News

Climatologul Roxana Bojariu, despre vremea extremă și urmările ei: „S-ar putea să nu ne mai permită viața ca specie”

18.07.2019 | 08:51
Climatologul Roxana Bojariu despre vremea extrema si urmarile ei Sar putea sa nu ne mai permita viata ca specie

Climatologul Roxana Bojariu a vorbit pentru Digi 24 despre episoadele tot mai dese de vreme extremă din România și din lume, după recentele furtuni care au devastat părți din Grecia și Bulgaria. Nici țara noastră nu a fost străină de efectele încălzirii globale, tot mai evidente și tot mai violente.

21 de grade la Polul Nord, 32 în Alaska și doar 24 în sudul Spaniei – cele mai recente exemple de anomalii climatice

Meteorologul a vorbit despre un dereglaj climatic fără precedent de când se fac măsurători ale temperaturilor și analize ale evoluției vremii. Bojariu susține că în anii ce vin aceste manifestări extreme se vor accentua puternic și vor deveni o regulă, iar pe termen foarte lung, este pusă în pericol viața speciei umane așa cum o știm astăzi.

Climatologul a exemplificat cu două cazuri recente de anomalii ale vremii. Duminică, la Polul Nord au fost 21 de grade Celsius, în loc de maximum 7 grade cât s-a înregistrat până acum în această perioadă. Asta nu e tot. La Alaska, unde acum ar trebui să fie la fel de răcoare, au fost chiar 32 de grade, în timp ce în locuri din Europa Mediteraneană recunoscute pentru vreme caldă în iulie abia s-au atins 24-25 de grade.

vremea extrema tornada in corsica
Haute-Corse, Franța, 15 iulie. O tornadă s-a format în mare, luni. Sursa foto: Digi 24/ Meteo Express

Roxana Bojariu: „Dereglajul devine regulă”

„Avem un dereglaj climatic major din cauza încălzirii globale. În Arctica, gheața este sub ceea ce ar trebui să fie pentru perioada asta din an. (…) Încălzirea globală nu înseamnă doar o creștere graduală a temperaturilor, înseamnă modificarea tiparelor transportului de căldură și umiditate”, a declarat Roxana Bojariu la Digi 24.

„Dereglajul devine regulă până se atinge un nou echilibru, care să însemne o planetă reechilibrată pe un alt nivel climatic, care să nu ne mai permită viața ca specie și noi tragem după noi alte specii. Am avut trufia să credem că suntem stăpânii ecosistemelor și amprenta noastră este și în multe din ecosistemele care altfel nu ar fi avut probleme atât de grave”, a mai spus climatologul.