Sport

Cluj-Napoca, noua capitală a fotbalului românesc! Cum au ajuns ardelenii să domine toate competițiile

Orașul Cluj poate fi numit fără doar și poate noua capitală a fotbalului românesc, CFR Cluj, Universitatea Cluj și U Olimpia Cluj dominând cele mai importante competiții interne.
31.05.2022 | 17:12
ClujNapoca noua capitala a fotbalului romanesc Cum au ajuns ardelenii sa domine toate competitiile
CFR Cluj, U Olimpia Cluj și Universitatea Cluj au pus orașul de sub Feleac pe harta fotbalului românesc. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

CFR Cluj este campioană în Casa Pariurilor Liga 1 pentru a cincea oară consecutiv, în timp ce U Cluj este noua regină la nivel de juniori și a reușit promovarea după ce a eliminat Dinamo la baraj. Ba mai mult, Olimpia Cluj e aproape să câștige al 11-lea titlu la fotbal feminin, iar supremația Clujului pare netă la aproape toate nivelurile.

Cluj-Napoca, noua capitală a fotbalului românesc. Cum au ajuns ardelenii să domine toate competițiile

CFR Cluj a ajuns la cinci titluri consecutive în Liga 1 cu Dan Petrescu pe bancă, iar Marcel Răducanu a preconizat în FANATIK că hegemonia „feroviarilor” ar putea să mai dureze cel puțin cinci ani, la fel ca Bayern Munchen în Germania.

ADVERTISEMENT

Dacă va câștiga titlul și în sezonul viitor de Liga 1, CFR Cluj ar putea egala recordul celor de la Steaua București și Chinezul Timișoara, care au luat campionatul timp de șase ani la rând.

Ba mai mult, CFR Cluj a cucerit cel de-al optulea titlu din istorie (2008, 2010, 2012, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022) și a devenit astfel unul dintre cele mai titrate cluburi din fotbalul românesc, depășind defuncta Venus București, care deține șapte titluri de campioană a României.

ADVERTISEMENT

„U” Cluj l-a detronat pe Gică Hagi și este noua regină la nivel de juniori

Academia de fotbal a lui Gheorghe Hagi domina categoric de ani de zile competițiile de la juniori și campionatul național U19 și U17, însă anul acesta Farul nu a trecut de semifinale, în timp ce Universitatea Cluj a jucat ambele finale.

Viitorul sună bine pentru Universitatea Cluj chiar dacă au pierdut ambele finale. La u19, ardelenii au pierdut împotriva celor de la AFK Csikszereda, după ce în semifinale au eliminat-o pe Dinamo, antrenată de Gheorghe Mihali, în timp ce la U17 „șepcile roșii” au fost învinși de U Craiova, după ce în semifinale au eliminat ACS Sport Team Bucureşti, scor 2-0 şi 1-1. U Cluj a evoluat în finala Cupei României la U-15, însă a fost învinsă de FCSB cu 0-5.

ADVERTISEMENT

Universitatea Cluj revine astfel pe prima scenă a fotbalului românesc după șapte ani. Echipa antrenată de Erik Lincar a ieșit neînvinsă din dubla cu Dinamo și nu a dat senzația niciun moment în care ar putea pierde această șansă, iar la final au declanșat fiesta pe stadionul din Ștefan cel Mare.

Olimpia Cluj, regina absolută din fotbalul feminin românesc

Clujul domină până și fotbalul feminin, unde U Olimpia Cluj poate ajunge la 11 titluri consecutive în campionatul intern, fiind singura echipă care participă an de an în grupele UEFA Champions League.

ADVERTISEMENT

AFC Universitatea Olimpia Cluj a intrat în play-off pe primul loc cu 34 de puncte, trei mai mult decât următoarea clasată, ACS Heniu Prundu Bârgăului și are șanse foarte mari să devină din nou campioană. Și la nivel de competiții de copii și juniori U Olimpia Cluj domină categoric și clubul are un buget pe măsură.

Clujul a organizat și cele mai importante competiții sportive

La Cluj nu se mănâncă doar fotbal pe pâine, ci și multe alte sporturi. Cluj-Napoca a organizat cele mai importante competiții sportive din România, iar evenimentele mari vor continua și în această vară.

Odată cu organizarea Campionatul European de gimnastică în 2017 în Sala Polivalentă din Cluj, ardelenii au reușit să atragă competiții din ce în ce mai importante.

Astfel, a luat naștere cel mai important turneu de tenis din România, Transylvania Open, unde au fost prezente cele mai tari jucătoare din lume, alături de campioana de la US Open, Emma Răducanu și Simona Halep.

Ba mai mult, Sala Polivalentă din Cluj a găzduit și meciurile din Billie Jeans Cup dintre România și Polonia, în prim plan cu redutabila Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial.

U BT Cluj-Napoca, aproape de o performanță istorică pentru baschetul românesc

U BT Cluj-Napoca domină fără drept de apel Liga Națională de Baschet Masculin, iar ardelenii au fost aproape să reușească o performanță istorică.

U BT Cluj a pierdut dramatic meciul cu germanii de Ludwisburg și a ratat inextremis calificarea în Final Four-ul Ligii Campionilor, careul de ași al celor mai bune patru echipe din Europa.

Sports Festival, cel mai important eveniment sportiv din România în această vară. Adrian Mutu își face meciul de retragere la Cluj

Clujul va organiza cel mai important eveniment sportiv din această vară în România, în perioada 9-12 iunie și care are ca moment principal meciul de retragere al lui Adrian Mutu.

La partida demonstrativă și-au anunțat prezența, unii dintre cei mai importanți fotbaliști din lume: Alessandro Del Pierro, Fabio Cannavaro, Claude Makelele, Tomas Ujfalusi și nu în ultimul rând Gheorghe Hagi, Cosmin Contra, Dorin Goian sau Adrian Iencsi.

Tot la Sports Festival va avea loc și meciul de retragere al lui Horia Tecău. La eveniment va participa și Simona Halep, care va intra pe teren alături de Horia în Sala Polivalentă din Cluj. Printre invitați se mai află și Andrei Pavel, Ana Maria Brânză și nu în ultimul rând Robert Lindstedt, fostul câștigător de Grand Slam (Australian Open), alături de care Tecău a jucat finala la dublu în 2010 (Wimbledon).

Ultimul invitat anunțat este chiar antrenorul Simonei Halep, Patrick Mouratoglou. La Cluj-Napoca se anunță un spectacol total pe parcursul a trei zile, iar organizatorul Patrick Ciocirlă pregătește și multe alte surprize.

  • 5 titluri consecutive are CFR Cluj în Casa Pariurilor Liga 1
  • 2 finale a jucat Universitatea Cluj la juniori U17 și U19, iar „șepcile roșii” au trimis și Dinamo în Liga 2
  • 10 titluri consecutive are U Olimpia Cluj în Liga Națională de fotbal feminin și e pe cale să îl câștige pe al 11-lea
ADVERTISEMENT