FIFA pune condiţii ţărilor care vor să organizeze CM 2026. Va fi primul turneu cu 48 de echipe

Sorin Dumitrescu    Bogdan Steriopol   
în Fotbal international
08/11/2017, 17:20
FIFA pune condiţii ţărilor care vor să organizeze CM 2026. Va fi primul turneu cu 48 de echipe GALERIE FOTO

FIFA a decis să crească la 48 de echipe numărul reprezentativelor participante la turneul final de CM, în dorinţa de a se evita să mai rămână în afara competiţiei naţionale de renume şi, totodată, să crească şi numărul reprezentantelor celorlalte continente, scopul fiind dezvoltarea celui mai iubit sport în toate colţurile lumii. Până acum, începând cu ediţia din 1998, numărul echipelor naţionale prezente la turneul final s-a mărit la 32, aşa cum se prezintă şi în moment.

Ideea de a da o asemenea amploare celui mai important eveniment fotbalistic la nivel de reprezentative implică însă şi mult mai multe obligaţii din partea ţărilor care vor dori să fie gazda unui turneu final. Asta presupune, din start, existenţa unor stadioane moderne, dotate cu toată tehnologia necesară, dar şi o infrastructură de înaltă ţinută, pentru că şi numărul celor doritori să fie prezenţi pentru a-şi susţine naţionalele ţărilor lor va creşte exponenţial, deci vor fi şi mai mulţi suporteri decât până acum.

Care sunt în prezent candidatele să organizeze CM 2026

FIFA s-a izbit deja de atacuri dure referitor la faptul că a fost acordată organizarea CM 2022 unei ţări mici precum Qatar, care prezintă şi teribilul incovenient că nu se va putea juca, din cauza climei, decât în luna noiembrie, dereglând toate competiţiile naţionale şi continentale la nivel de cluburi. Din acest motiv, forul mondial va impune câteva condiţii care dacă nu vor putea fi îndeplinite de către ţările dornice să organizeze vor ieşi din cursă.

Concret, este vorba de existenţa unor garanţii guvernamentale din partea acestor ţări referitor la faptul că trebuie permis accesul pe teritoriul ţării, pe durata turneului final, fără vize, să se acorde permise de muncă şi să se procedeze la scutiri de taxe. Deocamdată, există două candidaturi pentru CM 2026. Una este în comun, între SUA, Mexic şi Canada, iar cealaltă vine de pe continentul african, de la Maroc.

Închide ×