Hermannstadt, ca și Dinamo, spera să iasă din insolvență până la 31 mai 2025, pentru a avea drept de participare în cupele europene din sezonul 2026-2027. Numai că, planurile s-au schimbat radical la clubul din Sibiu.
Asociația Fotbal Club Hermannstadt a primit undă verde pentru prelungirea planului de reorganizare cu încă un an, până în septembrie 2026. Decizia a fost luată în cadrul Adunării Creditorilor din 15 aprilie 2025, iar toți creditorii principali au votat în favoarea prelungirii.
Creditorii care au susținut propunerea sunt:
În total, au votat creditori ce dețin 75,36% din masa credală, adică peste 21,6 milioane lei din totalul de aproape 28,8 milioane lei. Creditorii care doresc să conteste procesul-verbal au la dispoziție 5 zile de la publicarea lui în Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI).
Problemele financiare ale clubului AFC Hermannstadt se adâncesc. Potrivit unei citații oficiale publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvență, Tribunalul Sibiu va analiza, pe 14 mai 2025, cererea de deschidere a procedurii falimentului formulată de clubul sibian.
În dosarul aflat pe rolul Secției a II-a Civile a Tribunalului Sibiu, figurează o listă impresionantă de peste 50 de creditori – persoane fizice, jucători, companii din domeniul construcțiilor, distribuției, publicității, dar și entități precum Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu, Federația Română de Fotbal, Clubul Gaz Metan Mediaș, și Dinamo 1948 SA.
Contactat de FANATIK, administratorul judiciar al AFC Hermannstadt, Marcu Maniu, s-a arătat surprins de informație: ”Nu știu despre ce e vorba. O să mă uit, să mă documentez. Probabil vreun creditor care… Asta nu înseamnă că cerere este întemeiată sau nu”.
Nici acționarul Claudiu Rotar nu era la curent cu cererea de deschidere a procedurii falimentului: ”Cine a făcut cererea? Clubul? Nu are cum. Eu știu că am făcut o cerere de prelungire a insolvenței cu un an, nu de faliment”.
Administratorul judiciar al grupării AFC Hermannstadt a anunțat în Buletinul Procedurilor de Insolvență convocarea Adunării Generale a Creditorilor pentru data de 15 aprilie cu urmăroarea ordinea de zi: prelungirea duratei planului de reorganizare al activității asociației cu încă un an.
Decizia vine la o lună după declarația optimistă făcută de acționarul lui Hermannstadt Claudiu Rotar, pentru publicația Ora de Sibiu: ”Ne dorim să ieșim din insolvență mai repede, pentru a avea dreptul să atacăm din sezonul viitor cupele europene. Vom discuta în perioada următoare aceste aspecte și vom începe și să creionăm lotul pentru campionatul viitor”.
Contactat de FANATIK, marți, 8 aprilie, Claudiu Rotar, a declarat: ”Am fost plecat din țară și nu știu ce mai este pe la echipa de fotbal. În acest moment, Hermannstadt funcționează după un plan de reorganizare modificat, dar mai poate fi prelungit încă un an”.
Administratorul judiciar, Marcu Maniu, a explicat pentru FANATIK: ”Am cerut prelungirea planului cu încă un an, în cadrul termenului global de patru ani, motivat de două probleme: n-am reușit să valorificăm în termen un bun garantat în favoarea unui creditor garantat, plus că sunt creanțe curente eșalonate cu termen scurt de plată.
E clar, până la 31 mai 2025 nu putem ieși din insolvență. Dacă conducerea clubului consideră că are motive să iasă din insolvență mai repede nu este nicio problemă. Mai repede se poate”.
Hermannstadt este în insolvență din 30 septembrie 2021, când se afla în Liga 2. Tribunalul Sibiu a confirmat planul de reorganizare inițial în martie 2022. La intrarea în insolvență, datoriile clubului erau de 28.348.956 lei (aproximativ 6 milioane euro). Prin planul de reorganizare aprobat în martie societatea se angaja să returneze 10.926.100 lei (peste două milioane de euro).
După numai 6 luni, în septembrie 2022, s-a votat un plan nou, până în toamna anului 2025, în baza căruia Hermannstadt a ajuns să mai achite doar 2,1 % din datoriile de dinaintea intrării în insolvență. Adică doar 602.042 lei din suma inițială de 28.348.956 lei. Pentru a ieși din insolvență, clubul sibian trebuie să achite datorii de circa 500.000 euro.
În martie 2022, când a aprobat planul de reorganizare modificat, judecătorul sindic a avertizat AFC Hermannstadt că nu poate depăşi o perioadă de 4 ani a întregului plan de reorganizare de la data primei sale confirmări. Adică martie 2026.
Toate aceste incertitudini financiare par să se reflecte și în atmosfera din vestiarul echipei. Situația de la Hermannstadt este tensionată nu doar din punct de vedere economic, ci și sportiv. Asta deși echipa din Sibiu este lider în play-out. Înfrângerea suferită în ultima etapă, scor 0-2, acasă, cu Gloria Buzău, a provocat un val de reacții ostile.
Recent, antrenorul Marius Măldărășanu a avut o reacție explozivă când a fost întrebat despre o posibilă plecare, declarând că „nu ne-am înțeles” și lăsând să se înțeleagă că relația cu conducerea nu este deloc una liniștită.
”Pe mine nu m-a sunat nimeni din conducere să-mi reproșeze ceva. S-a așteptat o înfrângere (n.r. cu Gloria Buzău, scor 0-2) ca să apară anumite chestii ca să destabilizeze, dar asta nu se va întâmpla. Dacă cei din conducere vor să mă demită nu știu, pe mine nu m-au anunțat. Eu am meci în trei zile (n.r. cu Petrolul). M-ar fi anunțat până acum. Această chestie e plecată de undeva.
La un moment dat a fost o ciornă trimisă de Nico (n.r. Daniel Niculae) pe baza căreia să discutăm, i-am spus că nu e în regulă, iar mai multe nu spun, pentru că nu aș vrea să îmi negociez contractul în presă. Negocierile pot fi pozitive sau nu. Dacă nu ne înțelegem, putem să ne strângem mâna. Dacă Măldărășanu nu va mai fi la FC Hermannstadt, atunci va fi în altă parte”, a declarat Marius Măldărășanu.
Aceste tensiuni vin într-un moment delicat, în care clubul cere prelungirea planului de reorganizare, ceea ce sugerează că problemele financiare nu doar că persistă, dar încep să afecteze vizibil și stabilitatea sportivă a echipei.
În Superliga sunt două echipe în insolvență, Dinamo și Hermannstadt, și două în concordat preventiv, Petrolul Ploiești și Poli Iași.