News

Claudiu Pândaru către Vlad Voiculescu: “Vorbiți de o castă închistată. De ce nu ați schimbat oamenii cât ați fost la minister?” Explicațiile fostului ministru

16.04.2021 | 22:47
Claudiu Pandaru catre Vlad Voiculescu Vorbiti de o casta inchistata De ce nu ati schimbat oamenii cat ati fost la minister Explicatiile fostului ministru
Claudiu Pândaru către Vlad Voiculescu: "Vorbiți de o castă închistată. De ce nu ați schimbat oamenii cât ați fost la minister?" Explicațiile fostului ministru foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vlad Voiculescu, fostul Ministru al Sănătății, a oferit vineri, la Digi24, mai multe explicații referitoare la mandatul pe care l-a avut în fruntea ministerului. Jurnalistul Claudiu Pândaru, discutând cu Voiculescu despre sistemul pe care fostul ministru îl consideră o castă, a declarat: “vorbiți de o castă închistată la Ministerul Sănătății. De ce nu ați schimbat oamenii?”

Voiculescu a declarat că există o sub-raportare a deceselor cauzate de infecția cu noul coronavirus, existând o diferență semnificativă între ceea ce declară spitalele și ce este înregistrat de către platformele instituțiilor publice.

ADVERTISEMENT

Gazetarul Cristian Tudor Popescu l-a criticat dur pe fostul ministru, spunând că nu a procedat corect în cadrul controversei legate de o posibilă sub-raportare a deceselor.

Claudiu Pândaru către Vlad Voiculescu: “Vorbiți de o castă închistată la Ministerul Sănătății. De ce nu ați schimbat oamenii?” Explicațiile fostului ministru

Vlad Voiculescu: “Există un sistem care este înțesat aproape la fiecare nivel de sinecuri și de interese care de foarte multe ori sunt legate de partid, asta e o certitudine. În instituțiile principale, casele de asigurări, serviciile de ambulanță, pe oriunde calci nimerești pe un carnet de partid”

ADVERTISEMENT

De exemplu, directorul DSP Timiș are carnet de partid de la PNL, propunea carantinarea localităților care au primari USR-PLUS, le exclude pe cele de la PNL, este noaptea minții.”

Claudiu Pândaru: “Aveați de gând să dați afară șefi de DSP-uri?”

Vlad Voiculescu: “Aveam de gând să organizăm concursuri, să depolitizăm, în lunile următoare, nu poți să ai concursuri simultan peste tot. Sunt sigur că vizavi de concursurile legate de președinți de case de asigurări există supărări mari, nu știu director de casă de asigurare județeană care să nu aibă carnet de partid.”

ADVERTISEMENT

Claudiu Pândaru: “De ce nu ați schimbat șefii de la DSP, de exemplu?”

Vlad Voiculescu: “Nu e așa de simplu să schimbi un funcționar public, nu e simplu să schimbi un șef de DSP, pentru că trebuie să găsesți un înlocuitor. Ce a făcut sistemul este să formeze o castă foarte închistată. Suntem într-o situație de pandemie, lucrurile ar fi urmat, oamenii nu pot fi schimbați de pe o zi pe alta, pot fi schimbați la evaluare, ea abia a avut loc, sunt termene legale.

Momentul evaluării nu poate fi stabilit, poate fi ajustat de către ministru, nu este ceva care să fie schimbat din pix și nu e ceva ce vreau să schimb dacă există un calendar. Nu am vrut să fac tot ce puteam să fac. Teoretic totul poate fi declanșat în ziua unu.”

ADVERTISEMENT

Claudiu Pândaru: “Cum adică?”

Vlad Voiculescu: “Un ministru poate să facă relativ multe lucruri, asta nu înseamnă că pentru a face un anumit lucru nu înseamnă că nu trebuie să aloci energia necesară. Abordarea schimbărilor trebuie abordată pentru a avea ulterior o situație mai mare. Există o oarecare castă închisă care nu a permis unor specialiști care ar vrea să se implice în instituțiile publice.”

Claudiu Pândaru: “Cine face parte din această castă?”

Vlad Voiculescu: “Iertați-mă nu înțeleg întrebarea. Vorbim de oameni care sunt în sistem, pot fi găsiți pe site-urile publice.”

Claudu Pândaru: “De exemplu, prin mâna doamnei Bumbac trec banii. Dumneavoastră sunteți mulțimit de activitatea doamnei Bumbac? Domnul deputat USR Emanuel Ungureanu v-a indicat-o ca o sursă a răului de la tribuna Parlamentului.”

Vlad Voiculescu: “Dacă aș fi avut o problemă cu o activitate a doamnei Bumbac, aș fi mers să spun acest lucru. Evaluările se fac așezat, la televizor.”

Claudiu Pândaru: “Vorbiți de castă, mafie, când v-a dat colegul niște nume, nu ați făcut schimbări.”

Vlad Voiculescu: “Nu e vorbă de a schimba, ci de a deschide ministerul pentru a veni oamenii competenți.”

Claudiu Pândaru: “Ca să vină cineva, ar trebui să nu mai fie acești oameni în funcții. De exemplu, ca să vină cineva la Direcția Financiară din Ministerul Sănătății, ar trebui să nu mai fie doamna Bumbac acolo.”

Vlad Voiculescu: “Nu e atât de simplu pe cât spuneți acum.”

ADVERTISEMENT