News

CNAIR, bănuită de organizarea unor licitații fictive. 9 firme sunt anchetate de Consiliul Concurenței

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este bănuită de organizarea unor licitații fictive. Sunt anchetate 9 firme.
24.05.2023 | 14:17
CNAIR banuita de organizarea unor licitatii fictive 9 firme sunt anchetate de Consiliul Concurentei
CNAIR, bănuită de organizarea unor licitații fictive. Sursa foto: Facebook CNAIR
ADVERTISEMENT

CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) este bănuită de organizarea unor licitații fictive, conform unui anunț făcut de Consiliul Concurenței, miercuri, 24 mai. Două anchete sunt în desfășurare.

Licitații fictive organizate de CNAIR. 9 firme sunt anchetate

Potrivit Consiliului Concurenței, ar fi vorba de mai multe licitații ale CNAIR, prin Direcţiile de Drumuri şi Poduri (DRDP) București, Constanța, Brașov și Timișoara, care aveau în vedere acordarea unor contracte de lucrări făcute pe drumuri naționale și autostrăzi.

ADVERTISEMENT

Există dovezi că mai multe firme s-ar fi pus de acord asupra lucrărilor privind procedurile de achiziție publică, organizate de DRDP. Este vorba de 9 companii, la care Consiliul Concurenței a făcut inspecții inopinante.

„Autoritatea de concurenţă are indicii că firmele și-ar fi coordonat politicile comerciale astfel să își împartă lucrările în cadrul procedurilor de achiziție publică organizate de direcțiile regionale de drumuri și poduri.
În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor vizate de cele două investigații”, a transmis autoritatea de concurență.

ADVERTISEMENT

Cele nouă firme vizate de investigații sunt următoarele: Autoprima Serv SRL, Saga Infrastructură SRL, Oyl Company Holding AG SRL, Asfalt Dobrogea SRL, Trecon Logistic SRL, Tredeco Holding SRL, Geo Drumuri Banat SRL și CLR-Denis Montaj SRL și Data Capture SRL, conform Consiliului Concurenței.

Autoritatea adaugă faptul că inspecțiile au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti. „Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.”, adaugă Consiliul Concurenței.

ADVERTISEMENT

Dacă vor fi constate nereguli de către autoritatea de concurență, companiile respective pot fi amendate cu sume de până la 10% din cifra de afaceri. Amintim că legea concurenței nu permite astfel de înțelegeri între firme.

Consiliul Concurenței intervine în scandalul băncilor

În urmă cu două zile, Consiliul Concurenței a anunțat că va desfășura o anchetă privind posibilele înțelegeri dintre băncile din România, după ce ANPC a descoperit nereguli privind calculul ratelor.

ADVERTISEMENT

„Nu o să judecăm dacă e bine calculată dobânda sau nu, la asta se uită ANPC. Ceea ce este relevant pentru noi este dacă, undeva, băncile au stabilit în comun că toate au o anumită abordare, care într-adevăr este și ilegală.”, a transmis, luni, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

 

ADVERTISEMENT