Sport

Cluburile din Premier League, furioase pe Guvern. Sumele uriaşe pe care le pierd fiindcă se va juca și în noul sezon cu porțile închise

18.07.2020 | 11:46
Cluburile din Premier League furioase pe Guvern Sumele uriase pe care le pierd fiindca se va juca si in noul sezon cu portile inchise
ADVERTISEMENT

Decizia Guvernului britanic de a menţine interdicţia privind accesul spectatorilor pe stadioane, cel puţin până la data de 1 octombrie, a stârnit un val de furie din partea cluburilor, în special ale celor din Premier League.

Această iritare pare pe undeva justificată, dacă luăm în calcul faptul că nu acelaşi tratament îl vor avea competiţiile de golf şi de snooker, la care se va permite un acces limitat de spectatori, care urmează a fi stabilit în funcţie de importanţa evenimentului.

ADVERTISEMENT

Cluburile atrag atenţia autorităţilor că mergând pe această linie riscă să dea o mare lovitură sportului din Marea Britanie, o lovitură cu consecinţe devastatoare, fotbalul fiind sportul care va avea, de departe, cel mai mult de suferit.

Cluburile din Premier League, nervoase pe decizia de a nu începe noul sezon cu spectatori

Dacă decizia va fi menţinută şi posibil prelungită, în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus, cu siguranţă există un risc uriaş să vedem dispărând mai întâi o bună parte dintre echipele din eşaloane inferioare, care îşi bazau existenţa pe încasările de la meciurile de acasă.

ADVERTISEMENT

Şi chiar dacă în final Guvernul va da undă verde, de la 1 octombrie, pentru spectatori, nu va fi posibil ca pe stadioane să aibă acces decât maxim 25 la sută din capacitatea arenelor, ceea ce înseamnă uriaşe pierderi generate în mod continuu, cu consecinţele de rigoare.

Pentru trei săptămâni vor fi pierderi de 100 milioane euro

Chiar şi aşa, începerea noului sezon cu porţile închise pe durata primelor trei săptămâni va provoca pierderi de nu mai puţin de 100 de milioane de euro cluburilor din Premier League, cu sume mergând şi mai sus în cazul lui Manchester United, Tottenham, Arsenal, Chelsea şi Manchester City.

ADVERTISEMENT
Cluburile din Premier League, furioase pe decizia Guvernului de a menţine interdicţia spectatorilor pe stadioane. Sumele uriaşe pe care le pierd. Foto: The Sun.co.uk

Faptul că aceste ultime 9 etape din actualul sezon s-au jucat în spatele porţilor închise a provocat deja un deficit enorm, de aproape 400 de milioane cluburilor din Premier League. Situaţia devine tot mai neagră inclusiv pentru cluburile din TOP 6 financiar, pentru că Tottenham a trebuit să se împrumute 200 de milioane de euro de la Bank of England, iar Manchester United 150 de milioane de la Bank of America.

Ce spune Ministrul Sportului

Ministrul Sportului, Nigel Huddleston, a declarat: „De luni de zile, milioane dintre noi am simțit golul de a nu putea merge la meci pentru a sprijini echipa noastră sau a participa la un eveniment sportiv de primă clasă. Așadar, sunt mulțumit că acum suntem capabili să mergem mai departe cu un plan de a ajuta stadioanele să își redeschidă în siguranță ușile către fani. Prin colaborarea strânsă cu experții sportivi și medicali, vom putea face pas după pas în acest sens.

ADVERTISEMENT

Ce obligaţii au fanii şi cluburile

Deși va rămâne ceva timp înainte ca stadioanele să fie pline la capacitate, acesta este un pas major în direcția corectă pentru reluarea sportului cu spectatori în toată țara. Însă Guvernul va da undă verde spectatorilor numai dacă acceptă un „nou cod de comportament” care își asumă responsabilitatea personală pentru sănătatea și siguranța lor și a celorlalți fani.

De asemenea, cluburile trebuie „să reducă la minimum numărul biletelor vândute la o capacitate sigură predefinită”,  fiind îndemnați să evite transportul public și să urmeze sisteme noi de „intrare și ieșire controlată” în locurile modificate.”

ADVERTISEMENT