Fotbal intern

Cluburile, obligate să plătească despăgubiri pentru meciurile care nu s-au disputat în sezonul trecut din Liga 1. Ce sumă cer deținătorii drepturilor TV. Poziția oficială a LPF

13.08.2020 | 18:03
Cluburile obligate sa plateasca despagubiri pentru meciurile care nu sau disputat in sezonul trecut din Liga 1 Ce suma cer detinatorii drepturilor TV Pozitia oficiala a LPF
ADVERTISEMENT

Cluburile din Casa Pariurilor Liga 1 sunt obligate să plătească despăgubiri pentru meciurile care nu s-au mai disputat în sezonul trecut.

Deținătorul drepturilor TV cere o sumă de bani pentru că un număr de șapte partide nu au mai avut loc în stagiunea trecută, după ce Comitetul Executiv al FRF a decis înghețarea campionatului, dar și reeșalonarea plăților pentru sezonul viitor.

ADVERTISEMENT

FANATIK a dezvăluit în exclusivitate încă de miercuri că grupările din prima divizie nu sunt de acord cu modul în care deținătorul de drepturi TV, compania EAD Interactive, vrea să eșaloneze banii pentru sezonul 2020-2021.


UPDATE, 13 august, ora 18:03 / Secretarul general al LPF, Justin Ştefan, a declarat, după Adunarea Generală, că pentru meciurile din Liga 1 suma din contractul de drepturi TV rămâne la aceeaşi valoare, 28 de milioane de euro plus TVA, sumă care este garantată.

ADVERTISEMENT

”Schimbările apărute în contract sunt faptul că este garantată suma de 28 de milioane de euro plus TVA şi pentru celelalte patru sezoane, deci nu se schimbă suma din contract.

În ceea ce priveşte suma rămasă pentru sezonul 2019-2020, ea urmează să fie plătită mâine sau luni, în valoare de 1,8 milioane de euro, cu TVA inclus”, a precizat oficialul LPF.

ADVERTISEMENT

Justin Ștefan a precizat că nu crede că se pune problema unor penalităţi în acest moment. El a menţionat că deţinătorul de drepturi TV va suporta costurile implementării tehnologiei VAR. Oficialul LPF a spus că tehnologia nu va putea fi implementată mai devreme de play-off-ul sezonului viitor.


Ce despăgubiri trebuie să achite cluburile din Liga 1

Conform gsp.ro, cluburile din Casa Pariurilor Liga 1 vor fi nevoite să plătească despăgubiri în valoare de un milion de euro, sumă impusă de deținătorul drepturilor TV pentru că sezonul trecut s-au jucat șapte meciuri mai puțin decât erau programate.

ADVERTISEMENT

Sancțiunea se va aplica în următorii patru ani, câte 250.000 de euro pe sezon. EAD își ia astfel măsuri de siguranță după ce a primit semnale că i se va cere plata unor daune din partea televiziunilor care transmit partidele din campionaatul României.

Meciurile nedisputate reprezintă aproximativ 2,6% din totalul celor stipulate în contract, procent care aplicat celor 28 de milioane de euro, cât valorează drepturile TV, reprezintă sub 750.000 de euro. Cluburile speră să nu se aplice această penalitate, mai ales că începând din sezonul următor, deținătorul de drepturi va avea un surplus de 50 de meciuri față de 2019-2020.

Având în vedere că s-a trecut la 16 echipe, automat cota fiecărui club va fi mai mică. Aici s-au propus mai multe variante prin care să fie suportată, de toate cluburile, această diminuare, iar cea care a trecut a fost ca fiecare loc din clasament să piardă o sumă egală, undeva în jurul a 130.000 de euro.

Propunerea a fost respinsă doar de doar cluburi, FCSB, Universitatea Craiova, CFR Cluj și Poli Iași. În acest fel, se va ajunge ca nou-promovatele, dar și ocupantele ultimelor două locuri, Dinamo și Chindia Târgoviște, să se aleagă cu cel mult 1,1 milioane de euro, cu tot cu TVA.

Cum se va plăti prima rată din drepturile TV

În Adunarea Generală a LPF s-a discutat și modul în care se vor face plățile viitorului sezon. Conform contractului semnat vara trecută, EAD se obliga ca prima tranșă, pe primele șase luni, să o achite toată o dată, înainte de startul campionatului.

Acum, deținătorul drepturilor TV a solicitat să o plătească în trei tranșe egale, după următorul grafic:

  • Tranșa 1: până pe 22-23 august, când debutează noul campionat
  • Tranșa 2: între 1 și 15 octombrie
  • Tranșa 3: până la 30 decembrie 2020

Pentru a obține votul majoritar pentru această plată eșalonată, EAD și LPF s-au angajat în fața cluburilor că vor achita în următoarele zile restul sumei aferente sezonului 2019-2020, în jur de 1,8 milioane de euro, bani care nu sunt pentru drepturile TV, ci pentru drepturile comerciale din Liga 1.

Finanțatorul FCSB, Gigi Becali, care a făcut un show total în fața sediului LPF înainte de Adunarea Generală, considerând că cererile deținătorului drepturilor TV sunt ilegale. Protestului lui Becali s-au alăturat și oficialii celor de la U Craiova.

ADVERTISEMENT
Tags: