Sport

CNCD reacționează după ce fanilor Stelei le-a fost interzis accesul în Afumați. Ce amendă riscă Jandarmeria Ilfov

Jandarmeria Ilfov discriminează galeria Stelei. CNCD reacționează după comunicatul scandalos pentru partida CS Afumați - Steaua București.
29.05.2021 | 23:28
CNCD reactioneaza dupa ce fanilor Stelei lea fost interzis accesul in Afumati Ce amenda risca Jandarmeria Ilfov
La meciul din Ghencea cu Afumați, ultrașii steliști și-au încurajat echipa de pe terenul de rugby. Și nu au existat incidente. Sursă foto: Sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

CS Afumați – Steaua, returul barajului pentru promovarea în Liga 3, este meci de risc maxim pentru Jandarmeria Ilfov. În speranța că așa vor scăpa de orice bătaie de cap, reprezentanții instituție au venit cu un comunicat scandalos.

“În perimetrul restricționat se va circula pe baza documentelor de identitate din care să rezulte domiciliul în zonele indicate”, se specifică în unul dintre punctele comunicatului oferit de Jandarmeria Ilfov. Care practic a închis localitatea, doar pentru a scăpa de muncă.

ADVERTISEMENT

Măsura este una clar discriminatorie și încalcă dreptul de liberă circulație. FANATIK a cerut un punct de vedere din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Cristian Jura, secretar de stat CNCD, spune că o asemenea măsură va fi investigată. Dacă se va constata că s-a comis un act de discriminare, Jandarmeria Ilfov riscă o amendă de 100.000 de lei.

Cristian Jura, secretar de stat la CNCD: „Jandarmeria Ilfov a luat o măsură disproporționată. Amenda ar fi între 2.000 și 100.000 de lei”

“Măsura interzicerii accesului pe criteriul domiciulului pare o măsură disproporționată. Se poate vorbi despre despre discriminare în acest caz, urmărim și noi cu interes dacă Jandarmeria Ilfov va păstra această poziție sau va renunța la aceste măsuri.

ADVERTISEMENT

Apoi, desigur, vom analiza orice reclamație venită din partea suporterilor care s-ar putea simți discriminați. În cazul de față, o eventuală situație discriminatorie ar viza un grup de persoane, ceea ce înseamnă că avem un cuantum al amenzii între 2.000 și 100.000 de lei”, a declarat Cristian Jura pentru FANATIK.

Pentru a justifica abuzul, Jandarmeria Ilfov a venit cu o explicație care trimite comunicatul în derizoriu. În condițiile în care România se confruntă cu o mare problemă din punct de vedere al defrișărilor, se invocă protejarea pădurilor din zonă pentru a interzice accesul fanilor în localitate.

ADVERTISEMENT

Jandarmeria Ilfov discriminează galeria Stelei. „Trebuia amenajat un spațiu special pentru fani”

“Este de analizat dacă interdicția este justificată obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere ale acelui scop sunt adecvate și necesare. Cum a fost, de exemplu, în perioada carantinei pentru pandemia de coronavirus. În cazul de față, probabil că trebuia amenajat un spațiu pentru fani.

Jandarmeria ar trebui să aibă un ofițer de legătură cu suporterii, conform standardelor europene, cu atât mai mult cu cât aceștia sunt bine organizați. Ar fi putut lua legătura cu AS47.

ADVERTISEMENT

Când nu există comunicare din partea autorităților se poate ajunge la violențe. Iar cei de la Jandarmerie ar fi putut rezolva mult mai ușor prin crearea acelui spațiu pentru fani”, a mai explicat Cristian Jura, care este și arbitru la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Oficialii celor de la CS Afumați le-au oferit doar 14 bilete suporterilor steliști pentru partida de duminică

Oficialii clubului CS Afumați au anunțat că se vor pune în vânzare 270 de bilete pentru partida cu Steaua. Adică 25 la sută din capacitatea arenei ilfovene. Fanilor steliști le-au fost repartizate doar 14 bilete, 5 la sută din totalul biletelor puze în vânzare. Iar Jandarmeria Ilfov nu vrea nici să îi lase pe ultrași să stea în apropierea stadionului.

CS Afumați – Steaua, returul barajului pentru promovarea în Liga 2, se va disputa duminică, de la ora 17:30. În tur, Steaua s-a impus cu 2-0, prin golurile marcate de Alexandru Zaharia și Remus Chipirliu.

ADVERTISEMENT