News

Prefectul Alin Stoica cere clarificări de la Primăria Sectorului 1. Decizia privind starea de alertă, joi seara sau vineri. Update

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a reacționat după ce primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a cerut din nou stare de alertă din cauza situației sanitare provocate de necolectarea gunoiului.
22.07.2021 | 17:01
Prefectul Alin Stoica cere clarificari de la Primaria Sectorului 1 Decizia privind starea de alerta joi seara sau vineri Update
ADVERTISEMENT
22-07-2021
14:04

Prefectul Capitalei cere clarificări Primăriei Sectorului 1 înaintea unei posibile declarări a stării de alertă

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, amână puțin luarea unei decizii privind declararea stării de alertă solicitată de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, din cauza gunoiului de pe străzi.

Într-o nouă ieșire, joi după-amiaza, acesta a spus că a cerut administrației locale informații suplimentare și că va lua decizia imediat ce le va primi. Asta ar însemna joi seara sau vineri.

”Nu am reușit să găsim soluții alternative deocamdată. Am cerut clarificări suplimentare de la Sectorul 1. De la DSP nu am primit răspuns, doar Garda de Mediu a trimis răspuns.

Încercăm să luăm o decizie în seara aceasta, dacă vor veni acele informații suplimentare de la Sectorul 1. Dacă nu vor veni azi, decizia va fi luată vineri dimineață”, a spus prefectul.

Inițial, prefectul anunțase că va lua decizia joi, până la ora 16.00.

22-07-2021
10:20

Alin Stoica, noi declarații despre posibila stare de alertă din Sectorul 1: ”DSP are un cuvânt decisiv”

Prefectul Alin Stoica a venit cu noi declarații privind posibila declarare a stării de alertă în Sectorul 1, cerută de primarul Clotilde Armand. Oficialul spune că DPS are un rol decisiv în acest caz.

Mai precis, dacă Direcția de Sănătate Publică consideră că există un pericol pentru cetățeni, atunci starea de alertă va fi declarată automat.

”Până la finalul zilei vom lua o decizie. Data trecută vorbeam de deșeurile menajere. Atunci s-a rezolvat printr-o soluție bypass de la Primărie. Acum discuția este despre deșeurile stradale. Blocajul este o neînțelegere între prestator și autoritatea locale. Prestatorul spune că nu este plătit corespunzător. 

Starea de alertă poate fi luată pe o durată de maxim 30 de zile. Trebuie luate niște măsuri pentru ca astfel de situații să nu se mai repete. Se poate apela la alte surse pentru ca acest serviciu de ridicare să fie demarat. 

Dacă nu există alte soluții, starea de alertă ar trebui declarată. Starea se aprobă dacă sunt îndeplinite, cumulativ, unele cerințe. 

DSP are un rol decisiv. Dacă DSP confirmă că această situație provoacă un pericol pentru cetățeni, atunci în mod clar vom declara starea de alertă. Vom afla azi, până la ora 16. S-ar aplica de la ora 00.00”, a spus Stoica.

Clotilde Armand vrea din nou declararea stării de alertă în Sectorul 1 din cauza situației generate de necolectarea gunoiului de către firma Romprest, de mai bine de 20 de zile.

În acest sens, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 a făcut o solicitare către Prefectura Capitalei. Alin Stoica a oferit, joi dimineața, o primă reacție pe această temă.

ADVERTISEMENT

Reacția prefectului Alin Stoica față de solicitarea declarării stării de alertă în Sectorul 1

Joi dimineața a venit și reacția oficială a prefectului Capitalei, Alin Stoica. Întrebat dacă se va ajunge la instituirea stării de alertă în Sectorul 1, aşa cum îşi doreşte primarul Clotilde Armand, oficialul spus că sunt mai multe variabile de luat în calcul.

”Nu ştiu să dau acest răspuns acum. Aştept să discut cu toţi cei implicaţi, inclusiv cu reprezentanţii Gărzii de Mediu. Voi avea o întâlnire azi cu cei de la Mediu, aştept să mă întâlnesc şi cu cei de la DSP”, a spus Alin Stoica, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

În momentul în care i s-a spus că astfel de întâlniri au mai fost şi că situaţia este la fel în Sectorul 1, Alin Stoica a replicat.

”Nu este aceeaşi situaţie. Acum o lună era vorba de deşeurile menajere, produse de populaţie. Acestea sunt preluate şi duse mai departe acum. Soluţia cu plata directă a sortatorilor funcţionează. Acum este vorba de deşeuri necontrolate, acelea care provin din indisciplina cetăţenilor. Asta trebuie rezolvat. Apoi, trebuie rezolvată problema dintre primărie şi prestator.

ADVERTISEMENT

“Din punctul meu de vedere, situaţia nu se schimbă cu nimic. Eu nu urmăresc zona comercială dintre primărie şi prestator, asta ţine de justiţie. Ce mă interesează pe mine este ca cetăţenii să fie în siguranţă în Sectorul 1, să nu fie afectaţi”, a mai declarat Alin Stoica la postul de știri.

Clotilde Armand cere stare de alertă în Sectorul 1 din cauza gunoiului

Pe 4 iunie, Clotilde Armand a solicitat Comitetului Local pentru Situații de Urgență să înainteze Prefecturii Municipiului București o adresă prin care să se instaureze starea de alertă din cauza gunoiului neridicat.

ADVERTISEMENT

Miercuri, 21 iulie, edilul a revenit cu o cerere similară. Armand declară că va continua lupta cu Romprest  și a cerut Prefecturii Municipiului București să analizeze solicitarea înaintată.

”Firma de salubrizare continuă să nu-și facă treaba și continuă șantajul lăsând gunoiul în tot Sectorul 1 neridicat chiar dacă facturile sunt plătite și serviciul public delegat nu poate fi întrerupt – așa cum foarte clar spune legea salubrizării și regulamentul de salubrizare. Victimele? Noi toți. Gestul acestei societăți amintește de apucăturile Mafiei italiene privind criza deșeurilor și incapacitatea statului să se apere în fața fărădelegilor. Pentru că există un anumit contract între Primărie și societatea respectivă, contract de pe urmă căruia beneficiază mulți, mulți politicieni.

Astfel, Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Sectorului 1 cere Prefecturii Municipiului București să analizeze posibilitatea declarării stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situației sanitare cauzată de necolectarea gunoiului de către Compania Romprest Service SA.

Decizia a fost luată în baza unei analize de risc a stării actuale a Sectorului 1, fundamentată pe un raport al Compartimentului Protecția Mediului din cadrul Poliției Locale Sector 1 și a unei note privind deficiențele activităților de curățenie stradală realizată de Direcția de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția Mediului Sector 1.

Conform analizei, deșeurile municipale din Sectorul 1 nu sunt colectate de peste 20 zile, creând acumulări pe străzi, în special în zona centrală și din zonele cu tranzit intens”, scrie primarul pe Facebook.

ADVERTISEMENT