Sport
Betano Left
Betano Right
Betano TOP

CM 2022 Qatar a fost lux, Euro 2024 Germania e haos! Organizarea nemțească nu este așa cum vă imaginați!

Mondialul mult criticat din Qatar a avut o desfășurare impecabilă, Europeanul din Germania suferă îngrozitor și surprinzător din multe cauze
CM 2022 Qatar a fost lux Euro 2024 Germania e haos Organizarea nemteasca nu este asa cum va imaginati
CM 2022 din Qatar a decurs impecabil, Euro 2024 din Germania conține o grămadă de defecte
ADVERTISEMENT

Germania este un sinonim pentru organizare ireproșabilă, pentru lucruri făcute ca la carte, pentru perfecțiunea muncii și a seriozității? Campionatul European pe care îl găzduiesc nemții în perioada aceasta desființează așteptările care existau. Mai ales dacă încercăm să comparăm acest European cu Mondialul care a avut loc în Qatar în urmă cu doi ani.

Qatar a organizat excelent Campionatul Mondial din 2022 pe care l-a obținut după ce ar fi corupt FIFA

Succesul surprinzător al Qatarului în cursa pentru găzduirea CM a fost urmat de scandaluri de corupție și de încălcare a drepturilor omului. Micul stat cu numai 2.800.000 de locuitori, dar cu resurse mari de petrol și de gaz, a primit Mondialul din 2022, după care media engleză a dezvăluit că FIFA primise din partea Qatarului 780 de milioane de euro pentru a-i atribui acel turneu final.

ADVERTISEMENT

Înaintea și pe parcursul competiției, tot presa engleză a scris despre muncitorii imigranți care mureau pe capete pe șantierele qatareze în care nu erau respectate toate normele obligatorii pentru astfel de munci. Statul a dezmințit toate aceste acuzații. Campionatul Mondial a avut loc în Qatar, până la urmă.

Și a mai și fost mutat iarna, special pentru qatarezi, pentru ca vremea să fie suportabilă pentru fotbaliști, pentru suporteri. Ce s-a petrecut pe parcursul acelui Mondial? Organizarea, condițiile care le-au fost oferite echipelor, fanilor-turiști, jurnaliștilor au fost superlative!

ADVERTISEMENT

Germania la Euro 2024: aproape totul întârzie, mai nimic nu merge bine

Totul a decurs perfect: stadioane noi, terenuri impecabile, transport cu condiții excelente și prompt, totul la dispoziție pentru media. Qatarul a angajat foarte mulți oameni, mai ales din Africa și din câteva țări asiatice: Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka. Personalul a fost antrenat înainte să înceapă turneul final și s-a comportat ireproșabil.

Ce se întâmplă acum în Germania? Trenurile întârzie și nu e neapărat o idee bună nici să circuli cu mașina, fiindcă sunt drumuri importante la care se lucrează. Cu voluntarii și cu angajații care ar trebui să-i îndrume pe suporteri și pe jurnaliști nu te poți înțelege în vreo altă limbă decât germana.

ADVERTISEMENT

Trenurile întârzie câte zeci de minute fiecare atunci când cursele nu sunt anulate de tot. Naționala României a întârziat și ea când a apelat la mijloacele feroviare Metroul nu face față, orarul nu a fost modificat pentru evenimentul uriaș, motiv pentru care oamenii se înghesuie umăr la umăr ca să nu rămână pe peroane zeci de minute. Un tren subteran ajunge la un sfert de oră.

În Frankfurt, terenul nu e bun nici pentru meci, nici pentru antrenament. În Qatar au fost inventate stadioane de la zero

Dacă accepți să fii împins în vagon ca într-o conservă poți călători. Dacă nu, rămâi, aștepți și speri c-o să vină altul măcar un pic mai liber. Stadioanele nu sunt foarte noi, adică nu e niciunul construit special pentru turneul final, așa cum erau aproape toate din Qatar. Ceea ce e firesc.

ADVERTISEMENT

Germania are o tradiție imensă în fotbal, are cluburi imense cu arene foarte bune. Doar că țara și UEFA nu au fost pregătite să asigure terenuri bune pentru un Campionat European. România a jucat cu Slovacia la Frankfurt meciul decisiv pentru calificarea în optimile de finală.

Tricolorii nu și-au putut face antrenamentul oficial pe arena lui Eintracht fiindcă terenul era prost și a trebuit să fie protejat. Chiar și așa, protejat cu o zi înainte, a arătat groaznic în timpul meciului. Jucătorii aranjau înapoi brazdele desprinse, tot câmpul conținea sute de găuri și de porțiuni de pe care iarba fusese jupuită.

Accesul în stadioane nu e ușor de realizat. Dacă ai norocul să dai peste vreunul dintre puținii angajați ori voluntari vorbitor de engleză sunt șanse mari ca el să nu aibă habar de ce e postat acolo. Oamenii nu cunosc stadioanele, porțile, împrejurimile. Cel mai sigur e să încercuiești stadionul până când nimerești poarta pe care o cauți. Totul arată și decurge ca și cum Germania s-a apucat să organizeze un campionat european fără să fi făcut vreun efort special pentru competiția aceasta, doar a pus la dispoziția UEFA infrastructura existentă, iar acum așteaptă să se termine povestea.

  • 5 turnee finale a organizat Germania: CM 1974, Euro 1988, Euro 2000, CM 2006, Euro 2024
  • 6.500 de oameni ar fi murit pe șantierele din Qatar, potrivit The Guardian. Qatarezii au importat muncitori din: Nepal, India, Bangladesh, Sri Lanka. Pentru securitate și pentru joburi în turism au adus mulți africani
ADVERTISEMENT
150.00 este cota BETANO ca România să câștige EURO 2024