Sport

Corespondenţă de la Trier! Fetele, purtate spre victorie de fanii români

FANATIK.RO este la Campionatul Mondial de Handbal! România este pe primul loc al grupei după o victorie superbă împotriva Spaniei, 19-17.
05.12.2017 | 23:58
Corespondenta de la Trier Fetele purtate spre victorie de fanii romani
ADVERTISEMENT

România a câştigat împotriva ibericelor un meci la mare luptă cu scorul de 19-17. Tricolorele au trei victorii din trei şi sunt deja calificate în optimile de finală ale competiţiei. A fost un meci decis la “detalii” cum a spus Ambros Martin, în care ambele defensive au excelat, însă Neagu&comp.  au avut nervii mai tari şi s-au impus. 

Aproximativ 400 de fani români au creat o atmosferă senzaţională în arena Trier. Sala din micuţul oraş german se cutremura cu fiecare bătaie de tobe a românilor. Şi fanii au venit pregătiţi: Sighişoara, Reşiţa, Baia Mare şi din alte oraşe au avut reprezentanţi în vacarm. 

ADVERTISEMENT

“Toooorrrr fur rumanien, Cristina Neagu” 

Încă de la primii paşi făcuţi de handbaliste pe parchet, toate privirile din sală au fost aţintite asupra Cristinei Neagu. Interul stânga al României îi atrăgea pe fani, dar şi pe adversari. Ibericele de pe cealaltă parte a terenului, angolezele şi slovenele din tribună urmăreau fiecare mişcare a Cristinei. 

Din două în două minute, numele “Cristina Neagu” era rostit de tribuna României. Şi asta înainte de dispută. În timpul partidei, fanii izbucneau la fiecare gol al Cristinei ca după un gol de fotbal. Şi au fost multe astfel de izbucniri, inclusiv din partea crainicului arenei: “Tooooorrr fur rumanien, Cristina Neagu” 

ADVERTISEMENT

Pe lângă rolul de lider în teren, “Messi” e liderul naţionalei şi în afara terenului. Înaintea meciului, Neagu aduna de fiecare dată lângă ea jucătoarele. Am remarcat la toate acelaşi lucru, motivaţia extraordinară. Parcă erau băgate în priză încă dinainte de încălzire. 

Loviturile de la 7 metri erau un deliciul de urmărit din tribune. De fiecare dată când România avea lovitură de la 7 metri, fanii din întreaga sală strigau numele Cristinei şi senzaţia era că interul nostru stânga era ca un călău în faţa portarului advers. 

ADVERTISEMENT

Monumentul de calm în vacarm

Iar acest monument se numeşte Ambros Martin. În toată nebunia creată de fanaticii fani tricolori, ibericul românilor a fost un monument de calm. Urmărea meciul şi analiza fiecare fază cu o lejeritate extraordinară, fără să lase impresia de precipitare. 

Nicio urmă de emoţie pe faţa lui Ambros. Parcă era la teatru, singura răbufnire fiind la eliminarea pentru două minute a Cristinei Neagu, uşor acordată în prima parte a meciului. Ambros urmărea meciul povestind tot timpul cu jucătoarele de pe bară, iar în rarele momente în care Neagu era pe bancă, selecţionerul se consulta cu interul stânga în permanenţă. 

ADVERTISEMENT

Dar, niciun strigăt, niciun gest nervos, nicio mimică în 60 de minute. Indiferent de situaţie, Ambros dădea impresia că are un plan, că mereu are ceva pregătit, indiferent de scenariu. 

Fanii români, fără egal 

Trier este un oraş mic din vestul Germaniei. Când am ajuns aici totul părea atât de liniştit. Din trenul de la Frankfurt şi până în Trier, un drum de 4 ore, nu se auzea altceva decât sunetul şinelor călcate de tren. Chiar dacă în unele zone trenul a fost populat, atmosfera a fost una anostă, de iarnă, în care nemţii, cunoscuţi ca adepţi ai calculelor exacte, păreau să îşi măsoare fiecare cuvânt. 

Ajunşi în Trier, aceeaşi senzaţie de moleşeală, dată şi de norii negri aşternuţi asupra micuţului oraş. Dar, apoi am mers spre Trier Arena când am văzut şi primele feţe cunoscute. Români cu steaguri şi cu un “carburant” cu cifră octanică mare, care să îi ferească de temperaturile scăzute de afară, dar şi să le dreagă vocea pentru meci. 

Sala de 4000 de locuri din Trier găzduia înainte meciul dintre Franţa şi Paraguay. În sală, mai multe steaguri tricolore decât franţuzeşti şi câţiva fani care îşi pregăteau toba, la fel cum îşi pregăteşte măcelarul cuţitul, cu multă migală. 

Am vorbit cu unul dintre ei, un fan pregătit de un meci mare, cu două tobe, trei steaguri ale României şi un banner cu oraşul său natal, Sighişoara. Viaţa l-a adus în Germania la muncă, iar de fiecare dată când tricolorele au meci, el vine câteva sute de kilometri să facă galerie.

“Vin în fiecare zi, nu contează că fac câteva sute de kilometri. Sper să jucăm meciul din optimi duminică, îmi e mai simplu pentru mine. Dar vin şi luni dacă e programat aşa, ce să fac? Apropos, ştiţi cumva, locul 1 din grupă joacă duminică, că atunci aş veni. Nu am nicio emoţie că nu terminăm grupa primii”

Ca omul nostru sunt mulţi alţii. Cu steaguri tricolore pe care sunt scrise şi numele oraşelor natale pentru că oriunde ar fi, românii sunt mereu ataşaţi de “acasă” şi pentru ei acasă reprezintă naţionala feminină de handbal, cel puţin în acest moment, cel puţin azi. Asta s-a văzut la imn. Pentru că l-au cântat din inimă şi îşi dai seama cât de mult iubesc oamenii ţara în care s-au născut. 

La acest capitol, Spania nu a putut ţine pasul. Au fost câţiva iberici în tribune, care nu au putut fi auziţi de vacarmul românesc din tribunele din Trier. Cât de frumos se văd culorile vii într-o sală ternă. Nuanţa de roşu, galben şi albastru contrasta puternic cu gri-ul de pe scaunele din Trier. O sală care bifează multe dintre stereotipurile germane: totul pătrat, calculat la centimetru, sobru, fix,  fără culoare. 

Momentul în care toată sala a amuţit

În minutul 46 al meciului Cristina Zamfir Florianu a căzut rău şi a dat cu capul de pământ. După câteva secunde, colegele şi adversarele au strigat disperate după ajutor pentru că handbalista noastră nu s-a mişcat din loc. 

A fost singurul moment din cele 60 de minute în care s-a făcut linişte în sală. Instant. A amuţit toată lumea, dar din fericire, după 20 de secunde, Cristina s-a ridicat în aplauzele întregii săli. 

Acesta a fost momentul în care România a pus stăpânire pe meci. Jucătoarele lui Ambros au reuşit să revină şi să întoarcă meciul după acest sacrificiu al Cristinei Florianu. 

Pentru România urmează meciul cu Angola, unul care ne poate apropia de primul loc în grupa A. Cu astfel de fani, tricolorele au câştigat deja grupa, nu mai contează celelalte rezultate. 

VEZI VIDEO

ADVERTISEMENT