Sport

Claudio Ranieri, revenire de coşmar în Premier League. Artizanul miracolului Leicester, înfrângere dură cu Liverpool

Claudio Ranieri s-a întors în Premier League. Omul care i-a adus titlul lui Leicester a debutat pe banca lui Watford, contra lui Liverpool. Este a patra experiență în Anglia pentru tehnicianul italian
16.10.2021 | 10:05
Claudio Ranieri revenire de cosmar in Premier League Artizanul miracolului Leicester infrangere dura cu Liverpool
ADVERTISEMENT
16-10-2021
15:38

Claudio Ranieri, umilinţă la revenirea în Premier League

Claudio Ranieri a avut parte de un debut nefericit pe banca lui Watford şi a suferit o umilinţă în meciul cu Liverpool. “Cormoranii” s-au impus cu 5-0, în deplasare, după ce Roberto Firmino a reuşit o triplă, în timp ce Mohamed Salah şi Sadio Mane au marcat câte un gol.

“Le-am oferit prea multe şanse, cadouri aş spune. Liverpool este o echipă fantastică. Ştiu că va fi o muncă grea aici. Trebuie să îmbunătăţim jocul şi sunt sigur de acest lucru. Le-am spus că am dat totul pe teren, însă am făcut greşeli nepermise”, a declarat Claudio Ranieri.

Ajuns la 70 de ani, Claudiu Ranieri se pregătește pentru a patra sa experiență în Premier League. Tehnicianul italian a fost instalat pe banca lui Watford, după ce „viespile” l-au demis pe Xisco Munoz, iar acum va avea parte de primul meci, unul extrem de complicat.

În etapa a opta din Anglia, Watford primește vizita lui Liverpool. Meciul de pe Vicarage Road este programat sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 14:30. Misiunea lui Ranieri pe banca „viespilor” nu va fi deloc ușoară. Italianul trebuie să ridice echipa care se află pe locul 15, cu șapte puncte, patru peste zona fierbinte a clasamentului.

ADVERTISEMENT

Claudio Ranieri nu este însă deloc străin de minuni. Italianul a produs a doua surpriză din istoria Premier League, când, în 2016, a reușit să câștige titlul cu modesta Leicester. Un asemenea miracol s-a mai întâmplat o singură dată, la finalul sezonului 1994-1995, atunci când Blackburn Rovers a luat campionatul.

„Miracolul” Claudio Ranieri se întoarce în Premier League! Omul care a câștigat titlul cu Leicester debutează în Watford – Liverpool

Claudio Ranieri e nemuritor și pare capabil de absolut orice în fotbal. Noul manager al lui Watford va schimba prefixul pe 20 octombrie 2021, atunci când va împlini 70 de ani. La fel ca Mircea Lucescu (76 de ani), italianul nu pare să își dorească să se ridice vreodată de pe banca tehnică.

ADVERTISEMENT

Pentru Ranieri, aventura la cârma „viespilor” e patra în Premier League, după ce le-a mai antrenat de-a lungul celor 35 de ani de antrenorat pe Chelsea, Leicester și Fulham. Pe albaștri i-a pregătit înainte ca era Ambramovici să ia amploare, astfel că situația de la Watford nu îi e deloc străină lui Ranieri, învățat mai degrabă să ridice echipe, decât să le preia direct din top.

„Nu pot să trăiesc fără fotbal. Îl iubesc. 50 de ani, 70… 80 poate… De ce nu? Voi fi cel mai bătrân manager din Anglia. Voi antrena și în baston. Nu contează vârsta. Creierul e important, iar al meu e foarte tânăr. Îi voi dărui lui Watford tot spiritul meu, toată energia.

ADVERTISEMENT

Ca jucător, stilul meu era asemănător cu fotbalul englez. Tare, dur, în fiecare duel. Asta aștept și de la băieții mei. Vreau să joace frumos, dar îmi doresc să văd la ei spiritul Angliei”, a declarat Claudio Ranieri, la conferința de presă de dinaintea meciului cu Liverpool.

  • 4 echipe are în CV ca jucător Claudio Ranieri: Roma, Catanzaro, Catania și Palermo

Watford reprezintă al 22-lea contract din carieră pentru Claudio Ranieri, care a antrenat 18 echipe de club și o națională, pe cea a Greciei, în 2014.

ADVERTISEMENT

Claudio Ranieri are o surpriză pentru fotbaliști dacă îi încurcă pe „cormorani”: „E Liverpool!”

Chiar și după atâți ani de experiență și de confruntări cu actuala echipă a lui Jurgen Klopp, Ranieri tot are emoții înaintea unui joc contra sextuplei campioane a Europei.

„Cum îi răsplătesc pe jucători dacă nu luăm gol? Pizza? Nu, nu, nu, pizza ar fi prea puțin. E Liverpool! Îi invit pe toți la cină”, i-a binedispus italianul pe jurnaliști.

Povestea titlului istoric adus pe King Power Stadium

Dat afară de la cârma naționalei Greciei după o campanie total eșuată în preliminariile lui Euro 2016, Claudio Ranieri a renăscut ca Pasărea Phoenix la Leicester, o echipă care, în sezonul 2014-2015 terminase sezonul pe locul 14, cu 41 de puncte, doar șase peste primul loc retrogradabil din Premier League.

Sub bagheta magică a antrenorului italian și profitând de o conjunctură favorabilă, Manchester City, Manchester United, Liverpool și Chelsea nefăcând deloc o campanie strălucită, „vulpile” au câștigat lejer campionatul în fața lui Arsenal, cu un avans de zece puncte.

Cu a doua cea mai bună apărare și al doilea cel mai bun golaveraj din campionat, 65-36, Leicester s-a încununat „regina” Angliei după 23 de victorii, 12 rezultate de egalitate și 3 înfrângeri.

Performanța incredibilă reușită de Ranieri pe King Power Stadium a fost cu atât mai mare cu cât toată lumea a privit cu scepticism numirea sa în locul lui Nigel Pearson, cel care aproape că a băgat echipa în Championship în sezonul precedent.

Deși a început campionatul cu un succes, Leicester a clacat în runda a doua, atunci când a suferit prima din cele trei înfrângeri pe care avea să le înregistreze de-a lungul întregului campionat. Rivala la titlu a „vulpilor”, Arsenal s-a impus cu un neverosimil 5-2. Din acel moment, Leicester s-a transformat într-un adevărat „monstru” defensivă.

De la usturătorul eșec cu Arsenal, echipa lui Ranieri a avut o serie incredibilă, 11 meciuri consecutive fără eșec, ajutată și de prestațiile excepționale ale lui Jamie Vardy, care a înscris în toate aceste partide.

Pe locul 2 de Boxing Day

Sărbătorile de iarnă au reprezentat o încercare grea pentru Leicester, care avea să sufere a doua înfrângere a sezonului chiar în a doua zi de Craciun, de „Boxing Day”. Liverpool a câștigat cu 1-0 și le-a trimis pe „vulpi” pe locul al doilea. Nu au rămas mult acolo și, pe 16 ianuarie, după o remiză la unu cu Aston Villa, s-au întors pe prima poziție acolo unde au rămas până la finalul campionatului.

2 mai 2016 este ziua cea mare din istoria lui Leicester City. E ziua în care echipa de pe King Power Stadium a devenit matematic campioană, în urma unui rezultat de egalitate, scor 2-2, între Chelsea și Tottenham. Spurs avea nevoie de victorie pentru a rămâne în cursa pentru titlu.

Leicester a câștigat astfel titlul cu două etape înainte de finalul campionatului, depășindu-și cea mai bună performanță de până atunci. În 1929, „vulpile” au terminat pe locul 2 în prima ligă a Angliei.

La meciul din ultima etapă, câștigat cu 3-1 de Leicester în fața lui Everton, Claudio Ranieri le-a mai făcut o surpriză fanilor, pe lângă trofeu. Tehnicianul italian l-a invitat pe Andrea Bocelli, care i-a încântat pe suporteri cu muzica sa, chiar pe King Power Stadium.

Pe lângă banii pe care i-a băgat în conturile clubului din drepturile TV și din calificarea în grupele UEFA Champions League, Claudio Ranieri a reușit, la acea vreme, să realizeze și cel mai scump transfer din istoria lui Leicester. La finalul sezonului, „vulpile” au primit de la Chelsea 35,8 milioane de euro în schimbul lui N’Golo Kante. Francezul a explodat în mandatul italianului, iar acum este unul dintre cel mai buni mijlocași din lume.

  • 24 de goluri în 36 de meciuri a marcat Jamie Vardy pentru Leicester în sezonul în care „vulpile” au luat titlul, cu unul mai puțin decât golgheterul Harry Kane

  • (P) Cota Get’s Bet pentru Watford – Liverpool: 5,50 este cota pentru „X solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT