News

CNAS, precizări despre compensarea medicamentelor pentru pensionari. Este sau nu luat în calcul ajutorul financiar acordat în ianuarie?

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a făcut un anunț despre compensarea medicamentelor cu 90% pentru pensionari. Iată ce a transmis instituția, într-un comunicat.
04.01.2022 | 16:24
CNAS precizari despre compensarea medicamentelor pentru pensionari Este sau nu luat in calcul ajutorul financiar acordat in ianuarie
ADVERTISEMENT

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a transmis precizări în legătură cu compensarea medicamentelor pentru pensionari.

Astfel, instituția a ținut să precizeze faptul că plafonul veniturilor în ceea ce-i privește pe pensionari nu va fi afectat de faptul că aceștia au primit un ajutor financiar de la stat și astfel ei vor putea beneficia în continuare de compensația de 90 la sută a pastilelor.

ADVERTISEMENT

Ce a transmis Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Într-un comunicat transmis presei, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a reamintit faptul că guvernanții au decis ca în luna ianuarie a acestui an să fie acordat un ajutor financiar pentru pensionari care au sume de bani mai puțin de 1.000 de lei pensie lunară.

“Prin OUG nr. 132/2021 s-a reglementat acordarea, în luna ianuarie a anului 2022, a unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 1.000 lei (art. 1), respectiv au valori cuprinse între 1.001 – 1.600 lei inclusiv (art. 2)”, arată comunicatul.

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru că putea exista o confuzie în ceea ce privește suma de bani acordată categoriei menționate, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a ținut să precizeze că acesta este un ajutor de la stat suportat de buget.

Așadar, el nu reprezintă de fapt un venit din pensie sau din indemnizație socială.

Pe scurt, acesta nu va fi luat în calcul atunci când se stabilește plafonul de 1429 de lei pe lună până la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate cu 90%.

ADVERTISEMENT

Comunicatul oficial al CNAS

„Ajutorul financiar acordat pensionarilor în luna ianuarie 2022, potrivit OUG nr. 132/2021, nu reprezintă venit din pensie sau din indemnizaţie socială, acesta suportându-se de la bugetul de stat.

Astfel că, nu va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de 1.429 lei/lună inclusiv până la care pot fi eliberate prescripţii medicale în cadrul Programului social al guvernului de compensare cu 90%”, au transmis reprezentanţii CNAS într-un comunicat oficial.

ADVERTISEMENT

Totodată, Casa de Asigurări a mai precizat și faptul că decizia de compensare cu până la 90% are scopul de a crește accesul la medicamente pentru pensionarii care au venituri mici.

„Creşterea plafonului de la 1.299 lei la 1.429 lei/lună inclusiv ţine cont de majorarea cu 10% a valorii punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie 2022”, a mai arătat CNAS.

ADVERTISEMENT