Clujenii nu scapă de restricții! Teatrele, cinematografele restaurantele și sălile de jocuri rămâne închise

Bogdan Solomon   
în HotNews
26/01/2021, 23:06
Clujenii nu scapă de restricții! Teatrele, cinematografele restaurantele și sălile de jocuri rămâne închise
Restricțiile rămân valabile și în următoarele două săptămâni. Sursa foto: Colaj Fanatik

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj a decis în cursul zilei de marţi, 26 ianuarie, prelungirea cu cel puțin două săptămâni a restricţiilor privind teatrele, cinametografele, restaurantele, sălile de spectacole şi jocuri de noroc în municipiul reşedinţă, în condițiile în care rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 se menține peste pragul de trei la mia de locuitori.

De altfel, la nivelul județului s-au înregistrat în ultima săptămână nu mai puțin de 33 decese în rândul bolnavilor de Covid, iar bilanțul total a ajuns la 427 și crește vertiginos, având în vedere că în secțiile de Terapie Intensivă sunt internate 79 de persoane care se confruntă cu forme grave.

Măsurile a căror valabilitate a fost prelungită în baza Hotărârii nr. 4 din 26.01.2021 vor fi reevaluate la expirarea termenului, când am putea vorbi despre o relaxare a restricțiilor, dacă se va constata o îmbunătățire a situației epidemiologice.

Clujul rămâne în scenariul roșu. Restricțiile au fost prelungite pentru încă două săptămâni

În unitățile administrativ-teritoriale de pe raza județului Cluj, prevăzute în Anexa nr. 3 la hotărâre, unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile a depășit pragul de 3/1000 de locuitori, se prelungește valabilitatea măsurilor dispuse prin Hotărârea CJSU Cluj nr . 2/13.01.2021, pe încă o perioadă de 14 zile, începând cu data de 27.01.2021 ora 00.00”, se arată în Hotărârea adoptată astăzi de CJSU Cluj.

În schimb, Capitala a ajuns la o rată de incidență de 2,24 la mia de locuitori și a intrat deja în scenariul galben, ceea că înseamnă că toate restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc și-au reluat activitatea.

Pot funcționa, însă, doar la 30% din capacitate și, bineînțeles, cu condiția să fie respectate toate normele sanitare aflate în vigoare. De altfel, prefectul Traian Berbeceanu a solicitat autorităților să intensifice controalele pentru a fi siguri că agenții economici nu încalcă măsurile. În plus, cetățenii trebuie să dea dovadă în continuare de prudență și responsabilitate.

În Bucureşti, astăzi (n.r. vineri, 22 ianuarie) am înregistrat o rată de infectare de 2,52 la mia de locuitori. Este a treia zi consecutivă în care incidenţa este sub 3 la mie, fapt pentru care, din punct de vedere legal, a trebuit să convocăm Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, să analizăm situaţia şi să luăm o hotărâre.

Astfel, cu 47 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi patru abţineri s-a hotărât ca, începând de luni, de la 0.00, deci din 25 ianuarie, să fie relaxate mai multe măsuri restrictive existente în vigoare la acest moment. Măsurile de relaxare vizează domeniul HORECA.

Restaurantele, barurile, cafenelele vor funcţiona în intervalul orar 6,00 – 21,00 la o capacitate de maximum 30%, cu respectarea tuturor normelor stabilite prin lege. Recomandăm cetăţenilor municipiului Bucureşti prudenţă.

Şi autorităţile sunt prudente şi, pe de o parte, acesta este motivul pentru care am hotărât ca aceste măsuri să fie relaxate începând cu data de luni. Pe de altă parte, am considerat ca toţi operatorii economici să aibă timpul necesar să amenajeze sălile dedicate activităţii pe care o desfăşoară, în conformitate cu prevederile legale.

În mod categoric, vom fi intransigenţi. Anterior şedinţei extraordinare a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă am avut o întâlnire cu şefii Poliţei, Jandarmeriei şi IGSU de pe raza Municipiului Bucureşti. Am hotărât intensificarea controalelor pentru a verifica modul în care sunt respectate normele în vigoare”, a declarat acesta.

Închide ×