Fotbal intern

Claudiu Niculescu, sacrificiile unei cariere de fotbalist profesionist: „Mergeam 15 kilometri pe zi doar ca să mănânc”

29.04.2020 | 16:04
Claudiu Niculescu sacrificiile unei cariere de fotbalist profesionist Mergeam 15 kilometri pe zi doar ca sa mananc
Claudiu Niculescu a câștigat trei titluri cu Dinamo. FOTO: Sportpictures
ADVERTISEMENT

Claudiu Niculescu a dezvăluit sacrificiile pe care a fost forțat să le facă în copilărie, pentru a ajunge fotbalist profesionist. Triplul campion cu Dinamo recunoaște că a fost nevoit să locuiască într-o baracă de muncitori și că parcurgea zeci de kilometri în fiecare zi pentru a ajunge să ia masa, la cantina clubului Jiul IEELIF.

Sacrificiile necesare unei cariere în fotbalul profesionist

Fotbaliștii sunt, de cele mai multe ori, admirați pentru beneficiile financiare pe care le obțin în momentul în care ajung în prima ligă sau la o formație importantă din Europa, însă puțini cunosc sacrificiile care trebuie făcute pentru a ajunge în lumina reflectoarelor.

ADVERTISEMENT

Claudiu Niculescu, unul dintre cei mai importanți fotbaliști ai lui Dinamo din ultimele decenii, rememorează perioada grea prin care a trecut la începutul carierei, când juca la Jiul IEELIF.

Eram la Jiul IEELIF, în 1994. Mai erau câțiva jucători din afara Craiovei. Am dormit un an și jumătate într-o baracă din aia de muncitori. Am tăiat toți cireșii din curtea stadionului cu toporul, să facem focul în sobă.

ADVERTISEMENT

Aveam o sobă de tablă în cameră, ieșea un horn prin perete. Aveam nevoie de lemne, a fost o iarnă groaznică. Aveam răni, bătături în palmă. Trebuia să ne facem focul singuri. Coboram în fiecare dimineață de la stadion, prin parcul Romanescu, la cantina întreprinderii unde eram angajați.

Eram salariați pe hârtie, era ceva legat de Regie Apelor, dar noi jucam fotbal la club. Coboram trei kilometri pe viscol, iarna. Aveam la masă o cană cu ceai, o bucată de pâine, două felii de parizer și un pic de dulceață. Din parizerul ăla trebuia să luăm cu noi când ne întorceam la baracă pentru că era o haită de 20 de câini.

ADVERTISEMENT

Ne mâncau, trebuia să aruncăm cu parizer în stânga și în dreapta. O dată am și fost mușcat când mă întorceam la masă. Făceam în jur de 15 kilometri pe zi doar că să mâncăm. Ne-am chinuit foarte mult. Nu știu câți copii ar face sacrificiul ăsta. Dar am făcut asta pentru că aveam o pasiune foarte mare pentru fotbal”, a povestit Claudiu Niculescu, la Gsp Live.

„Astăzi, jucătorii când dau puțin de greu, renunță”

Claudiu Niculescu, devenit antrenor după retragere, recunoaște că diferența dintre perioada în care el a început fotbalul și cea din prezent este enormă.

ADVERTISEMENT

Au dispărut foarte multe cluburi, infrastructura e la pământ. Mulți copii de azi au mult mai multe tentații decât aveam noi acum 30 de ani. Cum dau puțin de greu, renunță. Am văzut copii foarte talentați care au trecut la antrenamentele pe teren mare și au cedat.

Mulți au o situație bună acasă și dacă antrenorul nu-i bagă și-i ține pe bancă, se supără foarte tare”, a declarat Claudiu Niculescu.

ADVERTISEMENT