Croitoru (FC Botoșani)

Fost mijlocaș lateral, Marius Croitoru a jucat de-a lungul carierei în 226 de meciuri la nivelul primei ligi. Actualul antrenor de la Botoșani a bifat și patru apariții în grupele Ligii Campionilor, în tricoul celor de la FCSB.

11. Bogdan Andone (Astra)

Bogdan Andone, fost mijlocaș central, a jucat în România pentru echipe precum Sportul Studențesc, FC Brașov, Rapid sau Oțelul Galați, dar clubul pentru care a bifat cele mai multe apariții este Apollon Limassol, unde a evoluat în 79 de partide.

12. Edi Iordănescu (Gaz Metan Mediaș)

Produs al centrului de copii și juniori al Stelei, Edi Iordănescu a bifat un singur meci oficial pentru echipa mare a „roș-albaștrilor”. În carieră a mai evoluat la Sportul Studențesc, Unirea Focșani, Rapid sau Petrolul, și a bifat și două sezoane în străinătate, la Panionios și Larnaca.

13. Ilie Poenaru (Academica Clinceni)

Ilie Poenaru, ca și Edi Iordănescu, a început fotbalul în centrul de copii și juniori de la Steaua, echipă pentru care, însă, nu a jucat în niciun meci oficial. Antrenorul care a obținut promovarea în prima ligă cu Clinceni, și-a petrecut cea mai mare parte a carierei de fotbalist la FC Argeș, pentru care a evoluat în 99 de partide. Ilie Poenaru a evoluat în banda stângă a defensivei.

14. Mihai Teja (FC Voluntari)

Mihai Teja este singurul dintre antrenorii din prima ligă care nu a jucat niciun meci la nivel de seniori. Actualul tehnician de la Voluntari a făcut junioratul la Steaua, dar la 18 ani a fost diagnosticat cu sindromul Wolff-Parkinson-White, anomalie la inimă.

ADVERTISEMENT