Fotbal international

Claudio Ranieri a semnat cu Sampdoria, a 20-a echipă din carieră. „Minunea de la Leicester” și Supercupa Europei cu Valencia sunt trofeele importante ale italianului

14.10.2019 | 17:25
Claudio Ranieri a semnat cu Sampdoria a 20a echipa din cariera Minunea de la Leicester si Supercupa Europei cu Valencia sunt trofeele importante ale italianului
ADVERTISEMENT

Claudio Ranieri este noul antrenor al Sampdoriei, ceea ce înseamnă a 20-a echipă din carieră și a 9-a din Italia. Cele mai notabile rezultate ale italianului sunt titlul din Premier League cu Leicester City din sezonul 2015-2016 și Supercupa Europei cu Valencia din 2004. Tehnicianul italian a stat și pe banca unei echipe naționale de-a lungul timpului, la „cârma” Greciei, dar a rezistat doar 4 meciuri, în care a pierdut în fața României, Irlanda de Nord și Insulelor Feroe.

Claudio Ranieri, noul antrenor al Sampdoriei. Este a 20-a echipă din carieră

Claudio Ranieri este noul antrenor al Sampdoriei, a 20-a echipă din carieră. De-a lungul anilor, Ranieri a stat pe banca celor mai importante echipe din Italia, precum: Juventus, Inter Milano, AS Roma, Napoli, Fiorentina, Cagliari și Parma. Ranieri și-a început cariera de antrenor la Vigor Lamezia și Puteolana din ligile inferioare italiene, dar în doar doi ani a ajuns pe banca lui Cagliari.

ADVERTISEMENT

În Italia a reușit să cucerească Cupa și Supercupa cu Fiorentina în sezonul 1995-1996. În Spania le-a antrenat pe Atletico Madrid și Valencia (în două rânduri), iar fanii „liliecilor” au amintiri plăcute din perioada în care el a stat pe banca tehnică, pentru că a cucerit Copa del Rey în 1999 și Supercupa Europei în 2004. Totuși, Claudio Ranieri a fost demis în 2004 de la Valencia, după ce FCSB l-a eliminat în Ghencea la loviturile de departajare, după o seară magică pentru fotbalul românesc.

Claudio Ranieri a semnat cu Sampdoria. Sursă foto: dailymail.co.uk
Claudio Ranieri a semnat cu Sampdoria. Sursă foto: dailymail.co.uk

Îl înlocuiește a doua oară consecutiv pe Eusebio Di Francesco

Întâmplător, venirea sa la comanda Sampdoriei, reprezintă al doilea moment consecutiv în care îl înlocuiește pe Eusebio Di Francesco. Mai întâi, Di Francesco a fost demis de pe banca lui AS Roma în martie 2019, iar rezultatele slabe pe care le-a avut în doar 8 meciuri la Sampdoria, revelația sezonului trecut din Serie A, i-au adus concedierea.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă nu a reușit să-i ducă pe romani pe un loc de Premier League, Claudio Ranieri s-a bucurat nespus de revenirea la AS Roma, formație pentru care a evoluat în cariera de jucător și totodată echipa sa de suflet.

Claudio Ranieri a fost antrenorul lui AS Roma. Sursă foto: hepta.ro
Claudio Ranieri a fost antrenorul lui AS Roma. Sursă foto: hepta.ro

„Minunea de la Leicester” a intrat în istoria fotbalului

Claudio Ranieri este un antrenor care nu a acumulat foarte multe trofee în cariera sa de antrenor, dar este unul dintre cele mai simpatice personaje din lumea fotbalului. Sezonul 2015-2016 a fost fără îndoială cel mai bun sezon din viața lui și a uimit pe toată lumea când a câștigat titlul în Anglia cu Leicester City, o micuță formație nebăgată în seamă de granzii din „Big six”.

ADVERTISEMENT
Graffiti-ul de pe un perete din Leicester, dedicat lui Claudio Ranieri. Sursă foto: hepta.ro
Graffiti-ul de pe un perete din Leicester, dedicat lui Claudio Ranieri. Sursă foto: hepta.ro

Pe lângă titlul de campioană din Anglia, Ranieri a reușit să treacă de grupele Champions League cu Leicester, iar în toată perioada sa pe banca „vulpilor” a dat fotbalului mondial mai multe staruri precum Riyad Mahrez, Kasper Schmeichel sau Jamie Vardy. Relația dintre el și fanii lui Leicester a fost foarte frumoasă, aceștia desenând un graffiti uriaș cu chipul lui, consemnând primul titlu din istoria clubului.

  • 67 de ani a împlinit Claudio Ranieri pe 20 octombrie