News

Claudiu Săftoiu, reales consilier local la Sectorul 2. Din ce sinecură trăiește fostul șef al SIE

Începând cu 2020, Claudiu Elwis Săftoiu este consilier local la Sectorul 2. După alegerile din 9 iunie, acesta va mai avea încă patru ani la primăria de sector
28.06.2024 | 11:04
Claudiu Saftoiu reales consilier local la Sectorul 2 Din ce sinecura traieste fostul sef al SIE
Claudiu Saftoiu, nou mandat de consilier local la Sector 2. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Claudiu Săftoiu este cunoscut ca având unul dintre cele mai efemere mandate în fruntea Serviciului de Informații Externe, timp de doar cinci luni, între octombrie 2006 și martie 2007. După scurta aventură la SIE, fotul consilier al președintelui Traian Băsescu, care anterior lucrase în presă ca jurnalist politic, a mai fost între 2012 și 2013 președintele Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTV).

Claudiu Săftoiu, un nou mandat la Consiliul Local

Începând cu anul 2020, Claudiu Săftoiu a fost ales consilier local la Sectorul 2 pe listele PNL. Începând cu luna octombrie, acesta își va începe al doilea mandat de patru ani la Sectorul 2 după ce alianța PNL-PSD a obținut aproape 40% din voturile exprimate la alegerile locale din 9 iunie.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă rezultatele nu sunt finale, Claudiu Săftoiu este aproape sigur de un nou mandat în condițiile în care a ocupat un loc de frunte pe lista de consilieri. În fapt, acesta a ocupat poziția secundă, imediat în spatele lui Rareș Hopincă, de la PSD, cel care pare să fi câștigat cursa electorală pentru primăria Sectorului 2.

Potrivit ultimei sale declarații de avere, indemnizația lunară de consilier local a fost de puțin peste 1.000 lei, Claudiu Săftoiu încasând circa 14.000 lei anul trecut de la primăria de sector.

ADVERTISEMENT

Sinecură primită din 2019

Principala sursă de venit a fostului șef SIE este însă tot de la stat, acesta fiind directorul general al Editurii Didactice și Pedagogice. Potrivi ultimei declarații de avere, depuse acum în iunie, salariul încasat anul trecut a fost de 124.680 lei, adică puțin peste 10.000 lei lunar. În declarația depusă în luna aprilie la Biroul Electoral, înainte de alegeri, salariul la Editura Pedagogică este de 145.000 lei, adică aproape 30.000 de euro.

El a fost numit în această funcție la finalul anului 2019, în luna decembrie. În această funcție a venit direct de la cabinetul ministrului educației de la acea dată, Monica Anisie, al cărei consilier pe probleme de comunicare era. De altfel, Monica Anisie este și șefa PNL Sector 2, acolo unde Săftoiu a obținut apoi mandatul de consilier local. În prezent, Săftoiu este prim-vicepreședinte al organizației PNL Sector 2.

ADVERTISEMENT

Potrivit ultimei declarații de avere, Claudiu Săftoiu deține un teren intravilan la Soveja, Vrancea, o casă de locuit în București cu o suprafață de 160 mp, un apartament de 50 mp, pe numele soției, și două autoturisme (un Kia și un Peugeot). Apartamentul soției este închiriat, cei doi obținând peste 22.000 lei astfel.

Fostul șef al SIE nu are depozite în bănci, însă are trei credite de plătit. În total, datoriile la bănci se ridică la suma de 118.000 euro.

ADVERTISEMENT

Propriile afaceri nu au mers

Potrivit declarației de interese depuse la biroul electoral, Claudiu Săftoiu este acționar în trei firme. În două dintre acestea, SC Capital Promotions SRL și SC Fidelis Communication SRL, acesta este unicul acționar.

Firma Capital Promotions este în dizolvare. Ultimul an în care firma a realizat profit a fost anul 2012, profitul net din acel an fiind de 87.000 lei. În cei patru ani anteriori, pentru care există date, firma a fost doar pe pierdere, astfel că în 2012 firma înregistra datorii de 328.000 lei.

În ceea ce privește Fidelis Communication, firma are datorii de 93.000 lei, cu pierderi înregistrate în anii 2009 și 2013. De altfel, ultimul an în care firma a mai avut încasări a fost 2009, când a înregistrat o cifră de afaceri de 128.000 lei. Totuși, în anul anterior, firma în care fusese asociat cu fosta soție, Adriana Săftoiu, a avut o cifră de afaceri de aproape jumătate de milion de lei, cu un profit declarat de doar 49.000 lei.

De altfel, ambele firme nici nu mai apar în declarația de interese depusă acum în luna iunie. Singura firmă ce apare menționată este Neoglobe SRL, cea de-a treia firmă de consultanță a fostului șef SIE. Firma a fost înființată la începutul anului 2014, și aici este asociat cu actuala soție, fosta jurnalistă Faighel Cristina.

Neoglobe SRL
Datele financiare ale firmei Neoglobe SRL

Nici această firmă nu merge prea bine, ultimul an în care a avut încasări a fost 2017, când a raportat pierderi de 23.000 lei. În anul 2016, firma a avut o cifră de afaceri de 68.000 lei, însă în anul 2015 încasările firmei erau de aproape jumătate de milion de lei. Totuși, profitul net era de doar 47.000 lei. În cei patru ani pentru care avem date financiare, firma a generat un profit de circa 50.000 lei.

Și actuala soție a lui Claudiu Săftoiu, care atunci când s-au cunoscut la începutul anilor 2010, era jurnalistă pe politic, este angajată acum la stat. Mai exact la Oficial Național al Registrului Comerțului, unde este șef birou comunicare și relații internaționale. Salariul acesteia este doar jumătate din cât câștigă soțul la Editura Pedagogică.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB...
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB pierde toate meciurile ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Stațiunea invadată de alge și meduze. Plajele pe care turiştii au ajuns să le...
Stațiunea invadată de alge și meduze. Plajele pe care turiştii au ajuns să le evite
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se...
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se grăbească
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a...
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a dat în judecată