News

Clauza de mobilitate se va aplica de la 1 mai. Ce schimbări mai apar pentru oamenii ce nu lucrează la sediul angajatorului

Angajații care își desfășoară activitatea într-o altă localitate, din România sau altă țară, față de cea în care firma pentru care lucrează își are sediul, vor benefica de o serie de facilități fiscale.
18.04.2022 | 16:41
Clauza de mobilitate se va aplica de la 1 mai Ce schimbari mai apar pentru oamenii ce nu lucreaza la sediul angajatorului
Noile prevederi legale reglementează impozitarea angajaților mobili. Credit foto: Pexels
ADVERTISEMENT

De la începutul lunii mai, angajații care primesc diurnă pentru activitatea pe care o desfășură vor beneficia de o facilitate fiscală în urma modificărilor suferite de legea 72/2022, notează Adevărul.

Cine va beneficia de noile modificări?

Legea 72/2022 stabilește regimul fiscal în cadrul căruia angajații care lucrează într-o altă localitate, fie aceasta din România sau chiar altă țară, față de cea în care se află sediul operatorului economic pentru care lucrează.

ADVERTISEMENT

Luminița Obaciu, expertă în piața muncii, explică faptul că noile reglementări legale au venit în urma eforturilor specialiștilor din domeniul fiscal care au atras atenția asupra modului deficitar în care sunt impozitate veniturile angajaților care călătoresc în interesul agenților economici.

Mai exact, aceasta a atras atenția asupra faptului că această lege pleacă de la situația șoferilor de  camion. Inspectorii din domeniul muncii explică faptul că aceștia sunt angajați mobili și nu ar trebui să primească o diurnă care să fie scutită de impozite.

ADVERTISEMENT

“Legea 72/2022 este, în mare parte, rezultatul efortului profesioniştilor din domeniul fiscal care au analizat cu atenţie diferenţele de tratament fiscal dintre sumele acordate salariaţilor mobili care se deplasează  în interesul companiei şi sumele acordate salariaţilor delegaţi.

Această iniţiativă de modificare legislativă a pornit în urma verificărilor fiscale realizate de autorităţi în cadrul companiilor din domeniul transporturilor, în cazul cărora inspectorii au considerat că şoferii sunt salariaţi mobili şi nu sunt îndreptăţiţi să primească indemnizaţie de delegare sau detaşare neimpozabilă, ci sunt în drept să primească prestaţii suplimentare acordate în baza unei clauze de mobilitate, sume ce până acum intrau în baza de calcul a tutoror taxelor salariale”, explică Luminița Obaciu.

ADVERTISEMENT

Acesta mai subliniază că plățile suplimentare nu vor mai fi taxate dacă se încadrează într-un anumit plafon și dacă acestea sunt realizate către angajați care se deplasează în afara localității în care își are sediul firma pentru care lucrează.

“Începând cu 1 mai 2022, nici aceste prestaţii suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate nu mai sunt taxabile în limita plafonului stabilit de lege, cu condiţia ca deplasările salariaţilor să fie efectuate în afara localităţii, în ţară sau în străinătate”, mai explică Luminița Obaciu.

ADVERTISEMENT

Printre angajații care ar urma să beneficieze de noile prevederi se numără cei din domeniul transporturilor, din achiziții sau din construcții.

Mai trebuie subliniat faptul că acești salariați pot beneficia de sume suplimentare sau de bunuri oferite de angajatori care vor fi luate în calcul atunci când sunt calculate taxele datorate pentru salarii.

ADVERTISEMENT
Tags: