News

CMBSU a decis. Toți elevii revin la școală începând de miercuri. Update

18.05.2021 | 12:38
CMBSU a decis Toti elevii revin la scoala incepand de miercuri Update
ADVERTISEMENT

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) s-a reunit marți într-o nouă ședință. Autoritățile au decis că elevii bucureșteni revin în bănci începând de miercuri, 19 mai.


Update, ora 12:35

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat că toți elevi din București se vor întoarce la școală începând de miercuri, 19 mai. El a precizat că rămân în vigoare toate celelalte reguli prevăzute de Ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 11.55 – Rata de infectare în București a scăzut, miercuri, până la 0,89 la mia de locuitori


Știrea inițială

Autoritățile vor decide dacă elevii vor reveni în bănci, dar și cu privire la relaxarea etapizată a măsurilor de relaxare. Acestea urmează să fie implementate în spații precum sălile de noroc sau restaurante.

ADVERTISEMENT

La ultima raportare a Grupului de Comunicare Strategică, pentru luni, 17 mai, a anunțat doar 49 de cazuri noi de infectare în Capitală. Rata de incidență a ajuns la 0,94 la mia de locuitori.

CMBSU se reunește marți într-o nouă ședință. Ce noi măsuri de relaxare ar putea apărea în București

Marți, 18 mai, a fost anunțată o ședință a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU). În condițiile în care rata de infectare a scăzut sub 1 la mie, se analizează varianta revenirii tuturor elevilor la școală.

ADVERTISEMENT

„Dacă rămâne trendul descendent pentru rata de infectare, atunci vom avea mâine şedinţă CMBSU, în condiţiile în care azi va fi modificat ordinul comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii. Intrarea în vigoare ar putea fi miercuri cel mai devreme,” a spus Alin Stoica, într-o declarație de presă.

El a mai explicat că, în momentul de față, 157.143 de copii fac cursuri în școli, iar 115.575  în online. Dintre aceștia din urmă, din motive ce țin de infrastructură, cinci unităţi de învăţământ vor continua studiile online, respectiv 2.922 de elevi.

ADVERTISEMENT

7.794 de copii au cerut continuarea cursurilor online, din motive medicale. De asemenea, prefectul Capitalei a mai spus că 43 de elevi au fost depistați pozitiv cu SARS – CoV – 2. Cursurile au fost suspendate în 31 de clase.

Din personalul care lucrează în instituțiile de învățământ, 20 de persoane au fost confirmate cu virusul. Totodată, și ministrul Educației a declarat că „vede posibilă” revenirea în bănci a elevilor.

Modificări ale Ordinului comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății

Sorin Cîmpeanu a explicat că au fost aduse modificări actului normativ care reglementează modul în care școlile se vor redechide pentru toți elevi. Până acum se lua în considerare incidența raportată în localitate în ziua de vineri.

Pa viitor, se vor putea relua cursurile cu prezență fizică în ziua în care rata de infectare se modifică în raport cu pragul de 1 la mie. „Ordinul comun de modificare se poate publica cel mai devreme în această seară în Monitorul Oficial”.

„Nu ar fi raţional să se organizeze o şedinţă CMBSU luni noaptea pentru a anunţa schimbări de marţi dimineaţă. Se va face, probabil, şedinţă la nivelul Municipiului Bucureşti în cursul zilei de mâine, după ce vom avea şi rata de infectare de mâine şi vom avea o confirmare a trendului descendent,” a explicat Cîmpeanu.

„Practic, în acest context, văd posibil ca de miercuri să se meargă la şcoală în Bucureşti, fără diferenţiere în funcţie de clasă, dacă aceasta va fi decizia Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă. Modificarea Ordinului comun de ministru Educaţie-Sănătate creează cadrul pentru ca CJSU/CMBSU sa poată decide în acord cu ISJ/ISMB şi DSP,” a adăugat.

ADVERTISEMENT