Alegeri 2024

Clotilde Armand a renunțat oficial la mandatul de senator câștigat la alegerile parlamentare. Care este motivul

Clotilde Armand a renunțat oficial la mandatul de senator. Fostul edil nu are voie să ocupe nicio funcție publică timp de trei ani.
20.12.2024 | 17:41
Clotilde Armand a renuntat oficial la mandatul de senator castigat la alegerile parlamentare Care este motivul
Clotilde Armand a renunțat oficial la mandatul de senator câștigat la alegerile parlamentare. Sursa foto: Facebook

Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, a renunțat vineri la mandatul de senator de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, la numai o zi după ce l-a preluat.

Clotilde Armand a renunțat oficial la mandatul de senator câștigat la alegerile parlamentare

„Subsemnata Clotilde Marie Brigitte Armand (…) – aleasă ca senator în circumscripția București, că transmit prin prezenta cerere că renunț la dreptul de preluare a mandatului de senator”, a scris Clotilde Armand, într-o adresă înaintată vineri, Secretariatului General al Senatului României, publicată de Antena 3CNN.

Fostul edil a renunțat la funcția de senator, la numai o zi după ce a mers la Parlament pentru a-și prelua mandatul, asta în ciuda deciziei judecătorilor Curții Supreme.

Întrebată dacă se aşteaptă ca mandatul său de senator să fie invalidat, după ce a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul în care a solicitat anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate în care a fost declarată incompatibilă, Clotilde Armand a răspuns: ”Mă aştept ca legea să fie aplicată.Informaţi-vă şi citiţi Regulamentul Senatului”.

Ulterior, a publicat pe pagina sa de Facebook documentele pe care le-a depus la Comisia de validare din Senat, invocând prevederile din lege care s-ar aplica în cazul său.

„Articolul 25, alin. 2, din Legea 176/ 2010, stabilește clar că pot ocupa demnitatea de senator, deoarece starea de incompatibilitate priveste doar funcția de primar:

Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Cuvintele cheie sunt: „cu exceptia celor electorale” și „nu mai poate ocupa aceeași funcție.” Astfel, decizia de incompatibilitate vizează doar interdicția ocupării timp de 3 ani a funcției de primar, nu și de parlamentar”, a transmis Clotilde Armand pe Facebook.

Clotilde Armand spune că va ataca decizia ÎCCJ în instanțele europene

Vă reamintim faptul că în urmă cu o săptămână, fostul primar al Sectorului 1 a pierdut definitiv la ÎCCJ procesul în care a solicitat anularea raportului Agenției Naționale de Integritate (ANI) în care era declarat incompatibil.

Odată cu procesul, Clotilde Armand a pierdut și funcția de senator și asta pentru că nu are voie să ocupe nicio funcție publică timp de trei ani.

La scurt timp după ce a pierdut procesul, fostul edil a anunțat că va ataca decizia ÎCCJ la instanțele europene.