În ciuda avertizărilor preliminare cu privire la faptul că un puternic ciclon de origine islandeză va lovi România în acest sfârşit de săptămână, cantitatea uriaşă de precipitaţii căzută într-un interval scut de timp a dus la inundaţii şi viituri fără precedent, nemaiîntâlnite în sudul Moldovei din anii ’70.
Climatologul Roxana Rojariu a explicat cum a fost posibil să avem parte de o asemenea cantitate de precipitaţii, ea apreciind că în ultimă instanţă incălzirea globală este cea care alimentează sistemele legate de vreme, inclusiv ciclonul care a generat precipitaţii abundente în sudul Moldovei.
“Avem de-a face cu un eveniment meteorologic care a dus la formarea acestui ciclon mediteranean care acum e blocat pe o zonă a Europei Centrale și de Sud-Est și blocajul ăsta face ca această formațiune de joasă presiune să-și lase precipitațiile abundente în același loc.
Ciclonul ăsta nu prea s-a mișcat pentru că e blocat de câmpuri de presiune mare la Est, la Nord, și atunci, din păcate, avem de-a face cu astfel de situații”, a spus Roxana Bojariu, într-o intervenţie la Antena 3 CNN.
Şefa secţiei Climatologie din cadrul ANM a schimbat rolul decisiv al schimbărilor climatice în astfel de fenomene extreme şi luarea unor măsuri care să diminueze impactul acestor schimbări asupra vieţii noastre de zi cu zi.
“Dincolo de situația individuală, avem acest fond al încălzirii globale, evidențiat și de domnul ministru al Mediului, și încălzirea globală alimentează toate sistemele de vreme, inclusiv acest ciclon, cu o cantitate sporită de vapori de apă, de căldură, de energie până la urmă”, a mai spus Roxana Bojariu.
În ceea ce priveşte situaţiile de acest gen, care în actualul context climatic s-ar putea repeta cu o frecvenţă mai mai mare, climatologul spune că pe termen lung e nevoie de o adaptare a infrastructurii locale la aceste fenomene.
“Pe termen scurt s-au făcut lucrurile așa cum trebuie în sensul în care informația a circulat. E problema de adaptare la nivel local, adaptarea la nivel local, la nivelul infrastructurii. Comitetele acestea locale pentru situații de urgență ar trebui să preia și aceste lucruri legate de adaptare pe termen mai lung”, a mai spus Roxana Bojariu, pentru sursa citată.
Peste 5.000 de gospodării au fost afectate de inundaţii, aproape 300 de persoane au fost evacuate şi patru au murit în urma viiturilor de vineri noaptea. Starea de alertă este încă în vigoare, fiind anunţate ploi şi pentru noaptea de sâmbătă spre duminică.