Life

CNCD s-a autosesizat după ce Bianca Drăgușanu a spus că “dacă nu ești înaltă, nu ești om, ești pitic”. Ce riscă vedeta

După afirmațiile Biancăi Drăgușanu la adresa femeilor scunde, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării se autosesizează.
10.10.2022 | 14:34
CNCD sa autosesizat dupa ce Bianca Dragusanu a spus ca daca nu esti inalta nu esti om esti pitic Ce risca vedeta
CNCD se autosesisează după afirmațiile Biancă Drăgușanu la adresa femeilor care nu sunt înalte. Ce riscă vedeta?! Sursa foto: instagram/ colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Bianca Drăgușanu este în centrul altor controverse, după afirmații făcute la adresa femeilor scunde. Invitată în ediția din 17 septembrie a podcast-ului ZigZag, moderat online de George Tănase, fosta asistentă TV a spus că “dacă nu ești înaltă, nu ești om, ești pitic” , declarațiile vedetei stârnind un val de reacții.

CNCD se autosesisează după afirmațiile făcute de Bianca Drăgușanu în emisiunea lui George Tănase

În urma controverselor apărute atât în mass-media, cât și pe site-urile de socializare, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat și a luat în vizor alegația Biancăi Drăgușanu.

ADVERTISEMENT

Cristian Jura, secretarul de stat CNCD, a făcut primele declarații despre acest subiect, în exclusivitate pentru FANATIK.

Având în vedere afirmațiile făcute de doamna Drăgușanu în cadrul podcast-ului ZigZag, moderat de domnul George Tănase de sâmbătă, 17 Septembrie 2022, difuzat pe canalul de YouTube `theXclusive`, am decis să mă autosesizez și să analizăm în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării dacă aceste afirmații se încadrează în limitele libertății de exprimare sau constituie o încălcare a dreptului la demnitate al femeilor”, a declarat, pentru FANATIK, Cristian Jura, secretar de stat CNCD.

ADVERTISEMENT

Ce riscă Bianca Drăgușanu în urma afirmațiilor la adresa femeilor scunde

Întrebat ce urmează procedural și ce riscă Bianca Drăgușanu după ce a spus că dacă ”nu ești înaltă, nu ești om, ești pitic”, reprezentantul CNCD  ne explică faptul că trebuie analizate cu exactitate afirmațiile, vor fi citate părțile pentru a fi audiate și, apoi, în funcție de concluziile la care ajung, vor decide sancțiunea. Cristina Jura susține că poate fi vorba de o amendă sau de o postare publică a vedetei cu rezumatul hotărârii de constatare.

Urmează să obținem transcriptul emisiunii ca să vedem cu exactitate afirmațiile făcute de doamna Drăgușanu și să cităm părțile pentru a fi audiate. Vom analiza probele și declarațiile doamnei Drăgușanu. Nu doresc să mă antepronunț. Strict procedural, pentru afirmații ce aduc atingere dreptului la demnitate personală a unui grup de persoane, amenda minimă este în cuantum de 2.000 de lei, iar amenda maximă este în cuantum de 100.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării poate obliga partea care a săvârșit fapta de discriminare să publice, în mass-media, un rezumat al hotărârii de constatare”, a mai punctat Cristian Jura, secretar de stat CNCD.

Asociația Front: ”Este inacceptabil, este lipsă de respect și demnitate la adresa femeilor care nu sunt înalte”

Fanatik.ro a contactat și o asociație care se ocupă cu protejarea femeilor discriminate din varii motive.
Asociația Front este formată din tinere feministe ce militează pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi și eliminarea discriminării de gen și a altor tipuri de discriminări bazate pe etnie, orientare sexuală, dizabilitate, vârstă, clasă socială, proprietate, religie sau alt statut social, conform feminism-romania.ro.

ADVERTISEMENT

Tudorina Mihai, vicepreședinta asociației Front, ne spune, în premieră, că afirmațiile Biancăi sunt discriminatorii la adresa femeilor scunde și susține că ar trebui sancționată pentru a arăta că astfel de declarații în spațiul public nu sunt acceptate. De asemenea, punctează că orice persoană se poate adresa instanțelor sau CNCD-ului dacă se simte lezată de orice cuvânt.

Este o declarație discriminatorie la adresa femeilor care sunt scunde. Este inacceptabil, este lipsă de respect și demnitate la adresa femeilor care nu sunt înalte. Cred că ar fi bine să existe o sancțiune, pentru a arăta că o astfel de declarație nu este binevenită în spațiul public și persoanele care apar la televizor sau în diverse spații să fie atente la felul cum se raportează la cei din jur și la diferențele dintre oameni.

O să vedem dacă și noi o să putem face asta. Conform legii, orice persoană lezată se poate adresa și instanțelor și CNCD-ului”, a declarat Tudorina Mihai, vicepreședinta asociației Front.

De unde a plecat totul? Invitată în emisiunea online moderată de George Tănase și difuzată pe canalul de YouTube `theXclusive`, Bianca Drăgușanu a spus că, în opinia ei, dacă “nu ești înaltă, nu ești om. Ești pitic”.

De exemplu, uite, despre Kim. Eu cred că dacă ea ar fi fost o femeie un pic mai înaltă, măcar cu vreo 10-15 cm, cred că era mai mișto decât e. Dar are niște forme pe care eu mi le doresc și lucrez la asta. Doar că ea e foarte pitică, așa. Mie mi se pare că dacă nu ești înaltă, nu ești om. Ești pitic.

Da, măi, dar nu mă mai face să zic lucruri…Eu, pentru că sunt înaltă, îmi plac femeile înalte. Asta nu înseamnă că am vreo problemă cu femeile care sunt scunde, dimpotrivă, au și ele norocul lor că pot să ia ditamai papainoagele în picioare și să pară înalte. Ai avantaje și dezavantaje. Deci nu înțelege greșit, că nu vreau să devină o chestie virală și împotriva mea. Oricum, mă doare la papuc, dar mă rog…

Fiind mică de înălțime ai multe avantaje, probabil ești mai rapidă, probabil ai mai multă energie, probabil poți să îți iei tocuri de 15-18 cm, care sunt foarte sexy. Fiind înaltă, ai foarte multe dezavantaje, dar eu cred că femeile cu adevărat frumoase sunt femeile înalte. Miss Universe de ce are un metru 80, de exemplu? Dintotdeauna, de când există Miss pe planetă?”, adăugat Bianca Drăgușanu.

ADVERTISEMENT