News

Clotilde Armand, mandat de primar dominat de războaie şi scandal. Analiza celor şase luni ca edil al Sectorului 1

27.04.2021 | 13:20
Clotilde Armand mandat de primar dominat de razboaie si scandal Analiza celor sase luni ca edil al Sectorului 1
Clotilde Armand s-a certat compania de salubritate și cu cabliștii/ Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Clotilde Armand este primarul Sectorului 1 de mai bine de șase luni, timp suficient pentru a provoca mai multe controverse legate de deciziile sale ca edil al unui sector cu un buget uriaș, în care sunt interese financiare  mari.

Clotilde Armand la Primărie, şase luni de mandat lipsite de tact. Şi cu mult scandal

Oportune sau nu, inițiativele primăriței au generat dispute inclusiv dintr-o oarecare lipsă de tact cu care a ales să-și promoveze proiectele.

ADVERTISEMENT

Chiar  în aceste zile, bugetul Sectorului 1 este contestat chiar de către consilierii locali ai PNL care, în mod teoretic, ar trebui să fie aliații primarului.

Războiul gunoaielor cu Romprest

Imediat după ce a ajuns la primărie, Clotilde Armand a cerut rediscutarea contractului prin care Romprest asigură serviciile de salubritate. Motivul invocat este că tarifele din contractul inițial au fost majorate în mod ilegal cu acceptul fostului primar, Dan Tudorache. Ea a invocat și un raport al Curții de Conturi din 2017 în care se spune că unele plăți către Romprest s-au făcut ilegal.

ADVERTISEMENT

În replică, firma de salubritate a susținut că primăria trebuie să achite facturi restante de circa 100 de milioane de lei. Cum plata acestor facturi a întârziat, Romprest a încetat să mai strângă gunoiul de pe străzi, locuitorii din sector trebuind să îndure săptămâni întregi mirosul deșeurilor, ei fiind victimele războiului dintre municipalitate și furnizorul de salubritate.

Până la urmă, primăria a trebuit să achite 14 milioane de lei pentru combustibil și pentru plata salariilor celor de la Romprest, însă războiul a continuat în instanță pe mai multe fronturi. Clotilde Armand a contestat chiar dreptul de exclusivitate la colectarea gunoaielor din sector, prevăzut în contractul pe 25 de ani încheiat în 2008 de fostul primar Andrei Chiliman.

ADVERTISEMENT

În dispută s-a implicat și Garda de Mediu care a amendat cu 160.000 de lei Primăria Sectorului 1 pentru că nu a asigurat salubritatea în sector. Romprest era absolvită de vină în nota de constatare a contravenției: „Compania Romprest Service SA respectă prevederile legislației privind protecția mediului în vigoare, condițiile impuse pentru desfășurarea activității precizate în actele de reglementare deținute și măsurile dispuse de comisarii Gărzii Naționale de Mediu în conținutul actelor de control încheiate anterior.

În replică, primarul a prezentat un document elaborat de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) în care se spunea că Romprest a încasat în mod ilegal, din 2008 încoace, aproape 200 de milioane de lei de la primărie. Până la urmă, instanța, la mijlocul lunii trecute, a respins cererea Romprest de a-și păstra exclusivitatea privind salubrizarea sectorului, astfel că Armand a primit mână liberă să recurge la serviciilor altor companii de profil.

ADVERTISEMENT

Războiul însă continuă în tribunale, Clotilde Armand anunțând că a predat la DNA contractul din 2008, cu modificările ulterioare, contract despre care spune că a adus prejudicii primăriei, revizuind însă suma la 117 milioane lei. „Primăria Sectorului 1 a predat procurorilor Direcției Naționale Anticorupție contractul de delegare a gestiunii de salubrizare, încheiat în anul de 2008 între Consiliul Local și Compania Romprest Service SA. precum și toate actele adiționale. Cei care au prejudiciat cetățenii Sectorului 1 cu peste 117 milioane de lei să fie trași la răspundere. Avem încredere în Justiție”, scria Armand pe Facebook, pe 31 martie.

În pofida victoriei înregistrate la tribunal, cerbicia cu care a dus războiul cu Romprest, i-a adus critici inclusiv din partea primarului general, Nicușor Dan, căruia i-a fost alături de la înființarea Uniunii Salvați Bucureștiul, ce se va transforma ulterior în actualul USR.

Primăria trebuie să plătească operatorului acel serviciu, astfel încât să se ridice și gunoaiele de pe străzi. Este o responsabilitate pe care Primăria Sectorului 1 o are și eu sper să se achite de ea”, spunea Nicușor Dan în decembrie 2020, la începutul crizei, îngrijorat de faptul că gunoaiele erau lăsate pe străzi și că populația trage ponoasele unei dispute juridice.

Războiul cu Digi24

Pe 12 aprilie, Clotilde Armand posta pe Facebook o fotografie cu un stâlp de iluminat din fața primăriei, acoperit de cablurile de comunicații. „Mă mir cum de nu a căzut acest stâlp de iluminat din fața primăriei care este sugrumat de cablurile operatorilor de telefonie, internet, televiziune etc. Aceste situații reprezintă un pericol public și se regăsesc în mai multe zone din sector. Voi înainta către toți operatorii o adresă prin care sunt anunțați că trebuie să elibereze stâlpii. Dacă nu fac asta, o vom face noi”, scria Armand.

La scurtă vreme, Digi24 difuza un material în care primărița era acuzată că ultimatumul dat cabliștilor riscă să lase locuitorii sectorului fără cablu și internet. Replica, foarte brutală, a venit prin intermediul fostului ziarist Ionel Stoica, consilierul lui Clotilde Armand.

Hai că a ieșit la atac și Digi 24, această Antena 3 în devenire, în disprețul normelor europene care spun că rețelele de cabluri aeriene, indiferent că sunt de TV, telefonie sau Internet, trebuie sa coboare in subteran. Nu, nu au cerut niciun punct de vedere de la Primăria Sectorului 1, a fost execuție mediatică în direct, au învățat de la cei mai buni. Nu știu ce interese are Cosmin Prelipceanu, dar sigur știu ce hram poartă Zoltan Teszari”, a scris Stoica pe Facebook.

Deşi primarul avea de partea sa legislația care obligă operatorii de comunicații să mute cablurile aeriene în subteran și să înlăture cablurile de pe stâlpi pe care nu le mai utilizează, conflictul a pornit din cauza faptului că Primăria nu aproba îngroparea cablurilor, ce ar fi afectat cetăţenii sectorului 1 abonaţi la Digi.

Reuşitele lui Clotilde Armand: sporul de antenă tăiat al ADP şi tăierea pontajului nejustificat al poliţiştilor locali

Tot de scurtă durată a fost și conflictul cu salariații de la Administrația Domeniului Public din sector, care au protestat împotriva mutării sediului ADP. O mutare neinspirată pentru că primarul și-a îndreptat atenția asupra lor și a descoperit că aceștia încasau spor de antenă în mod ilegal, în cuantum de 15% din salariul de bază. „Acest spor de antenă a fost stabilit de fosta administrație în baza unei expertize realizată de o firmă privată iar de atunci și până acum nu a mai fost reactualizată. Am verificat personal pe site-ul ANCOM și am constatat că nu este absolut nici o problemă privind radiațiile din această zonă, nivelul acestora este de sute sau mii de ori mai mic decât limitele legale”, a anunțat Armand.

Războiul cu poliţiştii a sunat a act de răzbunare

Nici polițiștii locali din sector nu sunt prea încântați de Clotilde Armand, după ce aceasta a anunțat că, în perioada martie-octombrie 2020, la Poliția Locală Sector 1 au fost pontate în mod nejustificat peste 50.000 de ore suplimentare făcute de angajați, pentru care s-au plătit 2,5 milioane de lei. În  mod normal, orele suplimentare nu ar fi trebuit plătite, ci compensate prin timp liber.

Deși a avut din nou legea de partea ei, pe partea de comunicare primărița a gafat din nou dând impresia că obligarea polițiștilor să returneze banii primiți ilegal este mai mult un act de răzbunare. „Un singur şef de serviciu a luat peste 40.000 lei în plus nefăcând nimic (bine, nu chiar nimic. Îmi tăiau corturile în campania electorală, mă urmăreau la evenimente şi încercau să le saboteze, luau filmări de la camerele de supraveghere din sediul Biroului Electoral de Sector şi le distribuiau unor pesedişti sau televiziunilor apropiate de ei pentru a ne acuza de frauda electorală)”, spunea Armand pe 7 martie.

Scandalul operelor de artă expuse în Primărie în plină pandemie

Un scandal de o zi a avut-o în centru tot pe Clotilde Armand, dar de data aceasta nu ea a generat disputa. Cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși, un grup de tineri artiști au expus câteva lucrări în holul primăriei. De altfel, este o practică frecventă în instituțiile publice occidentale să organizeze, din când în când, diverse expoziții. Inclusiv la Palatul Parlamentului se organizează acest gen de manifestări culturale.

De data asta însă, contestatarii lui Armand, în frunte cu șeful PSD, Marcel Ciolacu, s-au transformat subit în critici de artă, scandalizați că în holul primăriei erau femei sau alte creaturi despuiate. „Nu știu cât de oportun este să fie femei dezbrăcate în holul unei instituții publice. Doamna Clotilde nu a aflat până acum cu ce se ocupă primarul. Poate acesta este progresismul neomarxist”, spunea Ciolacu la mijlocul lunii februarie.

Războiul cu liberalii

Mult mai serioasă este disputa cu organizația de sector a PNL. Teoretic, PNL și USR-PLUS ar avea majoritatea necesară în Consiliul Local pentru ca proiectele primarului să treacă fără probleme, însă relația lui Clotilde Armand cu liberalii este cel puțin glacială și riscă să aibă consecințe pe termen mai lung.

PNL nu a sprijinit poziția belicoasă a primăriței în disputa cu Romprest, iar aceasta a afirmat că „e dragoste mare între consilierii PNL și firma respectivă”. Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1, i-a reproșat mai demult lui Armand stilul dictatorial pe care l-ar fi impus în primărie și lipsa dialogului pe proiectele importante. „Este de bun simț să ne respectăm reciproc, să dialogăm pentru a găsi cele mai bune soluții și să îi reprezentăm cu cinste pe cei care ne-au dat votul și încrederea. Sectorul 1 are nevoie de lideri, nu de șefi”, avertiza Burduja pe 28 ianuarie.

Liberalii au reclamat faptul că USR încearcă să impună proiecte legate de poliția locală și de Administrația Domeniului Public fără niciun fel de dezbatere. PNL susține că măsurile privind parcările de reședință sunt propuse pentru a servi interesele economice ale unui consilier USR-PLUS.

Mai nou, consilierii PNL refuză să voteze bugetul primăriei pe 2021 afirmând că este nelegal. Luni, proiectul de buget a fost respins în Consiliul Local, PNL și PSD argumentând că este construit pe o organigramă care a fost suspendată prin decizia Tribunalului București.

Pe de altă parte, Armand vrea să demareze un proiect major, în colaborare cu colegul ei de partid Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor. Deja cei doi au colaborat în demolarea spațiilor comerciale din stațiile de metrou din sector. Acum vor să modernizeze Gara de Nord, iar spațiul din apropierea acesteia să fie transformat într-o esplanadă.

Aici este o chestiune care ține de țesutul orașului. O gară are nevoie de o esplanadă, de un spațiu mare, unde ne întâlnim, unde ne vedem. Acum avem acest spațiu, într-un fel, spațiul Gării de Nord, dar care nu este unul viu, este separat de gară de șase benzi de circulație. Trebuie să readucem acest spațiu deschis în fața gării, să mutăm zona rutieră departe de gară. Deja vom avea un spațiu în care oamenii vor putea respira, în care oamenii să vină, să fie un spațiu social”, anunța Armand pe 11 aprilie.

ADVERTISEMENT