Fotbal international

Transformare şocantă! A jucat cu Hagi şi cu Belodedici în 90, iar acum nimeni nu îl mai recunoaşte

Claudio Caniggia a fost blestemul Italiei la Coppa del Mondo 90. Golul lui din semifinală a trimis meciul în prelungiri şi apoi la lovituri de departajare, acolo unde acelaşi Caniggia a transformat cu sânge rece. Fostul atacant argentinian a ajuns acum la jumătate de veac de existenţă.
20.11.2017 | 18:00

A fost supranumit Il hijo del vento, adică Fiul vântului. Asta pentru că reuşea să alerge suta de metri în 10,76 secunde, poate cel mai rapid timp din istoria fotbalului. Caniggia a fost un produs al fotbalului din Ţara Tangoului, ţara care l-a dat pe Diego Armando Maradona, socotit, la luptă cu brazilianul Pele, cel mai bun fotbalist al lumii. Claudio a fost un privilegiat, după cum a recunoscut chiar el, pentru că a fost coleg de naţională în Italia, în 1990, la Coppa del Mondo.

Anii au trecut şi Caniggia are acum 50 de ani. Lookul nu s-a schimbat prea mult, acelaşi aer de rocker, doar culoarea părului nu mai este aceeaşi. Caniggia s-a retras în locul care i-a plăcut cel mai mult pe vremea când era fotbalist şi mergea în stagii de pregătire. “Mi-a plăcut cel mai mult la Marbella. M-am identificat pur şi simplu cu locul unde mi-aş dori să trăiesc toată viaţa. Şi, după ce m-am lăsat de fotbal primul gând care mi-a venit în minte a fost că trebuie să îmi îndeplinesc dorinţa şi să mă mut la Marbella” – a declarat Claudio pentru The Scotishman în urmă cu trei ani.

Care au fost cumpenele din viaţa lui Claudio Caniggia

Caniggia are multe amintiri frumoase din perioada petrecută în Scoţia. Mai întâi la Dundee, la chemarea bunului prieten şi colegului de la Atalanta, Ivano Bonett, apoi la Rangers, unde singur spune că a simţit cum îl trec fiorii pe şira spinării la primul Old Firm dintre Celtic şi echipa lui, Rangers. Dar Scoţia a fost şi locul unde a venit cu băiatul său, Alexander, care avea doar trei ani. În cei cinci ani petrecuţi în acest campionat Alexander a învăţat engleza la perfecţie, deşi la vremea când urma să meargă la şcoală a refuzat, pentru că nu ştie limba. “Ba o să mergi şi o s-o înveţi” a dat verdictul Claudio.

Însă ceea ce nu se poate uita niciodată este celebrul meci din semifinalele CM 1990, împotriva Italiei. El şi Diego Maradona, care juca la Napoli, au devenit din acea seară duşmanii publici ai întregii Italii. Aceasta pentru că Maradona a centrat şi lovitura de cap, răsucită, a pletosului Caniggia a oprit seria invincibilităţii lui Walter Zenga între buturile Italiei la 534 de minute. Însă, după ce Argentina sărbătorea în vestiar o formidabilă calificare în finală după loviturile de departajare, singurul care stătea într-un colţ, fără a participa la bucuria colectivă, era tocmai eroul Caniggia. “Nu-mi venea să cred ce ghinion puteam avea. Primisem acel cartonaş galben care îmi aducea suspndarea tocmai în finală” . VEZI VIDEO

La 50 de ani Claudio spune că viaţa i-a oferit de toate. Admite că unele episoade urâte nu i le-a adus viaţa, ci şi le-a făcut singur, aşa cum a fost suspendarea pe 13 luni pentru consum de cocaină. A fost prins după meciul Roma – Napoli, în 21 martie 1993 şi acela a fost momentul care l-a dat afară pe uşa din dos din fotbalul italian. La fel ca bunul său prieten, Diego Maradona, la Napoli. 

Cel de-al doilea moment de cumpănă din viaţa lui Caniggia a fost sinuciderea mamei sale. S-a petrecut după ce Caniggia revenise în Argentina, la Buenos Aires, pentru a juca la Boca Juniors. Mama sa s-a aruncat de la balconul apartamentului de la al cincilea etaj şi şocul a fost devastator pentru Claudio. Care a luat un an sabatic, a umblat numai în negru şi şi-a lăsat pletele şi barba să crească la întâmplare. Timp de trei ani nu a renunţat la hainele de doliu, până nu a fost chemat de Atalanta, să ajute la revenirea în Serie A echipa la care petrecuse ani frumoşi înainte de Coppa del Mondo.

Caniggia spune că nu regretă absolut nimic din viaţa şi cariera sa. “Fotbalul mi-a schimbat complet viaţa, fără el nu se ştie unde aş fi ajuns şi ce aş fi făcut” Fiica sa Charlotte este apreciată în Argentina ca un fotomodel de succes, dar cei doi băieţi nu prea i-au călcat pe urme, jucând fotbal, dar nu la nivelul părintelui. Care rămâne cu un singur regret, dar pe viaţă: “Nu am putut să joc şi la Mondialul din Franţa, în 1998, pentru că selecţionerul Danielle Passarella avea o fixaţie. Era împotriva jucătorilor cu plete. Mi-a spus că dacă le tai, voi juca, dar am refuzat. Pletele mele au fost ca un fel de marcă a personalităţii mele şi ar fi însemnat să mă trădez pe mine”.

Cel mai controversat moment din cariera lui Claudio Caniggia s-a produs în meciul din Argentina, din iulie 1996, dintre River Plate şi Boca Juniors. Prima echipă venea după mari performanţe, iar Boca, unde a mers Caniggia, pentru a juca alături de Maradona, străbătea o perioadă foarte proastă. Însă Boca avea să câştige împotriva tuturor pronosticurilor, Caniggia marcând un hat-trick istoric. După meci Maradona l-a sărutat pasional ,pe gură, pe Claudio, în faţa întregii asistenţe. VEZI VIDEO