Piața imobiliară din Cluj poate fi comparată ușor cu piața imobiliară din orașe de lux din lume, precum Dubaiul. Prețul apartamentelor a crescut enorm în ultimii ani, unul dintre motive fiind faptul că orașul este „centrul IT-ului” din România, dar și un important centru universitar, așa cum a explicat pentru FANATIK Adrian Codirlașu, președintele CFA România. Se vând inclusiv „boxe” de câțiva metri pătrați pe post de locuințe, la prețuri avantajoase. Onur Petenchia, activist din Cluj, specializat în domeniul crizei locuințelor, a spus că și monopolul imobiliar este unul dintre motivele pentru care prețurile din orașul Cluj sunt atât de ridicate.
Site-urile de profil, dar și grupurile de Facebook sunt inundate zilnic cu sute de oferte de locuințe la prețuri avantajoase în orașul Cluj. Un apartament renovat decent, însă fără mobilă și situat departe de centru, pornește de la 220.000 de euro, iar proprietarul mai specifică la finalul anunțului că: „dacă nu vă ține buzunarul, nu comentați”.
Mai căutăm puțin și găsim o casă situată în zona cartierului „Între Lacuri” din Cluj-Napoca, cu două camere și o suprafață de 58 de metri pătrați, dar și cu un teren de 305 metri pătrați, construită în anul 1960, potrivit Știri de Cluj. Aceasta se vinde cu 350.000 de euro. Casa este departe de centru, poți să faci 15 minute cu mașina sau 20 cu autobuzul, însă depinde de trafic. Dacă alegi să mergi pe jos, traseul se poate extinde până la o oră.
„În general, dacă ne uităm, prețurile apartamentelor au crescut și continuă să crească puternic, în special în centrele universitare, iar Clujul este unul dintre cele mai importante centre din țară. Sunt foarte multe companii de IT, iar centrul IT-ului din România este probabil în Cluj.
În domeniul IT se înregistrează și cele mai mari salarii din economie, deci puterea de cumpărare a oamenilor este ridicată. Mai este și problema spațiului pe care se construiește; acesta este limitat, sunt multe dealuri, ceea ce face construcțiile mai complicate și mai greu de realizat. Totuși, dacă raportăm prețul la salariu, un salariu cumpără cei mai mulți metri pătrați dintre toate orașele importante. Așadar, apartamentele din Cluj sunt scumpe”, a explicat pentru FANATIK Adrian Codirlașu, președintele CFA România.
În 2024, datele Direcției Taxe și Impozite din Cluj-Napoca arătau o creștere semnificativă a numărului de proprietari de locuințe, cu aproape 1.800 de persoane deținând între 5 și 10 locuințe și 310 persoane deținând între 11 și 20 de locuințe. Această concentrarea a proprietății în mâinile unui număr mic de oameni agravează criza locuințelor din oraș, atrag atenția specialiștii.
„Factorii care contribuie la creșterea prețurilor chiriilor și a metrului pătrat sunt diverși. Printre aceștia se numără influxul mare de oameni care vin în Cluj-Napoca, în special studenți. Deși mulți ar putea fi considerați „sezonieri”, unii rămân și pe perioada verii pentru joburi sau stagii de practică.
Un alt factor, poate cel mai important, este lipsa locuințelor sociale. Ultimele locuințe sociale – faimoasele ANL-uri – au fost construite în 2013, în cartierul Mănăștur, iar de atunci nu s-a mai construit nimic. Datele arată o creștere continuă a prețurilor din 2013 până în prezent, ajungând în acest moment la 3.000 de euro pe metru pătrat.
Monopolul imobiliar duce la manipularea pieței, iar oamenii sunt obligați să plătească prețuri exorbitante pentru locuințe aflate în condiții mizere. Din cauza acestor costuri ridicate, mulți ajung să aloce peste 50% din veniturile lor doar pentru chirie, fără a mai lua în calcul cheltuielile cu utilitățile”, a declarat pentru FANATIK Onur Petenchia, un tânăr activist din Cluj care s-a specializat în domeniul crizei locuințelor.
Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din România în privința prețurilor pentru locuințe, dar și în privința chiriilor. Mai mult, prețurile la unele apartamente cu două camere sunt similare cu cele din Dubai.
De exemplu, în 2024 puteai găsi în zona Al Furjan din Dubai: apartament cu 2 camere (1 dormitor și 2 băi), cu o suprafață de 80 m², la prețul de 237.500 euro, potrivit site-urilor imobiliare. Și Jumeirah Village Circle, Dubai: un apartament cu 1 cameră (1 dormitor și 1 baie), cu o suprafață de 37 m², care pornea de la prețul de 453.648 AED (aproximativ 110.000 euro).
„Această creștere a prețurilor duce la excluderea unor segmente semnificative ale populației. De exemplu, comunitatea romă din Pata Rât sau pensionarii, care sunt forțați să își vândă apartamentele pentru că nu își mai permit costurile traiului în oraș. Același fenomen îi afectează și pe tinerii care, după finalizarea studiilor, sunt nevoiți să părăsească Clujul din cauza costului ridicat al vieții”, a mai precizat activistul.
Petenchia critică inclusiv felul în care Universitățile din Cluj întârzie anunțarea numărului locurilor de cazare din cămine, fapt ce ridică și mai mult prețurile la chirii:
Se observă existența unor monopoluri de proprietari care manipulează piața imobiliară. De exemplu, publicarea listelor cu locurile disponibile în căminele studențești are loc foarte târziu, uneori chiar cu doar două zile înainte de începerea anului universitar. În această perioadă, apar brusc numeroase oferte de chirie pentru studenți, la prețuri exagerate. O cameră de doar 11 metri pătrați poate ajunge la 350 de euro. Aceste practici vizează maximizarea profitului, chiar dacă îi împing pe studenți și pe familiile lor într-o situație de precaritate economică”, a mai explicat Onur Petenchia.
Prețurile mari din zonele bune din Cluj-Napoca îi împing pe oameni să caute alte variante mai accesibile, chiar dacă asta vine la pachet cu o serie de dezavantaje.
„E destul de greu (n.r. să te muți în localități de lângă Cluj) îți trebuie infrastructură pentru a te muta în alte localități, este Florești dar și acolo sunt prețuri mari. Afordabilitatea este la niveluri istorice ridicate, cum nu a fost niciodată, având în vedere că salariul în euro a crescut spectaculos în ultimii ani, într-un context marcat de inflație. Salariile în lei au crescut datorită inflației, iar cursul euro-leu a stat pe loc.
Dacă calculăm salariul exprimat în euro, vedem o creștere spectaculoasă, cea mai mare din UE. Acest lucru înseamnă și o capacitate mare de a lua credite pentru populație. Dacă încrederea în economie crește, va crește și creditarea, iar automat cererea de cumpărare a locuințelor va depăși nivelul actual. Ar putea să o oprească doar o recesiune”, a declarat Adrian Codirlașu care a subliniat și faptul că este foarte puțin probabil să ne trezim cu o scădere a prețurilor în perioada următoare.
La rândul său specialistul în domeniul crizei locuințelor a vorbit despre faptul că migrația oamenilor către localități situate departe de centrul orașelor vine la pachet cu o serie de consecințe.
„Din cauza prețurilor mari, chiar și Florești resimte acest fenomen. Observăm că multe persoane se mută în Apahida, Baciu și Feleac, zone unde transportul public este deficitar, ceea ce le face dependente de transportul personal.
Acest lucru generează trafic intens și probleme de poluare. Dacă situația nu se schimbă, vom vedea din ce în ce mai mulți oameni care vor locui la 50 km de oraș și vor fi nevoiți să facă naveta zilnic către locul de muncă. Această dependență de mașină duce la un efect de gentrificare în noile zone, îi va forța pe localnici să se mute în alte cartiere și va crea un ciclu vicios care afectează întreaga comunitate, fie că vorbim de localnici sau de noii veniți („vinituri”)”, a mai adăugat Onur Petenchia.
România este țara cu cei mai mulți proprietari de case din Uniunea Europeană, potrivit datelor furnizate de instituțiile europene, iar cei mai mulți dintre români preferă să-și facă credit decât să stea în chirie. Însă, dacă luăm în calcul prețurile colosale e posibil ca mulți să-și regândească decizia. Mai mult, există un factor care poate altera datelor: cei care au mai multe case. Astfel statisticile pot fi umflate și din cauza acestui fenomen.
„Această discrepanță ar putea fi atenuată prin măsuri fiscale. De exemplu, multe dintre aceste locuințe nu sunt utilizate simultan de proprietari, unele fiind chiar goale. Putem lua ca exemplu modelul din Danemarca, unde achiziția de locuințe pentru uz personal este limitată la maximum două apartamente.
O măsură similară a fost adoptată și în Spania, deși acolo restricția se aplică doar persoanelor din afara UE. O altă soluție ar fi construirea unor cămine studențești decente, în locul camerelor supraaglomerate de 15-16 mp cu câte cinci persoane, precum și dezvoltarea locuințelor sociale în oraș, nu în zone marginale sub pretextul că „acolo stau săracii”.
Adevărul trist este că, în viitor, românii vor fi forțați să trăiască în chirie în marile orașe. De ce? Pentru că acolo se află capitalul, iar peste 50% din PIB-ul României este generat de doar șapte mari orașe, conform BNR.
Dacă vrei să depășești clasa socială în care te-ai născut, ești practic obligat să te muți într-un oraș mare, pentru a avea șanse mai bune. Această situație este rezultatul mai multor factori la nivel național: progresul economic inegal între județe, lipsa unui transport public decent (inclusiv infrastructura feroviară, care ar putea facilita naveta) și, din nou, lipsa construcției de locuințe sociale. Acestea au fost stopate în anii ’90, iar ANL-urile existente sunt orice altceva, dar nu locuințe sociale”, a mai explicat Onur Petenchia, pentru FANATIK.