Fotbal intern

Cluburi salvate de socios! De ce inițiativele fanilor lui Dinamo de a lua echipa de la Negoiță nu sunt o simplă utopie. S-a întâmplat și în România!

16.12.2019 | 20:00
Cluburi salvate de socios De ce initiativele fanilor lui Dinamo de a lua echipa de la Negoita nu sunt o simpla utopie Sa intamplat si in Romania
Cluburi salvate de socios. Și Dinamo s-ar putea adăuga unei liste destul de cuprinzătoare. Fanii ”câinilor”, aici umplând peluza de pe Arena Națională la un meci cu FCSB
ADVERTISEMENT

Dinamo se află într-o situaţie disperată, iar Ionuţ Negoiţă le-a cerut fanilor să investească în club dacă vor să mai aibă echipă în viitor. Omul de afaceri este dispus să dea 51% din acţiuni în schimbul sumei de 1 leu + 500.000 de euro, o garanţie că noii investitori sunt serioşi şi vor să-i scoată pe „câini” din prăpastie. Iar fanii lui Dinamo au început să adune fonduri, iar rezultatele sunt destul de bune până acum, chiar dacă la început multora li se părea ceva utopic. FANATIK vă prezintă cazurile din fotbal în care suporterii au reușit să salveze cluburile iubite. 

ADPD strânge bani pentru Dinamo

La scurt timp după anunţul lui Ionuţ Negoiţă, ADPD (Asociația Dinamoviști Pentru Dinamo), asociaţie fondată de Cornel Dinu, Mihnea Ionescu, cunoscut printre suporterii „câinilor” drept „Profesoru’”, şi actorul Răzvan Oprea, a anunţat procedurile de aderare a fanilor care vor să devină „socios”. În plus, Cornel Dinu a precizat că planul ADPD va fi susţinut şi de Mircea Lucescu,unul dintre fotbaliştii legendari ai clubului din Şoseaua „Ştefan cel Mare”.

ADVERTISEMENT

„Am vorbit cu prietenul meu Mircea Lucescu şi mi-a spus: «Cornele, sunt alături de voi, daţi-i drumul la treabă!». Este oricând binevenit alături de Dinamo prin competenţa lui fotbalistică incontestabilă. Dar mă rog, cum mă rog în fiecare seară la Dumnezeu de mic, ca să se înţeleagă că primul pas trebuie făcut de suporteri, să vină, printr-o cotizaţie minimă, alături de echipă”, spunea Cornel Dinu la conferinţa de presă susţinută după anunţul lui Ionuţ Negoiţă.

Alternativa DDB din PCH

Membrii „Peluzei Cătălin Hîldan” au lansat, la rândul lor, un proiect pentru preluarea acţinilor de la Ionuţ Negoiţă. Ultraşii s-au coalizat în „Programul DDB” (Doar Dinamo București), iar fanii „câinilor” sunt invitaţi să doneze o sumă de bani pentru a pune umărul la salvarea clubului. Suporterii pot să cotizeze 48 de euro (sau 1.948 de euro pentru a primi și un card Elite), totul fiind sub deviza „În viaţa asta mai avem ceva de făcut”. Dar iată în continuare ce au făcut alți suporteri, pe meleaguri mai… fotbalistice decât ale noastre, pentru a-și salva clubul pe care-l iubesc de la dispariție.

ADVERTISEMENT

Leicester City

De la extaz la agonie, noroc cu Gary Lineker și fanii

În sezonul 2015-2016, Leicester City a produs marea surpriză a fotbalului mondial şi a câştigat titlul în Premier League, cu toate că o asemenea performanţă avea, la casele de pariuri, o cotă uriașă, 5.000/1, la startul campionatului! Fără fani şi Gary Lineker, povestea din urmă cu trei ani nu ar fi existat niciodată. În 2002, „vulpile” aveau mari probleme financiare, iar falimentul bătea la porţile clubului. A fost momentul în care Gary Lineker şi un număr considerabil de fani s-au unit într-un consorţiu şi au salvat clubul de la dispariţie. Cu 5.000.000 de lire sterline – da, ați citit bine: cinci milioane de lire sterline! – Leicester City şi-a putut continua activitatea şi a reuşit să promoveze în Premier League după un an petrecut în liga a doua.

Swansea City

Dramă după ce a fost vândut cu o liră

Anunţul lui Ionuţ Negoiţă a semănat, într-o oarecare măsură, cu cel făcut de conducătorii lui Swansea City în iulie 2001. După ce galezii retrogradaseră în liga a patra, clubul a fost vândut în schimbul unei lire sterline către Mike Lewis, directorul sportiv al echipei. Acesta nu a putut să susţină clubul şi l-a vândut, la rândul lui, în niciun caz pe o liră, s-a vehiculat în presa britanică suma de două milioane de lire sterline, dar fără confirmare oficială, unei companii din Australia. Tony Petty a fost imaginea executivă a consorţiului respectiv, iar deciziile acestuia au fost dezastruoase. Fanii s-au unit în jurul lui Mel Nurse, fost fotbalist al lui Swansea City, şi au strâns bani pentru răscumpărarea clubului. Planul a fost unul reuşit, iar galezii au ajuns în Premier League în 2011, pentru ca trei ani mai târziu să obţină calificarea în Europa League, unde clubul s-a oprit în 16-imile de finală.

ADVERTISEMENT

FC Wimbledon

„Gaşca nebună” din ’88

FC Wimbledon a reuşit una dintre cele mai mari surprize din istoria Cupei Angliei când a învins-o pe Liverpool în finala din 1988. Decăderea a început la mijlocul anilor ’90, iar conducătorii clubului au anunţat că formaţia va fi relocată în Milton Keynes. Fanii s-au opus, dar oficialii Ligii Engleze de Fotbal au votat pentru mutarea clubului. Suporterii au înfiinţat imediat AFC Wimbledon şi au parcurs un drum incredibil în condiţiile în care bani strânşi de ei nu au fost mulţi. În 12 ani, echipa suporterilor a făcut pasul de la amatori la liga a treia a Angliei. Între timp, FC Wimbledon s-a desfiinţat în 2004 şi a devenit Milton Keynes Dons, acum în liga a treia.

Panathinaikos Atena

„PAO Alliance 2012”, peste 10.000 de suporteri

Alături de AEK Atena şi Olympiacos, Panathinaikos a fost una dintre forţele fotbalului din Grecia. Decăderea „verzilor” a început în 2011, când şi-au vândut vedetele echipei pentru a stabiliza bugetul clubului. Următoarea lovitură a venit în vara aceluiaşi an, când „PAO” a ratat calificarea în grupele Ligii Campionilor. Familia Vardinoiannis, proprietara clubului, şi-a vândut acţiunile un an mai târziu, iar fanii echipei au lansat programul „PAO Alliance 2012”. Peste 10.000 de suporteri, dar şi foşti jucători ai clubului, s-au asociat şi au salvat clubul de la faliment. Chiar dacă jurnaliştii greci erau sceptici, proiectul suporterilor s-a dovedit unul viabil, iar prima performanţă notabilă a venit în sezonul 2013-2014, când Panathinaikos a câştigat Cupa Greciei.

ADVERTISEMENT

Real Oviedo

Santi Cazorla, Juan Mata, Michu și Adrian au fost „socios” lângă… „socios” în liga a patra!

În anii ’90, Real Oviedo era o prezenţă constantă în prima ligă din Spania, însă totul s-a terminat în 2001, când clubul asturian a retrogradat în Segunda. Problemele financiare au apărut imediat, iar Real Oviedo a picat până în liga a patra, moment în care fanii au fost chemaţi să salveze clubul. Cel mai negru episod a venit în sezonul 2012-2013, când contribuţiile suporterilor nu au mai fost îndejuns de mari să susţină echipa. În ajutorul fanilor, care trebuiau să strângă 2.000.000 de euro, au sărit Santi Cazorla, Juan Mata, Michu și Adrian, fotbalişti care şi-au început cariera la Real Oviedo. Clubul a fost salvat şi preluat de Carlos Slim în noiembrie 2012, iar trei ani mai târziu s-a întors în liga a doua din Spania.

Austria Salzburg

Fanii au menţinut spiritul

În 2005, concernul Red Bull a cumpărat clubul Austria Salzburg şi i-a schimbat la scurt timp denumirea în RB Salzburg. Decizia nu a fost pe placul suporterilor, care au susţinut că tradiţia şi spiritul clubului au fost călcate în picioare. Astfel, fanii au înfiinţat SV Austria Salzburg şi au pompat bani în noua formaţie. Clubul a pornit din liga a șaptea (!) şi a ajuns până în liga a doua în 2015, însă au urmat două retrogradări succesive şi echipa fanilor joacă în prezent în liga a patra. Cu toate acestea, fanii continuă să susţină financiar SV Austria Salzburg şi visează că într-o zi se vor duela cu… „uzurpatoarea” RB Salzburg!

Heart of Midlothian

Au salvat „inima” Scoţiei

Chiar dacă a stat în umbra lui Celtic şi a lui Rangers, Heart of Midlothian este considerată drept una dintre cele mai importante echipe din Scoţia. În iunie 2013, a început să aibă mari probleme financiare, iar clubul avea nevoie de 500.000 de lire sterline pentru a-şi continua activitatea. Fanii au strâns cu rapiditate banii, dar după doar câteva luni, oficialii lui Heart au anunţat că datoriile au ajuns la 25.000.000 de lire, iar clubul a fost obligat să intre sub administrare financiară. A urmat insolvenţa şi retrogradarea în liga a doua, moment în care fanii au intrat iarăși în acţiune. Au strâns bani şi au cumpărat clubul de la omul de afaceri rus de origine lituaniană Vladimir Romanov după ce i-au plătit aproape 2.600.000 de lire. La acţiune au participat peste 8.000 de suporteri, iar la finalul sezonului 2014-2015, Heart of Midlothian a promovat în prima ligă a Scoţiei.

Cluburi deţinute în întregime de suporteri

  • FC ŢSKA 1948 Sofia – echipa joacă în liga a doua din Bulgaria şi a fost înfiinţată de fani după ce ŢSKA Sofia a intrat în faliment şi a fost trimisă în liga a treia.
  • NK Varteks – evoluează în liga a treia a Croaţiei, după desfiinţarea echipei NK Varzdin.
  • FC United of Manchester – fanii lui Manchester United şi-au înfiinţat în 2005 o echipă, nemulţumiţi fiind de patronii „diavolilor”.
  • Hapoel Petah Tikva – fanii israelieni au cumpărat pachetul integral de acţiuni în 2019.
  • FC Barcelona – este organizat în sistemul „socios”, cu 143.855 de persoane care cotizează şi aleg conducerea clubului!
  • Real Madrid – ca şi în cazul Barcelonei, madrilenii care plătesc o cotizaţie pot să aleagă preşedintele clubului.

Fanii lui Club Africain au strâns 450.000 de dolari în 24 de ore!

Tunisienii de la Club Africain au mari probleme financiare în actualul sezon, iar conducătorii clubului au anunţat că datoriile către foştii fotbalişti ai echipei au ajuns la 600.000 de dolari. În aceste condiţii, echipa a primit o penalizare de 6 puncte. Oficialii au apelat la suporteri şi i-au rugat să doneze pentru salvarea lui Club Africain de la dispariţie. În doar 24 de ore, tunisienii au strâns 450.000 de dolari şi lucrurile stau bine acum pentru echipa care a câştigat de 13 ori titlu în Tunisia şi Liga Campionilor Africii în 1991.

Echipe românești salvate de suporteri

Petrolul Ploiești

Intrată în faliment în iunie 2016, Petrolul Ploiești a fost „refondată” de suporteri sub numele Petrolul 1952 Ploiești, fiind înscrisă în Liga A Prahova (Liga 5). A redevenit Petrolul (înfiinţată în 1924 şi stabilită la Ploieşti în 1952) în iunie 2017, când a câştigat licitaţia pentru mărcile Petrolul Ploieşti, ajunse la Primărie după falimentul clubului.

Farul Constanța

Farul s-a „stins” pe 22 septembrie 2016. În doar câteva săptămâni, suporterii au reușit, după modelul „socios”, să pună bazele unei noi echipe, Suporter Spirit Club Farul, pe care au înscris-o în Liga 4 Constanța. Formația fanilor a fost ajutată apoi de Primărie să intre în posesia brandului defunctei FC Farul Constanța și a fost preluată de Ciprian Marica în vara lui 2018.

ASU Poli Timișoara

ASU Politehnica Timișoara și-a început povestea în vara lui 2012, după dispariția vechiului club din cauza lipsei de finanțare. E rezultatul unui parteneriat între Asociația Suporterilor Timișoreni „Druckeria” și Universitatea Politehnică Timișoara.

„U” Cluj

Intrată în faliment în 2015, echipa „șepcilor roșii” a fost reînființată și finanțată din cotizațiile suporterilor săi, sub numele „ACSF Alb-Negru al Studenților Clujeni”, cu concursul universităților din oraș. Noua echipă a fost înscrisă în Liga 4, a promovat în Liga 3 și în sezonul următor, cu ajutorul autorităților locale, și-a recăpătat vechea marcă FC Universitatea Cluj.

Oțelul Galați

FC Oţelul SA a intrat în faliment în aprilie 2016. Actualul club, Suporter Club Oțelul (Seria 1 din Liga 3), fondat de fani în vara lui 2016, a preluat prin licitaţie marca şi palmaresul fostei echipe în septembrie 2017.

ADVERTISEMENT