News

Claudiu Năsui, despre taxarea cu 0 a salariului minim. De când ar trebui să se implementeze

Claudiu Năsui a vorbit joi, la Digi24, despre implementarea taxării 0 a salariului minimum, explicând de când ar trebui să fie aplicată aceasta.
26.08.2021 | 21:48
Claudiu Nasui despre taxarea cu 0 a salariului minim De cand ar trebui sa se implementeze
ADVERTISEMENT

Propunerea de a implementa taxarea 0 pe salariu minim se discută într-un moment în care coaliția de guvernare se confruntă cu o controversa iscată de către un nou program PNDL, anterioarele fiind intens criticate pentru risipa din fondurile publice.

În România sunt aproximativ 1.6 milioane de români care sunt angajați pe salariul minim, acesta fiind de 2.300 de lei brut în prezent, adică 1.386 de lei net.

ADVERTISEMENT

Claudiu Năsui, despre taxe 0 pe salariul minim. Când ar urma să se implementeze

Claudiu Pândaru: “Vor crește facturile la gaze și electricitate, probabil vom avea niște facturi greu de plătit pentru unii. Oamenilor le este greu să înțeleagă de unde vin aceste creșteri mari.”

Claudiu Năsui: “Creșterile acestea ne impactează pe toți, mai ales un bun cum este energia care este prezent în tot lanțul de producție, vedem deja acest impact asupra consumatorilor și asupra bunurilor de consum și o să îl mai vedem pe parcurs.

ADVERTISEMENT

Ce putem face este să ne concentrăm pe reziliența noastră și în sensul acesta trebuie să promovăm politici care să crească și veniturile românilor. Noi avem posibilitatea să creștem veniturile românilor.”

Claudiu Pândaru: “Nu ar trebui să vedem dacă sunt justificate creșterile?”

Claudiu Năsui: “Aș vrea să mă pot concentra pe ce poate face Ministerul Economiei, ceea ce putem susține este această creștere a veniturilor populației.

ADVERTISEMENT

Am avut inflație din trecut, ne prind din urmă consecințele unor politici publice făcute în anii anteriori și soluția este una care crește veniturile românilor.”

Claudiu Pândaru: “Creșterea de salarii fără creșterea producției este iluzorie.”

Claudiu Năsui: “Sunt de acord până într-un punct. În secunda aceasta, o jumătate din salariul unui român este luat de către stat.

ADVERTISEMENT

Statul român are o povară fiscală foarte mare, dacă ne uităm prin comparație suntem puțin peste media Uniunii Europene, dacă ne uităm la salariile mici, acolo povara este și mai mare.”

Claudiu Pândaru: “Militați pentru taxarea cu 0 lei a salariului minim.”

Claudiu Năsui: “Ca toate taxele și contribuțiile să fie luate de la nivelul unui salariu minim în sus, tot ce este salariu minim să fie ferit de povară fiscală, pentru toți românii. Asta înseamnă și că orice alt angajat va beneficia de această măsură.

În momentul în care facem o politică de genul acesta sau mergem către ea gradual, creștem autentic veniturile românilor, creștem capacitatea lor de a face față creșterii prețurilor. Putem influența câți bani colectăm de la români. În momentul de față, pe salariile mici, România ia un procentaj record.”

Claudiu Pândaru: “Există o altă țară din UE care taxează 0 pe salariul minim?”

Claudiu Năsui: “Chiar pe salariul minim, nu, dar există, conceptul acesta este unul perfect european, toate țările au o sumă care nu este taxată.

În Anglia, primele 12.000 de lire pe an nu sunt taxate și alte țări din Europa au un anumit prag pe care nu îl taxează, puteți să verificați aceste lucruri în care vedeți că salariul minim în România este unul dintre cele mai împovărate.

Deloc întâmplător, tot noi ne confruntăm cu problema exportului forței de muncă. România nu are o problemă a forței de muncă, noi avem o problemă a fiscalizării forței de muncă.

În momentul în care un român alege pentru aceeași muncă să se ducă în alte țări pentru că diferența de salariul este prea mare, avem o problemă. Acel român nu e nici leneș, se duce să muncească, nu e nici patriot, toți românii care pleacă trimit bani, se întorc, strâng bani să își facă o casă, o afacere.”

Claudiu Pândaru: “Vă reproșează Ministerul de Finanțe că nu sunt bani pentru o asemenea măsură. Ce gaură în buget ar provoca?”

Claudiu Năsui: “Cred că aici este o discuție care a mai avut deja loc în cadrul negocierilor pentru programul de guvernare, noi am bătut deja palma pe o versiune a acestei măsuri.

Discuția despre bani este relativă la ce facem cu banii pe care îi avem. În felul în care e formulată ea în programul de guvernare, pilotată cel mai probabil în sectorul Horeca ar fi de 1.9 miliarde de lei pe an.”

Claudiu Pândaru: “Cât ar trebui să dureze acest program pilot?”

Claudiu Năsui: “Asta depinde de guvernare, cât de puțin, apoi să îl extindem.”

Claudiu Pândaru: “În cazul în care nu vor fi partenerii de guvernare de acord, ce veți face?”

Claudiu Năsui: “Asta e o decizie de luat în forurile statutare ale USR PLUS.”

Claudiu Pândaru: “Dumneavoastră găsiți că nepunerea în practică a unei asemenea idei este un motiv pentru ieșirea de la guvernare?”

Claudiu Năsui: “Eu nu am intrat în politică pentru a fi ministru să administrez niște clădiri și să mă uit la dezastru cum se întâmplă. Fie facem reforme, fie nu stăm să punem ștampila pe o asemenea guvernare.

Pe mine nu mă ajută reforma asta cu nimic personal, este un lucru bun pentru România. Dacă am intrat în politică să facem bine pentru România, atunci să facem reforme.”

ADVERTISEMENT