News

Exclusiv. Investigație în cazul medicilor care refuză să vaccineze pacienții! Cristian Jura: “Modificăm legislația, la nevoie!”

23.01.2021 | 19:50
Exclusiv Investigatie in cazul medicilor care refuza sa vaccineze pacientii Cristian Jura Modificam legislatia la nevoie
Cristian Jura, membru în Consiliul Director al CNCD, încearcă stabilirea unui cadru legal clar pentru programul de vaccinare
ADVERTISEMENT

CNCD, prin Cristian Jura, anunţă că medicii care refuză să vaccinezte pacienţii, vor fi anchetaţi şi că, la nevoie, se va solicita schimbarea legislaţiei în favoarea populaţiei.

Campania națională de vaccinare se lovește de o problemă neașteptată. Singurul centru din mediul rural în Județul Mureș funcționează la capacitate minimă. Asta pentru că opt din cei nouă medici de familie din Valea Gurghiului refuză să vaccineze localnicii.

ADVERTISEMENT

Cristian Jura, membru în Colegiului Director al CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) anunță începerea unei investigații în zonă și cere modificări ale legislației.

Medici refuză să vaccineze populația! Cristian Jura cere clarificarea legislației, pentru a nu mai apărea asemenea cazuri

O echipă de Investigație va merge luni spre Valea Gurghiului pentru a stabili contextul în care a apărut refuzul medicilor. Și care ar fi pârghiile legale pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete.

ADVERTISEMENT

“Conform articolului 34 din Constituția României, dreptul la ocrotirea sănătății este garantat pentru toți cetățenii României. Poporul româm duce o luptă importantă împotriva acestei pandemii de coronavirus, iar ea nu trebuie împiedicată de absolut nimeni.Luni vom dispune o investigație pentru a stabili cadrul legal care a dus la acest refuz al medicilor. În funcție de concluziile acestei echipe de anchetă, va trebui să stabilim dacă este nevoie de o modificare în legislație.

Pentru că este posibil ca legislația să fie neclară din acest punct de vedere și este nevoie de reglementări foarte precise. Nu vrem să ajungem în situația în care să avem zone în care planul de vaccinare să se lovească de refuzul medicilor”, a declarat Cristian Jura pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

20.000 de lei a costat amenajarea centrului de vaccinare din Gurghiu. Aproximativ 15.000 de oameni locuiesc în zonă. În respectivul centru se înscrisese inclusiv pacienţi din mediul urban, de la Mureş sau Reghin. Reticența medicilor de a participa la această campanie îngreunează programările pentru vaccinare. O situaţie care ar putea apărea în mai multe zone din ţară, în cazul în care nu vor exista reglementări clare.

Pe 5 februarie vor fi audiaţi medicii care au refuzat să trateze persoanele care refuză vaccinarea

Cristian Jura a semnalat un alt caz problematic, în exclusivitate pentru FANATIK. Doi medici de familie au refuzat să mai trateze pacienții care refuză vaccinarea.

ADVERTISEMENT

Ceea ce reprezintă un caz de discriminare, în condițiile în care vaccinul este opțional. 5 februarie este data stabilită pentru audierea celor doi medici, Sorin Paveliu și Cătălin Petrencic. Aceștia riscă amenzi de până la 100.000 de lei.

ADVERTISEMENT