News

Claudiu Năsui, deputat USR, acuze dure! „Spitalul de pediatrie din Braşov impune o taxă de 80 de lei pe noapte pentru părinţii care vor să stea împreună cu copilul bolnav”

16.05.2019 | 11:22
Spitalul de Pediatrie din Brașov. Sursă foto - site oficial

Deputatul USR, Claudiu Năsui a lansat câteva acuze dure pe o rețea de socializare. Tânărul politician a dezvăluit că spitalul de pediatrie din Braşov impune o taxă de 80 de lei pe noapte pentru părinţii care vor să stea împreună cu copilul bolnav. Astfel, conform lui Năsui, la poarta spitalului se află zeci de părinţi care nu îşi permit să plătească, în timp ce copii chiar şi în vârstă de 4 ani se trezesc după operaţii sau probleme medicale, singuri într-un pat de spital.

Claudiu Năsui, deputat USR, acuze dure!

„Statul impune costuri de lux pentru cei care trebuie să însoţească un copil bolnav la spital. Zilele acestea am dat peste un document care detalia cât trebuie să plătească cineva pentru a putea sta la spital alături de un copil bolnav care are peste 3 ani. Este vorba despre spitalul de pediatrie Braşov, iar suma se ridică la 80 lei/noapte”, a scris Claudiu Năsui pe pagina personală de Facebook. Deputatul USR a explicat şi modalitatea prin care s-a ajuns la acest cost

„Prima componentă pare o glumă: li se promit părinţilor trei mese pentru suma de 7 lei pe zi. Ce anume se poate servi unui adult pentru 2,33 lei per masă? O simplă supă la cutie de la supermarket este în medie 2,34 lei. Evident că se mizează pe faptul că oamenii vor cumpăra altceva, cel mai probabil tot din incinta spitalului, că doar nu o să îşi lase copilul bolnav singur, doar pentru a merge să mănânce. Apoi, avem secţiunea de utilităţi. Dacă mesele sunt puternic sub-evaluate, aici, deodată, avem o sumă de 35 de lei, pentru o persoană care stă în acelaşi salon cu pacientul pe care îl însoţeşte. Dacă e să ne uităm la consumul pe lună de energie al unei gospodării în România, vedem că 35 de lei este suma lunară plătită de o persoană (conform estimărilor World Energetic Council).

Claudiu Năsui, deputat USR, acuze dure! Năsui
Claudiu Năsui este cel care a scos în evidență situașia de la Spitalul de Pediatrie din Brașov. Sursă foto – Facebook

Cum s-a ajuns la suma solicitată de spitalul de Pediatrie

Cu toate acestea, spitalul judeţean Braşov apreciază că această sumă este una corectă pe zi pentru un părinte care vrea să fie alături de copilul său bolnav. Următorii 30 de lei pe zi bugetaţi sunt pentru dezinfectanţi, în contextul în care o sticlă de dezinfectant concentrat pentru spital din care se fac 200 de litri de soluţie de curăţat se poate achiziţiona pe piaţă cu 50 de lei.

Nu mai vorbim aici despre toate scandalurile din jurul subiectului sau despre faptul că România este campioană la infecţiile nosocomiale. Acum, însoţitorii mai trebuie şi să plătească pentru ele. Ultima cheltuială de pe listă este cea pentru spălătorie, mai exact 8 lei pe zi. Preţul pentru curăţatul, spălatul şi călcatul unui cearceaf la o curăţătorie profesionistă în Bucureşti este, în medie, de 7,9 lei. Să fie serviciile acestea mai de calitate la spitalul pediatric din Braşov?”, a explicat deputatul.

Claudiu Năsui, deputat USR, acuze dure! Spitalul de copii
Cameră din Spitalul de Pediatrie din Brașov. Sursă foto – captură internet

Alocația, o glumă pe lângă prețul spitalizării

Culmea, deși a fost mărită de curând, alocația nu ar putea să ajute deloc un părinte care vrea să stea lângă copilul bolnav. „Noua alocaţie mărită nu ar putea acoperi nici măcar două nopţi de cazare. La alte spitale din ţară, această taxă este între 7 şi 20 de lei pe noapte. Şi aşa mi se pare mult să taxezi un părinte care nu vrea decât să fie lângă copilul său. Mai ales în contextul în care, dacă e asigurat, plăteşte deja o groază de bani pentru sănătate”, continuă el.

„Această situaţie este cu atât mai sensibilă cu cât în faţa porţilor spitalului sunt zeci de părinţi care sunt la telefon şi spun cum nu vor rămâne alături de copii pentru că nu îşi permit. Astfel, copii chiar şi în vârstă de 4 ani se trezesc după operaţii sau probleme medicale, singuri într-un pat de spital. Ce este în inima lor? Ce este în inima părinţilor care sunt nevoiţi să-i lase? Cum arată asta pentru personalul medical?

Aşa consideră statul să facă: împiedică sau descurajează concurenţa, ne taxează 10% orice venit prin CASS pentru sănătate, iar când ne prinde la ananghie, ne mai taxează o dată. Însă, de această dată, vorbim despre drama unor copii vulnerabili cărora statul le interzice dreptul de a avea pe cineva drag aproape. Aici vedem cât ne costă cu adevărat sănătatea de stat”, a încheiat Claudiu Năsui.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri